ДАТЧИЦИ ЗА НАЛЯГАНЕ НА ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ – EGPS

9 март 2023, 10:00

Предложението на NRF се разраства бързо.

След като отпразнува въвеждането на 10 000 артикула в офертата, холандският производител NRF отново разширява гамата си от продукти за авточасти, като представя четири нови продуктови групи на изложението Automechanika Frankfurt 2022.

НОВО В ОФЕРТАТА – ДАТЧИК ЗА НАЛЯГАНЕ НА ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ.

Портфолиото от сензори на NRF се разширява още повече. Сензорите EGTS (сензори за температурата на изгорелите газове) се радват на голям интерес и затова NRF реши да отиде по-далеч. На 14 септември сензорите за налягане на отработените газове EGPS бяха добавени към портфолиото. NRF има за цел да разшири офертата с около 70-80 артикула до второто тримесечие на 2023 г. Този брой ще обхване повече от 550 OE номера и ще покрие повече от 79 милиона автомобила в Европа.

EGPS – ОПИСАНИЕ

Сензор за налягане на изгорелите газове (EGPS)

EGPS играе важна роля за поддържането на правилната работа на филтъра за твърди частици (DPF). EGPS измерва обратното налягане на отработените газове и сигнализира, кога блокът за управление на двигателя (ECU) трябва да започне процеса на регенерация, за да почисти DPF от частици или сажди. Блокираният DPF е неприятна ситуация, чиито последствия могат да бъдат катастрофални за Вашия двигател.

Филтър за твърди частици (DPF) > Как работи?

Все по-рестриктивните стандартни разпоредби за емисиите (понастоящем Евро 6) доведоха до превозни средства, които използват рециркулация на отработените газове за намаляване на емисиите на азотни оксиди, както и филтър за твърди частици за отстраняване на сажди и други замърсяващи частици от изгорелите газове на дизелов двигател. За да почисти филтъра от натрупаните сажди, ECU задейства процес на регенерация. По време на процеса на регенерация събраните в DPF сажди се изгарят, превръщайки се в шлака. В тези превозни средства ECU разчита на данни от EGPS, за да задейства процеса на регенериране на DPF.

EGPS – КАК РАБОТИ?

EGPS обикновено се монтира в двигателното отделение, за да се предпази от прегряване. Сензорът е свързан към ECU чрез електрически щепсел и е монтиран към входа и изхода на филтъра за твърди частици чрез маркучи. Маркучите са свързани пред и след филтъра DPF. Чрез измерване на разликата в налягането на отработените газове пред и след филтъра, сензорът може да оцени количеството сажди, натрупани във филтъра, и да докладва това на ECU. ECU от своя страна може да избере кога да стартира процеса на регенериране на филтъра за твърди частици.

ЗАЩО EGPS СЕ ПОВРЕЖДА?

Като всяко електрическо устройство в превозното средство, проводниците могат да се повредят от вибрации или изолацията може да се повредни и предпазителят да изгори.. Сензорните линии могат да се запушат със сажди. Твърдите частици сажди блокират един или двата входа за измерване на EGPS и сензорът не може да открие правилно промените в налягането, което може да причини критична повреда на DPF и в най-лошия случай на двигателя.

EGPS – СИМПТОМИ НА ГРЕШКА.

Ако EGPS спре да изпраща правилни резултати от измервания към ECU, DPF може напълно да се запуши със сажди и да се повреди. Симптомите, показващи, че DPF не се регенерира правилно, в зависимост от повредата на EGPS, са:

  • Светва контролната лампичка на двигателя Check Engine
  • Загуба на мощност
  • Повишен разход на гориво
  • Висока температура на двигателя

Когато DPF е повреден, изгорелите газове не могат да бъдат отстранени нормално от горивната камера поради високото обратно налягане, което възпрепятстватова и води до повреда на групата цилиндри и буталата и смесване на сажди с двигателното масло. Саждите имат абразивни свойства и, смесени с масло, причиняват преждевременно износване на лагерите на двигателя и други триещи се повърхности.

EGPS е важен за издръжливостта на DPF. Ако DPF е напълно запушен, операцията по регенерация не може да го възстанови. В такъв случай DPF ще трябва да бъде разглобен и почистен от професионалисти или заменен с нов, като всичко това е скъп ремонт. Разходите далеч надвишават разходите за диагностика и подмяна на повреден EGPS.

EGPS – ТИПИЧНИ КОДОВЕ ЗА ГРЕШКИ.

С контролната лампа Check Engine на таблото можете да намерите някои от тези кодове за грешки, свързани с EGPS:

  • P2452 Сензор за налягане на филтъра за твърди частици за дизелови двигатели „A“
  • P2453 Сензор за налягане на филтъра за твърди частици „A“ Диапазон/производителност.
  • P2454 Ниска верига на сензора за налягане на филтъра за твърди частици за дизелови двигатели „A“.
  • P2455 Висока верига на сензора за налягане на филтъра за твърди частици „A“.
  • P2456 Сензорът за налягане на филтъра за твърди частици „A“ е нестабилен/нестабилна верига.
  • P2460 Ниска верига на сензора за налягане на филтъра за твърди частици „B“
  • P2461 Сензор за високо налягане на филтъра за твърди частици „B“
  • P2462 Сензорът за налягане на филтъра за твърди частици „B“ е нестабилен/нестабилна верига.
  • P2464 Диференциалното налягане на филтъра за твърди частици е твърде ниско.
  • P2465 Диференциалното налягане на филтъра за твърди частици е твърде високо.

ИЗГРАЖДАНЕ НА СЕНЗОРНА ЛАБОРАТОРИЯ.

Навлизането в света на сензорите накара NRF да направи следващата стъпка. Компанията завършва изграждането на сензорна лаборатория, която ще бъде  уникална част от нейния обект, разположен в Гранада, Испания. Наличието на такава лаборатория означава, че NRF става 100% самодостатъчна в процедурите за валидиране на сензори, контрол на качеството и гаранционни процедури. Инвестицията показва, че развитието и качеството са най-важни за NRF.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!