SKF и Pagani създават техническо партньорство за разработване на високотехнологични решения за лагери

10 май 2023, 7:33

SKF и Pagani S.p.A. наскоро обявиха, че са създали техническо партньорство за разработване на леки лагери с ниско триене за хиперавтомобилите на Pagani. Двете компании се радват на 25-годишни взаимоотношения между автомобилния производител и доставчика.

“Съвместното разработване на тези нови лагери с възможности за по-голямо натоварване и по-ниско триене е проучване в посока на най-добрите показатели на колелата в историята на автомобилите.” – Филип Херлейн, ръководител на глобалния пазар за следпродажбено обслужване на автомобили в SKF.

Pagani S.p.A е италиански производител на хиперавтомобили, създаден през 1998 г. от Орасио Пагани. Компанията бързо си създава име като конструктор на автомобили по поръчка, използващи технологично напреднали материали като въглеродни влакна и титан. SKF се гордее, че е технически партньор, който оборудва новите творения на Pagani с най-новата технология за лагери за колела на SKF.

SKF доставя лагерни решения на Pagani от самото основаване на автомобилния производител – от първия емблематичен суперавтомобил Zonda C12 до най-новите зашеметяващи хиперавтомобили Huayra R и Utopia. В сегментите на суперавтомобилите и хиперавтомобилите основното предизвикателство е да се съчетаят високотехнологичните решения за лагери с върховите характеристики и високата издръжливост на пътните автомобили. Дизайнът на нашите нови лагери за колела се характеризира с ниско триене, ниско тегло и следователно ниски емисии на автомобила. Използваме олекотени конструкции на пръстените с оптимизирано използване на материалите за намаляване на теглото, полимерни сепаратори за ниско тегло и ниско триене и керамични сачми, които тежат със 126 грама по-малко на колело в сравнение със стоманените сачми. Този иновативен подход и технология оказват положително въздействие върху безопасността и устойчивостта в цялата индустрия, като допринасят за целта на SKF да бъде напълно въглеродно неутрална до 2030 г.

Производителите на хиперавтомобили очакват най-доброто от гледна точка на производителност и качество и в същото време искат нещо уникално по отношение на решенията за ниско тегло и ниско триене, с висока степен на интеграция на функционалност и характеристики.

Партньорството се фокусира върху разработването на хибридни лагерни решения, които съчетават стоманени външни и вътрешни пръстени с керамични топчета или ролки. Хибридните лагери на SKF използват търкалящи елементи от силициев нитрид – сачмени лагери, цилиндрични ролкови лагери или конструкции по поръчка – които имат свойства, различни от стандартните им стоманени аналози. Силициевият нитрид е повече от два пъти по-твърд от лагерната стомана и има по-висока якост на натиск и модул на еластичност, което осигурява превъзходни работни характеристики и устойчивост на износване, като същевременно намалява триенето – основно предимство на хибридните лагери. Намаляването на триенето в лагерите може да помогне за намаляване на потреблението на енергия. Тестовете на SKF са доказали, че хибридните лагери при високи скорости имат от 5% до 8% по-малко триене от стоманените лагери.

“С нашите състезателни възможности ние подкрепяме пътната карта на Pagani за достигане на най-високо ниво на производителност в сегмента на хиперавтомобилите. Ето защо през последните години непрекъснато разработваме специфични решения с ниско ниво на триене за платформите на Pagani. Състезателният сегмент също така е много емоционално усилие за нас и резонира добре с нашите независими крайни потребители на пазара за следпродажбено обслужване, за да покажем на пазара нашите инженерни познания и производствен дух.” -Херлейн.

Успехът на това сътрудничество се крие в иновациите и лидерството на двете компании в историята. И за двама ни модерните технологии и приносът за опазване на околната среда са два от крайъгълните камъни за растежа ни в автомобилния сектор. Вярваме в това солидно, дългосрочно партньорство с Pagani, което е от основно значение за успешното сътрудничество в полза и на двете страни в бъдеще.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!