Добавяне на части от гума към метал в каталога на Gates

18 май 2023, 8:00

 Новата гама от части “гума-метал” (RTM) разширява марката Gates още повече в зоната на комфорт на пазара за резервни части. Като намаляват шума и дрезгавината и същевременно действат като демпфериращи сили, които контролират вибрациите, компонентите на RTM играят жизненоважна роля за подобряване на пътната безопасност и повишаване на комфорта на возене. 

Диапазонът на RTM от Gates е много широк. Той включва части като опори на двигателя, втулки на амортисьорите, опорни рамена на двигателя, втулки на анти-рол бара, опори на повдигача, стабилизиращи връзки, опори на задвижващия вал, опори и лагери на подпорите, опори на втулките на осите и брони на окачването. 

Важно е да се отбележи, че много от тях ще продължат да бъдат съществена част от конструкцията на хибридните и електрическите автомобили. Това гарантира дълготрайност на продуктите. Тъй като се монтират в различни бордови системи, гамата от части RTM на Gates включва пет подгрупи. Те са: 

  • Оси и части за окачване на колелата 
  • Части за двигатели и трансмисии 
  • Части на окачването 
  • Части за кормилно управление 
  • Части за изпускателната система 

Gates смята, че гамата от части RTM представлява идеално допълнение към ремъците, обтегачите и комплектите за задвижвания с ремъци PowerGrip. Особено внимание се обръща на гамата ремъци и комплекти за допълнителни задвижвания Micro-V . Това е така, защото тази гама вече включва демпфери на усукващи се вибрации, ролки на алтернатора и декомпресори на алтернатора. Това са части, които също така осигуряват важна степен на контрол на вибрациите. 

  • Първоначален обхват 

Преди пускането на най-новата гама части за RTM, Gates проведе задълбочено проучване на пазара. 

В резултат на това първият пакет от 400 номера на части е съставен от три от петте продуктови подгрупи и включва части, за които проучването показа, че търсенето е голямо и нараства. В резултат на това подгрупата ” Оси и окачване на колелата ” включва 190 номера на части. Има 130 от двигатели и трансмисии и 80 от окачване. Номерата на частите за групата “Изпускателни системи” и групата “Управление” ще бъдат публикувани във втория пакет. 

Като производител на оригинални решения за задвижващи системи, Gates винаги е наясно с необходимостта да доставя високопроизводителни части, които са надеждни, издръжливи и с качество на оригинално оборудване. Следователно всички тези части използват алуминиеви сплави от плочи или отливки с различни класове по Шор, които отговарят на най-високите изисквания за качество. При разработването на гамата Gates RTM бяха положени всички усилия, за да се гарантира, че всички материали и всички процеси, използвани за 

производството им, са толкова добри, колкото и тези, използвани за производството на продуктите за оригинално оборудване. 

Други номера на части се планира да бъдат пуснати преди края на 2022 г. Те ще бъдат подбрани така, че да отразяват нарастващото търсене на всяка част на ниво гараж. 

  • Оси и окачване на колелата 

Частите, описани в категорията “Оси и окачване на колелата”, са разделени между предната и задната част на шасито. Когато автомобилът завива, гумите на стабилизиращите щанги предпазват каросерията от преобръщане. Втулките на оста позволяват на оста да се върти и гарантират, че тя може да се върти без обвързване. В същото време кормилните щанги позволяват движението на колелата нагоре и надолу, но не им позволяват да се движат напред или назад. Втулките на контролните рамена омекотяват системата на окачването за по-меко возене при неравности по пътя. 

Повредите на частите в тази категория често са свързани с преобладаващото поведение на водача, състоянието на пътната настилка като цяло, течове на масло, възрастта на автомобила или дори метеорологичните условия. Възможно е да се наблюдават разкъсвания на гумата, докато постепенното износване ще доведе до намаляване на ефективността на гумата и до нейната повреда. Индикатори за повреда са съобщенията на водачите за шум от удар или дрънчене. Възможно е да са усетили треперене или клатене при завъртане на волана. 

  • Двигатели и трансмисии 

Обикновено може да има една стойка на трансмисията, две горни стойки на двигателя и една долна стойка, която ограничава височината на двигателя. Тази долна стойка обикновено се нарича “антипар” стойка. Струва си да запомните, че всички опори на двигателя не са еднакви. Докато някои от тях могат да бъдат изработени от твърда гума, хидравличните опори на двигателя са много по-сложни. Например те могат да имат камера с хидравлично масло, вградена в гумата, която осигурява динамичната чувствителност, необходима при шофиране в “спортен” режим. Добре е да знаете, че гамата на Gates включва номера на части за тези и други свързани компоненти. 

Както и при осите и окачването на мостовете, повредата на частите в тази категория е свързана с преобладаващото поведение на водача, състоянието на пътната настилка като цяло, течове на масло, възрастта на автомобила или дори метеорологичните условия. 

С течение на времето самата гума започва да се износва. Признаците за повреда включват прекомерни вибрации и съобщения на водача за “удари” в областта на двигателния отсек, които могат да означават движение на двигателя.Това е особено забележимо при съвременните системи старт-стоп, при които двигателят се стартира и спира непрекъснато като мярка за пестене на гориво. Не бива да се забравя, че вибрациите и ударите, причинени от двигателни блокове в лошо състояние, могат да подложат двигателя и скоростната кутия на допълнително натоварване, както и да засегнат задвижващите валове, изпускателните тръби и дори електрическите елементи. 

  • Окачване 

Основните компоненти в тази категория са амортисьорни стойки, лагери, втулки и брони. Въпреки че ролята на опората на амортисьора е да го закрепи към превозното средство, опорите на амортисьора и свързаните с тях компоненти, като лагери и втулки, помагат и за изолиране на превозното средство от предаването на вибрации и шума от гумите. 

Отново, частичната повреда на компонентите на системата е свързана с преобладаващото поведение при шофиране, състоянието на пътната настилка като цяло, течове на масло, възрастта на автомобила или дори метеорологичните условиясаматагума започва да се износва. Често срещани индикатори за повреда са необичаен шум в системата, бързо износване на амортисьорите, прекомерни вибрации, проблеми с управлението при завиване и повишено износване на гумите. Неравномерното износване на протектора също може да е често срещан индикатор. 

  • Кормилно управление 

Основните части в тази категория са втулките на вала, праховите капаци, шарнирите на колоната и гумените скоби и рамената на кормилното управление. Всички тези части са от критично значение за безопасността. Например кормилните щанги насочват силата и налягането от кормилната кутия към краищата на кормилните щанги, които в крайна сметка осигуряват възможността за завиване наляво и надясно. 

  • Изпускателни устройства 

Монтирането на изпускателната система е единственият артикул, включен в тази категория, но има широк спектър от приложения. 

Вижте също:https://www.gatestechzone.com/en/news/2021-07-cooling-system-maintenance 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!