Решения на febi: смяна на водната помпа с уплътнението

14 май 2023, 12:20

Специалистите на марка febi съветват как да смените правилно водната помпа при автомобили с дизелови двигатели 2.0 и 2.2 от марки: Citroen, DS, Fiat, Ford, Jaguar, Lancia, Land Rover, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Toyota и Vauxhall.

Повреда на водната помпа при двигатели 2.0 HDi и 2.2 HDi – диагностика

Предупредителната лампа за температурата на охлаждащата течност на двигателя и контролната лампа на управлението на двигателя светят. В блока за управление ECU на двигателя е запаметен код за грешка “P0115 неправилна температура на охлаждащата течност”.

Защо водната помпа не работи?

Фабрично монтираната водна помпа използва пластмасово работно колело, което може да се отдели от задвижващия вал. В този случай водната помпа се върти, без да генерира необходимия поток течност през охладителната система на двигателя.

Как да сменим водната помпа?

  • Уверете се, че течността в системата се е охладила, след което отстранете капачката на отвора за сипване на охлаждаща течност.
  • Отстранете горния входящ маркуч от разширителния резервоар и го поставете над подходящ съд.
  • Стартирайте двигателя и го оставете да работи на празен ход. От маркуча трябва да излиза струйка охлаждаща течност. С увеличаването на оборотите на двигателя, потокът трябва да се увеличи. Липсата на поток от охлаждаща течност може да означава, че работното колело на водната помпа не се върти.
  • Демонтирайте задвижващия ремък на аксесоарите и ангренажния ремък.
  • Сменете повредената водна помпа с нова febi 39304, която е с подобрен дизайн с метално работно колело. Това елиминира риска от евентуални повреди на водната помпа, оборудвана с пластмасово работно колело. febi препоръчва заедно с новата водна помпа да се използват нов ангренажен комплект и задвижващ ремък за аксесоарите. Това ще гарантира достатъчна надеждност на двигателя.
  • Допълнете охладителната система с нова охлаждаща течност, след това обезвъздушете системата с вакуум, за да премахнете целия въздух. За да проверите дали охладителната система работи правилно, стартирайте двигателя и проверете отново подаването на охлаждаща течност към разширителния съд.
  • Изтрийте кодовете за грешки, съхранени в ECU на двигателя.

За повече техническа информация посетете partsfinder.bilsteingroup.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!