Полски специалисти в областта на прецизната механика – интервю с Анна Сцешко-Осинска, Председател на Управителния съвет на дружество WUZETEM S.A.

21 септември 2023, 6:00

Варшавските механични заводи WUZETEM произвеждат прецизни стоманени компоненти за много индустрии, включително автомобилната, в продължение на повече от 70 години. Последните години са време на интензивен растеж на дружеството, както и на нейното разширяване извън полския пазар. Разговаряхме с Председателката на Управителния съвет Варшавските механични заводи „PZL-WZM“ във Варшава S.A., Анна Сцешко-Осинска, за това дали това наистина е така.

Профилът на дейността на WUZETEM трудно може да се определи с едно изречение. Сами се представяте като глобален доставчик на прецизни стоманени компоненти. Какво се крие зад това изявление?

Анна Сцешко-Осинска: Нашата фирма е специализирана в производството на дюзи, инжектори, бутални елементи, използвани в различни видове превозни средства, машини и оборудване. Производството на такива продукти с високо качество и прецизност изисква най-съвременни машини, собствен център за научно-изследователска и развойна дейност и екип от инженери. Нашият повече от 70-годишен опит в много браншове, освен в автомобилната, работим също за оръжейната и тежката промишленост, както и за селското стопанство – ни позволи да изградим комплексна оферта. От друга страна, званието „глобален доставчик“ произтича пряко от международната ни дейност, т.е. от факта, че нашите продукти се продават в 33 държави.

Това, че сте на пазара от толкова много години, предполага, че имате огромния опит, за който споменахте. От друга страна обаче, често „старите“ фирми страдат от склонност към зацикляне и нежелание за непрекъснато развитие. Как е във Вашия случай?

Определено не сме застрашени от споменатия дефицит (смее се). Въпреки 70-те години усилена работа, ние продължаваме да растем, за което свидетелства фактът, че през 2020-21 г. сме предприели значителни инвестиции в нашия машинен парк и организация на производството. По това време въведохме промени на почти всички нива – от планирането на производството до самото производство и търговията. Привлякохме нови служители с богат опит в международни производствени и търговски фирми. Това доведе до почти двойно увеличение на производството, което се изрази в повече от двойно увеличение на оборота. Понастоящем 100 % от производството се осъществява в нашата собствена фабрика. Днес имаме общо 258 служители и все още не сме казали последната си дума относно развитието на нашата фирма.

Нека да поговорим за сектора на Вашия бизнес, който е най-интересен за читателите на нашия сайт, а именно автомобилостроенето. Какво предоставяте за този бранш?

WUZETEM е ценен партньор за сервизите за ремонт и възстановяване на инжекционни системи. Специализираме се в производството на висококачествени дюзи, инжектори и бутални елементи. Произвежданите от нас компоненти за инжектори имат дългогодишна репутация на издръжливост и надеждност. Водещият продукт на фирма WUZET са накрайници за дизелови инжекционни системи, т.е. дюзи. Разполагаме както с конвенционални инжекционни системи с работно налягане до 230 bar, така и с най-модерните системи, отговарящи на стандартите за емисии Euro 6, с налягане до 3500 bar.

Тенденцията в европейското автомобилостроене днес е да се намали до минимум въглеродният отпечатък. Един от елементите на тази стратегия е увеличаването на ролята на регенерацията на части. Вашата фирма работи на този пазар от дълго време.

Да, WUZETEM е предприятие, което решително върви към бъдещето и иска да го изгради в съответствие с ценностите на устойчивото развитие, което е основата за подобряване на технологиите и процесите на дружеството. Подкрепяме сектора за регенерация, който оказва положително въздействие върху икономиката в по-широк смисъл, като например опазването на околната среда и спестяването на суровини, като при този процес се използва само 55% от енергията в сравнение с производството на нова част.

Друго предимство е безопасността, тъй като регенерираните продукти отговарят на всички технически изисквания и предлагат гаранция за качество, сравнима с тази на оригиналните части. Дружество от сектора на резервните части, като WUZETEM, предоставя на крайния потребител оптимална възможност за избор, като предлага най-доброто качество на разумна цена в сравнение с оригиналния продукт.

Вашият пазарен успех зависи до голяма степен от нивото на познания на клиентите на Вашите продукти, т.е. автосервизите за ремонт и регенериране на инжектори. Опитвате ли се да подкрепяте по някакъв начин фирмите, с които работите?

Разбира се, стремим се да създаваме реални възможности за развитие на крайния потребител, като му предлагаме достъп до техническа информация в областта на регенерацията на резервни части. Нашето дружество е автор на уникални технически инструкции за подмяна на дюзи за всички налични в търговската мрежа инжектори на всички основни езици.

От години настояваме за възможно най-скорошно признаване на регенерацията на части за предпочитана форма на рециклиране в официалните правни документи. Тя се вписва тясно в нашата стратегия за развитие и визия, които за краткост наричаме Стратегия 3RE.

Какво се крие зад този херметичен термин?

Ключовите характеристики на нашия бизнес, а именно
– РЕдефиниция на посоката на нашия бизнес – отваряне към нови технологии, продукти и услуги, непрекъснато разширяване на офертата;
– РЕгенерация, заложена в ДНК-то на WUZETЕМ за удължаване на жизнения цикъл на автомобилите и други устройства, и;
– РЕдукция на въздействието върху околната среда.

Споменахте за присъствието на дружеството в 33 държави. Кои експортни пазари в момента са най-важни за WUZETEM?

Ключов чуждестранен пазар за нас са Съединените щати, където започнахме дейността си още през 80-те години на ХХ век. Това е пазар с високи изисквания, на който големите фабрики за регенерация очакват качествени и надеждни компоненти. Понастоящем 43% от продукцията ни е предназначена за клиенти в САЩ, при което дружеството увеличава дела си на този пазар всяка година.

Продуктите ни обаче са добре познати и на пазарите в Европейския съюз, където делът ни в продажбите е на ниво 8%, като и тук също отбелязваме годишен ръст.

Постоянно говорите за качеството на продуктите си, а както знаем, за качеството трябва да се плаща. Как се позиционират Вашите продукти на пазара? Питам за автомобилния бранш.

Качеството на продуктите WUZETEM е сравнимо с това на оригиналните части за дизелови инжекционни системи на марки като Bosch, Denso, Delphi и Siemens. Регенерираните автомобилни части осигуряват почти идентично качество с новите компоненти, но са значително по-евтини от тях по наши оценки с до 50%.

Сред най-често регенерираните части са инжекционните системи, които са сред най-скъпите компоненти на съвременните дизелови двигатели. Процесът на правилната им регенерация се влияе от много фактори. Успехът на регенерацията на инжекционната система зависи от това дали тя се извършва от опитен автосервиз и дали се използват резервни части с най-високо качество. Това гарантира безпроблемната й работа. Произвежданите от нас компоненти за инжектори, като например дюзи или бутални елементи, отдавна са известни със своята издръжливост и надеждност.

Дали неотдавнашната модернизация на машинния парк има за цел да превърне дружеството Ви в завод, който е в съответствие с Индустрия 4.0?

Да, ние прилагаме всички нови решения в съответствие с тази идея. Последните инвестиции на фирмата са част от дългосрочна стратегия, насочена към повишаване на ефективността на производството, диверсификация на офертата и повишаване на конкурентоспособността. Покупката на оборудване, като например машина за нанасяне на DLC покритие (diamond-like carbon – диамантоподобен въглерод), специализирани миялни машини или високопрецизен спрей-борескоп, оказва съществено влияние върху качеството на продукцията, което е най-важният елемент в изграждането на конкурентно предимство.

Какво представлява това DLC покритие? Прочетох, че го използвате не само в автомобилния бранш, но и в самолетната и оръжейната промишленост.

Специално за инжекционните игли, които се използват за производството на фирмените дюзи на дружеството, е разработен и внедрен подробен технологичен процес за нанасяне на това покритие. Преди повърхността на иглата да бъде покрита с DLC, тя се подлага на прецизно шлайфане, за да се осигури много ниска грапавост.

В автомобилната и самолетната промишленост и не само, както в сегмента ОЕМ и Aftermarket, DLC покритията могат да се използват там, където частите и отделните компоненти са изложени на екстремно триене и тежки работни условия. Това включва задвижващи или колянови валове, цилиндрови глави, клапани и техните лостове, зъбни колела, трансмисии, главини и др.

С какво се занимава Вашият център за научно-изследователска и развойна дейност?

Лабораторията за научно-изследователска и развойна дейност ни позволява да подобряваме нашите продукти и процесите, свързани с тяхното производство. Тук се изпитват всички характеристики на детайлите, въз основа на които се разработва конструктивната документация. Благодарение на това, фирмата непрекъснато разширява асортимента си с все по-нови конструкции в съответствие с очакванията на пазара. В резултат на това заводът е в състояние да произвежда всякакви прецизни стоманени компоненти за всяко превозно средство, машина или оборудване. Готовите продукти се проверяват в производствения процес – лабораторията разполага с два стенда за изпитване на CR инжектори – Eragon EDX611D и Hartridge Sabre Expert – и със стенд за изпитване на помпени инжектори – Cambox.  Отделът разполага и със специализирани микроскопи и пневматични измервателни уреди.

Структурата и работата на отдела за развойна дейност, научни изследвания и конструиране в WUZETEM позволява на фирмата да реагира гъвкаво на промените и да предлага продукта, от който се нуждае клиентът. Това укрепва позициите на фирмата и в международен план.

Какви са плановете на фирмата за близко и далечно бъдеще? Всъщност живеем във времената на упадък на използването на инжекционни системи или, в по-широк смисъл, на двигателите с вътрешно горене в автомобилостроенето.

Противно на общото мнение, двигателите с вътрешно горене все още имат дълъг път пред себе си, особено в сектора на тежкотоварните и специализираните превозни средства, където се влага значителна част от нашето производство. Електрическите системи все още имат своите ограничения, чието преодоляване ще отнеме много години, а може би и десетилетия. Освен това споменахме пазара за регенерация, който е ключов за нас. Не се съмнявам, че дори и след забраната за нови леки автомобили с двигатели с вътрешно горене, тези, които вече са в експлоатация, ще се движат по пътищата още дълги години, а инжекционните системи в тях ще се нуждаят от поддръжка и ремонт. Според Persistence Market Research световният пазар за регенерация на автомобилни части се очаква да нарасне със 7,1% между 2018 и 2026 г., което се равнява на почти 91 млрд. щатски долара. Както показват резултатите от последното проучване на Otomoto, собствениците на автомобили на няколко години са все по-склонни да купуват регенерирани компоненти. Те осигуряват почти идентично качество като новите компоненти и са значително по-евтини от тях.

Плановете ни категорично не включват оттегляне от автомобилостроенето и съсредоточаване върху другите индустрии, в които работим. Напротив, всяка година въвеждаме десетки нови продукти, които се използват във все повече модели автомобили.

Говорейки за другите сектори на дейност, не може да не споменем оръжейната индустрия, чиято роля стана значително по-важна в контекста на събитията в Украйна. Вероятно като полска фирма работите в тясно сътрудничество с въоръжените сили на Република Полша.

Да, това сътрудничество продължава от дълго време, но не може да се отрече, че напоследък то се засили във връзка със събитията на източната ни граница. WUZETEM е готова да изпълни поръчките на въоръжените сили в областта на прецизната механика. Сред тях са горивни инжектори за танкове или бойни машини за пехотата, произведени по технологията DLC на инжекторните игли. Доставяме и прецизни компоненти за безпилотни самолети, компоненти за бойни глави за насочване и ракетни взриватели. Сред университетите, с които си сътрудничим, е Военно-техническата академия, която ни помага да въвеждаме подобрения в продуктите, които доставяме на националния отбранителен сектор.

За читателите може би ще бъде интересно, че нашата фирма получи лиценз от Министерството на вътрешните работи и администрацията за извършване на стопанска дейност в областта на производството и търговията с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и продукти, и технологии за военна или полицейска употреба. Това открива нови възможности за WUZETЕМ.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!