Daimler и BMW задълбочават сътрудничеството си в автономното шофиране

1 март 2019, 13:00

Мюнхен – Daimler и BMW са се договорили да си сътрудничат в разработването на автомобили със самостоятелно управление, като последната стъпка на конкурентите да споделят разходите си, т.к. технологичната промяна разклаща индустрията.

Автомобилните производители са подписали меморандум за разбирателство за съвместно разработване на следващото поколение технологии за автономно шофиране, които трябва да бъдат готови за пазара до средата на следващото десетилетие, съобщиха в четвъртък.

Допълнителни партньори, технологични компании или автомобилни производители, могат да се присъединят към това начинание, се казва в изявлението. Bloomberg News съобщи за планове за сътрудничество през декември.

“Комбинирането на ключовия опит на нашите две компании ще засили нашата иновативна сила и ще ускори разпространението на тази технология”, се казва в изявлението на Клаус Фройлих, ръководител на BMW.

Обединяването на силите при автомобилите със автономно управление ще задълбочи съществуващото сътрудничество на Daimler и BMW. Автомобилните производители вече си сътрудничат при закупуването на компоненти и са закупили компанията за цифрови карти Here Technologies за 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) през 2015 г. заедно с Audi. Миналата седмица двойката комбинира техните платформи за споделяне на автомобили Car2Go и DriveNow, както и други предложения за мобилност.

Производителите на автомобили станаха по-открити за достигане до конкурентите, за да споделят нарастващите разходи за електрически автомобили и автомобили, които се управляват самостоятелно. Volkswagen Group преговаря с Ford за сътрудничество за микробуси и потенциално за автономни превозни средства. Партньорствата също са начин да станат по-гъвкави в надпреварата за доминиране на цифрови услуги.

Марката на Daimler Mercedes-Benz и BMW са водещи в сегмента на луксозните автомобили, където маржовете са по-високи, отколкото в сегмента на масовия пазар, но икономиите са по-трудни за генериране. Тъй като новата технология променя индустрията, традиционната конкуренция отстъпва място на сътрудничеството.

През 2017 г. BMW създаде изследователски център за самостоятелно управление близо до Мюнхен, където работи върху технологията, която ще бъде включена в модела iNext. Автомобилът ще се произвежда през 2021г. с така наречената автономност на ниво 3, което означава, че автомобилът може да работи самостоятелно, но изисква надзор на водача. Компанията вече си сътрудничи с Fiat Chrysler Automobiles NV, както и с Intel и Mobileye.

Daimler, смятан за лидер в областта на автономното шофиране, ще стартира пилотна програма с Роберт Бош за по-модерни автомобили тази година в Сан Хосе. Съобщението от четвъртък се фокусира върху новите усилия, докато съществуващите проекти на Daimler и BMW ще продължат и няма да бъдат комбинирани, се казва в изявлението.

Източник: Europe.autonews.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!