ZF в преговори за закупуване на Wabco

11 март 2019, 16:00

Германският автомобилен доставчик ZF Friedrichshafen обмисля да придобие белгийския конкурент Wabco, като компаниите провеждат предварителни обсъждания.

Надзорният съвет на ZF вече обсъди потенциално придобиване на Wabco, съобщава германски вестник, цитирайки финансови източници, добавяйки, че не е взето решение. Акциите на Wabco Holdings, които имат пазарна стойност от около 6,2 милиарда долара, се повишиха с 8% до края на деня при $ 130,49.

Wabco публикува това изявление след по-ранни доклади: “В отговор на пазарните спекулации и отбелязвайки скорошното поскъпване на цената на акциите, компанията потвърди днес, че към нея е се обърнал ZF Friedrichshafen AG и е участвал в предварителни обсъждания относно потенциална сделка.”

Компанията, базирана в Брюксел, е специализирана в спирачни системи и други технологии за безопасност за товарни превозни средства. Миналата седмица Wabco отчете  рекордни годишни продажби и печалби, като реализира чиста печалба от 418 млн. долара при приходи от 3,83 млрд. долара. В нея работят около 15 000 души в 40 страни.

“ZF редовно преразглежда стратегически възможности за действие, включително придобивания, но няма решение в тази посока”, заяви говорител на ZF. Доставчикът е направил големи придобивания в миналото и през 2014 г. е закупи TRW Automotive за 13,5 млрд. долара, за да се разшири в потенциално доходния автомобилен пазар.

През юни главният изпълнителен директор на ZF Волф-Хенинг Шайдер, когато беше попитан дали Wabco все още може да представлява интерес, каза, че спирачките не са приоритет за ZF в момента, тъй като се фокусира върху преминаването към електрическо и автономно шофиране.

ZF планира да инвестира повече от 12 милиарда евро (13,6 милиарда долара) в електронна мобилност и автономно шофиране.

ZF се нарежда на 5-то място в класацията на Automotive News Europe  за топ 100 световни доставчици с продажби в световен мащаб на автопроизводителите с $ 34,5 милиарда през 2017 година.

Източник: Automotive News Europe

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!