Светлините за къси светлини – кои са те, как са изградени и какъв е техният символ?

2 юни 2024, 12:05

Светлините за къси светлини са най-често използваният вид външно осветление на автомобил. В тази статия ще отговорим на редица въпроси, свързани с тях. Какъв е техният символ? Светлините за къси светлини и дневните светлини (DRL) – едно и също ли е това? Каква е разликата между дългите и късите светлини? Как са изградени светлините за къси светлини и какви светлинни източници се използват в тях?

Светлините за къси светлини – кои са те?

Светлините за къси светлини са компонент от външното осветление на автомобила. Те са монтирани отпред на автомобила и изпълняват две функции. Основната задача е да осветяват пътя пред автомобила по такъв начин, че да осигурят на водача добра видимост и същевременно да не заслепяват другите участници в движението. Те също така трябва да осветяват автомобила по време на движение, така че да бъде видим отдалеч от други водачи и участници в движението. Светлините за къси светлини винаги са бели.

Настройка на светлините за къси светлини

Светлините за къси светлини трябва да осветяват пътя на минимум 40 метра пред автомобила. Те не са насочени направо, а асиметрично. Какво означава това? За автомобили, движещи се по полските и европейските пътища, светлините осветяват повече дясната страна на пътя. Аналогично, в страните с ляво движение (Великобритания, Ирландия, Япония, Малайзия, Индонезия и др.), светлините за къси светлини осветяват повече лявата страна на пътя.

Светлините за къси светлини са част от автомобилния фар, заедно с дългите светлини и мигачите.

  • В най-новите автомобили с LED осветление, светлините за къси светлини могат да бъдат отделен елемент от външното осветление, разположен извън фара (напр. като светлинна лента).
  • В LED фаровете един светлинен елемент може да изпълнява едновременно функцията на светлини за къси светлини и мигач. Когато водачът включи мигача, светлинният елемент променя цвета си на оранжев и започва да изпълнява функцията на мигач.

Хомологации и регулации относно светлините за къси светлини

Светлините за къси светлини, както и другите елементи на външното осветление на автомобила, се проектират и монтират в автомобилите в съответствие с редица регулации и хомологации. Те определят максималните стойности на интензивността на осветлението в избрани точки, начините на разположение на светлините и видовете използвани светлинни източници.

Светлините за къси светлини се проверяват по време на техническия преглед в станциите за контрол на превозните средства.

Как да включите светлините за къси светлини? Как изглежда контролният индикатор на светлините за къси светлини?

Светлините за къси светлини обикновено се активират с помощта на лост, разположен близо до волана. Необходимо е да се завърти съответната част на лоста, обикновено два пъти (първата позиция са паркинг светлините). В някои автомобили външното осветление се активира с бутон или въртящ се ключ, разположен на таблото.

В модерните автомобили с адаптивно осветление системата самостоятелно контролира интензивността на външното осветление. Тя автоматично превключва светлините от къси на дълги. В такива автомобили е достатъчно просто да се активира външното осветление, или то се активира автоматично.

След включване на светлините за къси светлини на таблото се показва зелена, немигаща индикация с определен образец.

Как са изградени светлините за къси светлини?

Всичко зависи от това какъв вид светлинен източник се използва в конкретния автомобил.

  • В стандартните фарове светлинният източник е халогенна крушка, най-често H7, с мощност 55W. Тя се намира вътре във фара. Светлинният лъч, генериран от крушката, се отразява от рефлектора и се насочва към пътя.
  • В ксеноновите фарове светлинният източник е ксенонова лампа. Лампата е монтирана вътре във фара. Светлинният лъч, генериран от лампата, се отразява от рефлектора и се насочва към пътя.
  • В биксеноновите фарове една лампа изпълнява ролята на светлинен източник както за дългите, така и за късите светлини. При включване на късите светлини светлинният лъч се ограничава с помощта на определена преграда.
  • В LED фаровете светлинният източник е модул или няколко LED светлинни модула. Това са най-често COB диоди. В най-модерните превозни средства светлинният източник може да бъде светлинна лента. Диодите са насочени напред, без използване на рефлектори.

Светлините за къси светлини и дневните светлини (DRL). Едно и също ли е това?

Светлините за къси светлини и дневните светлини (DRL) не са едно и също. Дневните светлини (DRL) са допълнителен светлинен елемент. Те се монтират отпред на автомобила според регулациите (разположение, свързване и др.). Те обикновено се използват в автомобили, които стандартно са оборудвани с халогенни фарове.

Дневните светлини (DRL) могат да се използват вместо светлините за къси светлини, но само през деня, при много добра видимост и когато не вали дъжд.

Дълги светлини и къси светлини

Дългите светлини имат много по-голям обхват на светлинния лъч. Затова те често се наричат “дълги светлини”. Дългите светлини могат да се използват само след здрач, на неосветени пътища. Те могат да се включват само когато няма възможност за заслепяване на другите водачи, движещи се по същата или насрещната лента.

Дългите светлини имат отделен превключвател и различна индикация на таблото.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!