Daimler и BMW се стремят да определят правилата за автономно управление

8 март 2019, 9:00

Концепцията на iNext ще бъде флагманът на електрическия и автономния автомобил на BMW. Колата ще бъде пусната в производство през 2021 г. в завода Dingolfing на компанията в Германия.

Даймлер и BMW искат да поставят индустриален стандарт, който може да помогне за оформянето на бъдещото регулиране за автономните автомобилите.

Автомобилопроизводителите през миналия месец подписаха меморандум за разбирателство за съвместно разработване на следващото поколение автономни превозни средства . Нарастващите разходи за развитие на автономните автомобили, доведоха до това, че компаниите се обединиха, за да споделят финансовата и инженерна тежест, обясниха в сряда на пресконференция в кулоарите на автосалона в Женева.

„Някой трябва да стандартизира технологията и регулацията ще последва“, каза Клаус Фройлих, член на борда на BMW, отговорен за развитието.

С напълно автономни автомобили, които нямат водачи, автомобилопроизводителите поемат потенциални рискове за отговорност, произтичащи от инциденти, принуждавайки индустрията да изясни технологичните стандарти, така че регулаторите да могат да изготвят правила.

„Необходимо е да се прокара технологията напред и да се определят стандарти. Не искаме да губим ресурси“, каза Фрохлих, за да обясни сътрудничеството.

„Не трябва да измисляме това сложно колело два пъти. По пътя към определянето на тези стандарти има смисъл да споделим някои от тези инвестиции“, каза Ола Каеленис, член на борда на Daimler.

През следващите четири месеца BMW и Daimler ще създадат комисии, които да избират потенциални доставчици на съвременни системи за подпомагане на водача и автономно шофиране.

„Daimler започна по-рано да работи за автономно шофиране; те са инвестирали в областта на компютърната визия. Нашето сътрудничество ще се възползва от този опит,“ каза Фроелих от BMW.

Сътрудничеството има за цел да определи стандартите, а на по-късен етап ще бъдат поканени и други партньори, казаха ръководителите.

„Fiat Chrysler вече е партньор (с BMW). Ние искаме този партньор и в бъдеще“, каза Фроелих.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Майк Манли каза във вторник, че ще приветства възможността да продължи да си сътрудничи с BMW по отношение на технологията за автономно шофиране от следващо поколение.

Източник: Autonews

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!