Jaguar Land Rover се сблъсква с голям прoблем с високи емисии

21 март 2019, 9:00

Jaguar Land Rover е изправен пред преработването на десетки хиляди превозни средства в Европа поради високите емисии на CO2. Това е последният удар за британския автомобилен производител, който се бори след спад в продажбите на дизелови автомобили в Европа и забавянето на продажбите в ключовия си китайски пазар.

Преработката включва автомобили Jaguar и Land Rover с 2.0-литрови двигатели, които отделят повече CO2, отколкото бе официално обявено.

Моделите Jaguar XE, XF, E-Pace и F-Pace са засегнати, както и Land Rover Discovery Sport, Range Rover Evoque, Range Rover Velar и Range Rover Sport.

Преработката обхваща двигатели, произведени между 2014 г. и 2018 г., преди преминаването към емисионните разпоредби на WLTP в Европа през септември миналата година, според системата за бързо предупреждение на Европейския съюз за безопасност на потенциалните опасни нехранителни продукти.

Във Великобритания са засегнати 44 389 двигателя. По-голямата част са дизели, но цифрата включва и 9 653 бензинови двигателя.

Прекомерният CO2 означава, че автомобилите използват повече гориво в условията на експлоатация, отколкото е посочено от JLR.

Нивата на CO2 са важни за изчисляване на данните за разхода на гориво, за да могат купувачите да сравнят горивната ефективност на различните превозни средства. Нивата на емисиите на CO2 също се използват за определяне на нивата на данъците за превозните средства.

JLR оспориха, че автомобилите са произвели „прекомерни“ нива на CO2, заявявайки, че промяната в CO2 е около 2% средно за засегнатите модели. Преработването ще върне превозните средства на каталожните „сертифицирани“ данни, се казва в изявление на JLR.

Екологичните лобисти критикуваха автомобилния производител. „JLR очевидно свежда до минимум декларирания CO2 и неправилно оценява емисиите. Аз бих нарекъл това измама. Освен ако не твърдят, че е грешка“, каза Грег Арчър, британски директор на европейската група за опазване на околната среда и транспорт.

JLR отрекоха измама, заявявайки, че проблемът е открит чрез законосъобразно тестване за съответствие на производството. Jaguar Land Rover заяви, че модификациите ще бъдат направени безплатно и ще бъдат положени всички усилия, за да се сведе до минимум неудобството за клиента. Собствениците вече изразяват опасения, че поправката ще бъде софтуерна промяна, която може да направи автомобилите по-малко мощни.

В Обединеното кралство собствениците на превозни средства не са принудени да върнат колите си за преработка, но всеки който продава кола си трябва да гарантира, че всички преработки са били извършени преди продажбата.

JLR страда от финансова криза, причинена главно от сриващите се продажби в Китай. Продажбите на автомобилопроизводителите в страната са паднали с 48% през февруари, според данни на компанията. JLR също забави намаляването на зависимостта си от дизеловите автомобили в Европа, където купувачите изоставят това задвижване. JLR отчете загуба от 4 милиарда долара през третото тримесечие на финансовата година, приключваща през март 2019 г., след като отписа някои инвестиции, което доведе до опасения, че тя изчерпва парите си. Компанията осъществява програма за спестяване на разходи, която ще включва загуба на 4 500 работни места.

Източник: europe.autonews.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!