Климатизация за леки автомобили

25 март 2019, 15:00

Нивото на климатичен комфорт, постигнато в съвременните автомобили, вече е високо и ще продължи да нараства в бъдеще. Въпреки това, климатиците на превозните средства предлагат повече, отколкото просто комфортно пътуване. Те също играят ключова роля по отношение на безопасността. Климатикът също така изсушава въздуха в кабината, като по този начин предотвратява замъгляването на прозорците.

Климатични системи и техните компоненти

HVAC модули (за отопление, вентилация и климатизация)

HVAC модули са съобразени със спецификациите на производителите на автомобили. Постоянните подобрения в ефективността, намаляването на теглото и загубата на налягане, както и по-нататъшното оптимизиране на акустиката са ключови цели за развитие. Стандартизираните компоненти и конструктивни характеристики помагат да се разработят и произвеждат икономични и високопроизводителни HVAC модули.

Изпарители

Плоските тръбни изпарители осигуряват висока производителност въпреки компактния и лек дизайн. Патентованата технология на BehrOxal® модифицира алуминиевата повърхност така, че да придобие хидрофилни свойства. В резултат водата се оттича по-лесно, което позволява на изпарителя да изсъхне по-бързо. Това прави изпарителя по-устойчив на корозия и по-малко податлив на неприятни миризми.

Отоплители

За да се нагрява кабината на превозното средство, отоплителят трябва да използва топлината, излъчвана от двигателя, т.е. температурата на охлаждащата течност. Радиаторите на Behr са пригодени към съответните двигатели и тяхната топлинна мощност. Те се характеризират със своя компактен размер и нисък спад на налягането.

Компресори

Следващото поколение бутален компресор с променливо изместване, компактните компресори (CVC) на MAHLE, са базирани на механизъм за движение с хармонични пластини. Повишената производителност на механизма прави CVC адаптивен както за пневматично, така и за електронно управление. CVC на MAHLE се прилага към пълната гама от превозни средства. Докато настоящото продуктово портфолио включва CVC от 100 cm3 работен обем до 185 cm3, MAHLE може да проектира и валидира CVC за специфично приложение.

PTC спомагателни нагреватели

Днес икономичните двигатели не винаги осигуряват достатъчно отпадна топлина, за да позволят бързо загряване на кабината на автомобила, особено при студени стартирания и при определени условия на шофиране. За да се поддържа прозрачност на прозорците и да се осигури оптимален топлинен комфорт в тези ситуации, допълнителното отопление се осигурява от електрически PTC спомагателни нагреватели, които работят с енергия от електросистемата на автомобила. Нагревателите се предлагат с или без вграден контролер.

Вентилатори

Топлинният и акустичният комфорт е от решаващо значение за климатизацията на автомобила. Вентилаторът обаче е един от основните източници на шум в кабината на превозното средство. Сегашните концепции за проектиране на вентилатори отговарят на три отделни изисквания: те спестяват ценно пространство в купето, въпреки повишената производителност на въздушния поток, са много ефективни и формират основата за отличната акустика на системата за климатизация.

Кондензатори

Произвеждат се заварени, плоски тръбни кондензатори, които осигуряват висока производителност въпреки компактния и лек дизайн. Те осигуряват бързо охлаждане на отделението за пътници благодарение на оптималното съчетаване на преноса на топлина и спада на налягането.

Системи за ароматизиране

Търсенето от купувачи на по-голяма индивидуалност в дизайна на превозните средства и повишения комфорт предизвика силен интерес към пазара на системи за ароматизиране. Създадения дифузер за аромати има модулна структура и може да се използва в широк спектър от модели автомобили. С помощта на персонализирани рамки на таблото, той може да бъде адаптиран така, че да отговаря на спецификациите на автомобилните производители. Прекъсващото разреждане предотвратява „умората на аромата“, като по този начин се осигурява дълготрайно възприемане, дори при дълги пътувания. Ако вече не е необходимо, ароматизирането може да се изключи напълно по всяко време. Дифузорът може да бъде снабден с два патрона за ароматизиране, които позволяват на пътниците да изберат най-подходящия за тяхното настроение и нужди. Касетите могат да бъдат заменени с нови аромати по всяко време. Системата идентифицира автоматично поставените касети и може да предава информация, като например името и нивото на запълване на аромата на дисплея на таблото.

Източник: MAHLE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!