BMW ще реализира голям план за икономии

26 март 2019, 9:00

BMW предупреди, че печалбата за 2019 г. ще падне “доста под” миналогодишното ниво и обяви план за спестяване на 12 милиарда евро, който ще помогне за компенсиране на въздействието на търговските конфликти и безпрецедентните разходи за електрически автомобили. Очаква се печалбата след преизчисляване да спадне с повече от 10% през тази година, съобщи автопроизводителят. BMW реагира чрез увеличаване на икономиите с планове за сваляне на модели от производство и намаляване на времето за разработка на нови с една трета. “Нашата индустрия е свидетел на бърза трансформация”, каза главният финансов директор Никола Питър. “Устойчивото високо ниво на рентабилност е от решаващо значение, ако искаме да продължим да движим промяната.” До края на 2022 г. BMW очаква да увеличи потенциалната ефективност с повече от 12 милиарда евро. Част от това ще дойде от увеличаването на цифровите симулации като начин за намаляване на времето за разработване на нови модели на превозни средства с една трета. “Сред другите икономии, цифровите симулации и виртуалното валидиране могат да премахнат необходимостта от около 2 500 скъпи прототипни превозни средства до 2024 г.”, казаха от BMW. BMW вече отбеляза една предизвикателна година, заявявайки, че ще са необходими големи усилия, за да се премине през скъпоструващия преход към електрически и самостоятелно управлявани автомобили, тъй като пазарите се свиват, а търговските проблеми се увеличават. “В зависимост от това как се развиват условията, нашите насоки могат да бъдат предмет на допълнителни рискове, по-специално рискът от Brexit без сделка и продължаващото развитие на международната търговска политика”, каза Питър. Доставките на автомобилостроителите спаднаха с 2% през февруари, тъй като европейският пазар се сви за шести пореден месец. Компанията също така ще премахне около половината от своите варианти на трансмисии до 2021 година.

Загрижеността за Brexit продължава да тежи, а BMW заяви, че може да премести производството на Mini от Оксфорд, Англия, на други места в Европа, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка. Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху автомобили, произведени в Европа, изнасяни за САЩ.

Увеличават се предизвикателствата от по-високите разходи за нови електрически автомобили, а също и от усилията за спазване на по-строгите норми за въглеродни емисии.

Източник: europe.autonews.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!