Как работи електронното управление на газта (ETC)

29 март 2019, 13:00

Двигателят с вътрешно горене на автомобила е по същество въздушна помпа, която издърпва въздух през всмукателната система и я изхвърля през изпускателната система. Изходната мощност на двигателя се определя от количеството на входящия въздух, контролирано от дросела. До края на 80-те години тялото на дроселната клапа се контролираше от жило, свързано директно с педала на газта, което поставя водача в пряк контрол на оборотите и мощността на двигателя. През 1988 г. се появи първата електронна система за контрол на дросела (ECT). BMW Серия 7 е първата, която разполага с електронно управление на газта (ETB).

Електронни компоненти за управление на газта

Схема на напречното сечение на електронното тяло на дроселната клапа

Няма жила към електронното тяло на дросела, но има електронен стъпков двигател и предавка

Електронната система за контрол на газта включва педала на газта, ETC модула и корпуса на дросела. Педалът на газта изглежда същият, както винаги, но взаимодействието му с тялото на дросела се е променило. Жилото на дроселната клапа е заменено от датчика за положението на педала на газта (APS), който открива точното положение на педала във всеки даден момент, като предава този сигнал на модула ETC. Когато се появи електронно управление на газта, то се придружаваше от собствен модул. Практически всички съвременни автомобили имат интегриран електронен контрол на дроселната клапа в модулите за управление на двигателя (ECM), което опростява монтажа, програмирането и диагностиката. Електронното тяло на дроселната клапа изглежда като типично тяло на дроселната клапа. Той е снабден с електронен сервомотор или стъпков двигател и сензор за положение на газта (TPS) вместо кабели. Данните от сензора в реално време потвърждават действителната позиция на дроселната клапа за ETC модула.

Най-простият ETC модул чете входа от датчика за положението на педала на газта и предава инструкции за сервомотора на тялото на дросела. По принцип, когато водачът натисне педала на газта 25%, ETC отваря дросела до 25%, а когато водачът освободи педала на газта, ETC затваря дросела. Днес електронната функция за контрол на дроселната клапа е по-сложна и функционална.

  • Контрол на въздуха на празен ход: Необходимо е скоростта на празен ход на двигателя да се регулира, за да се отчете натоварването и температурата на двигателя. Някои превозни средства с ЕТС не използват вентил за управление на въздуха на празен ход  или превключвател на вакуума на празен ход, но контролират скоростта на празен ход на двигателя.
  • Круиз контрол: Модерните електронни системи за контрол на дроселната клапа контролират скоростта на автомобила по електронен път, с допълнителни програмни входове от датчика за скоростта на превозното средство, позиция на смяна на предавките и зададена скорост. Адаптивният круиз контрол добавя допълнителни сензорни входове, като например от системи RADAR, LIDAR или SONAR.
  • Контрол на сцеплението:  Използвайки други входове от сензори, като датчик за скоростта на колелата, ETC може да модулира мощността на двигателя, за да намали завъртането на колелата, като например при ускоряване по повърхности с ниско сцепление – сняг, лед, или чакъл.
  • Електронен контрол на стабилността: При по-високи скорости, чрез данни от датчици за скорост, обороти на колелата, за наклон, ETC може да модулира мощността на двигателя, за да подобри стабилността на автомобила.
  • Системи преди сблъскване: Използвайки входа от системата за предварително сблъскване (PCS), електронният контрол на дроселната клапа може да намали мощността на двигателя в случай, че се окаже неизбежна катастрофа. Това повишава безопасността при шофиране.

Източник: Benjamin Jerew

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!