eCompressors: компресорите на бъдещето

26 март 2019, 11:00

Навлизането на хибридни и електрически превозни средства е във възход, и въпреки че те може да не се появяват в сервиза ви още няколко години, е добре да бъдете подготвени.

Има някои съществени различия, които трябва да бъдат отбелязани, една от които е целта на системата за климатизация, която при хибридните и електрическите автомобили не само охлажда кабината, но и батерията, която захранва автомобила. „Това е различен подход за сервизите, които се занимават с климатици в хибридни или електрически превозни средства. Ако климатикът откаже в „нормален“ автомобил, все още можете да шофирате и просто да отворите прозорец. Но ако климатикът се повреди в електрическо превозно средство, автомобилът няма да работи, тъй като това е риск за безопасността: батерията ще стане прекалено гореща ”, обяснява Ричард Гройт, продуктов специалист по А/С в DENSO AM. Ясно е, че в бъдеще работата на A/C системата ще става все по-важна и тази статия има за цел да даде представа за решаващия компонент, eCompressor, както и да предложи някои полезни съвети за поддръжка.

Какво представлява електрическият компресор и как работи?

Конвенционалните компресори се задвижват от ремъчно задвижване на двигателя, но електрическите превозни средства нямат двигатели, задвижвани с ремък, затова се изисква различен вид компресор. ECompressor на DENSO се състои от следните компоненти:

  • Компресорна секция – съдържа компресор за вкарване на хладилния агент,  компресиране и разширяването му.
  • Двигател – за задвижване на компресора. Постояннотоков електромотор, без четки, който използва постоянен магнит като ротор и намотка за статора.
  • Инвертор – за задвижване на двигателя. Инверторът преобразува постоянния ток (DC) от батерията в променлив ток (AC) за двигателя. Нещо повече, компютъра на климатика подава сигнали за скоростта на въртене на компресора към инвертора чрез компютъра на автомобила, за да контролира скоростта на въртене на електрическия компресор.
  • Маслоотделител – компресорното масло може да намали охлаждането, поради което се използва сепаратор за отделяне на маслото в охлаждащия цикъл, за да се подобри охлаждащия капацитет на А/С.

Електрическият двигател работи при високо напрежение 200 V или повече и се охлажда с хладилен агент, тъй като той генерира топлина по време на работа. За изолиране на корпуса на електродвигателя и компресора се използва компресорно масло с високи изолационни свойства.

DENSO масово произвежда eCompressors от 2003 г. и е първа в света, която интегрира инвертор с компресор в един компонент. Последното поколение електронни компресори на DENSO поставя инвертора редово с двигателя, правейки конструкцията по-лека и по-малка, като по този начин спестява пространство под капака.

Икономия на гориво и много други

Дизайнът на eCompressor на DENSO има редица предимства за хибридни и електрически превозни средства:

  • Контролирана скорост на въртене, която допринася за икономията на енергия. Ричард обяснява: „Когато контролирате скоростта на електрическия компресор, вие също контролирате консумацията на енергия. Колкото по-малко енергия използвате за задвижване на компресора, толкова повече можете да използвате за задвижване на хибридното или електрическото превозно средство. Пробегът на вашия автомобил ще се увеличи, ако eCompressor предлага висока производителност при ниски обороти. ”
  • Освен това, поради малките си размери, eCompressor на DENSO консумира по-малко енергия, увеличавайки пробега на литиево-йонните батерии.
  • Вътрешният електродвигател на eCompressor дава възможност на A/C да продължи да работи, дори когато хибридният или електрическият двигател работи на празен ход или е изключен. Електрическият компресор работи независимо от двигателя. Компресорът винаги се задвижва от електродвигателя, така че когато хибридният или електрическият двигател не е включен, eCompressor може да работи. Това предлага значително предимство пред традиционно задвижваните превозни средства, тъй като поддържа хладна температура в кабината.
  • По-малко шум: най-новият дизайн на DENSO е по-тих от предишните модели, като същевременно запазва същия капацитет на охлаждане. Това осигурява комфортна среда, без пътниците да слушат ненужен шум.

Работа с електронни компресори

Безопасността на първо място

Безопасността е от първостепенно значение при работа с високо електрическо напрежение и е важно да защитите автомобила и себе си. Трябва да се вземат някои предпазни мерки, преди да работите по високо напрежение – компресорът се задвижва от батерията с високо напрежение. Изходът е между 200-400 волта или повече, не можете просто да смените компресорите. Преди да започнете работа, трябва да изключите батерията от автомобила и да вземете предпазни мерки.

Правилно масло

Важно е да се обърне внимание на вида масло, използвано в eCompressor, тъй като се различава от маслото, използвано в механичните задвижвани компресори. Препоръчва се ND-Oil 11, тъй като е високо изолиращо, следователно предпазва електрическия двигател. Тук може да се направи грешка, виждаме примери за сервизи, където механиците не са запознати с различните видове използвани масла и ги смесват, което води до повреда в компресора. Ако се използва неправилно масло, това може да доведе до късо съединение и да унищожи електродвигателя в компресора. Ако използвате UV-багрило, се уверете, че използвате правилния тип UV-багрило със SAE одобрение. Всяко друго UV-багрило може да създаде проблеми с изолационната функция на компресорното масло.

Пълнене

Не забравяйте вашата машина за зареждане на климатици. “Обикновено A/C презареждащата машина, която повечето сервизи използват, може да се работи само с един вид масло, така че, когато обслужвате хибридни или електрически превозни средства, имайте това предвид.” Има различни решения на пазара за справяне с този проблем като машини които имат вътрешна програма за промиване, така че можете да превключвате маслото без проблеми. Въпреки това Ричард препоръчва да има отделни инструменти за хибридни и електрически превозни средства за допълнително спокойствие. 

Поддръжката е от решаващо значение 

ECompressor е херметически затворен. Няма уплътнение на вала или потенциален риск от изтичане на хладилен агент към външния въздух. Това означава, че скоростта на изтичане на хладилен агент е по-малка в сравнение с механичен задвижван компресор. Все пак, това не означава, че хибридни или електрически превозни средства не се нуждаят от поддръжка на климатика. За подробности се обърнете към ръководството на производителя на автомобила. „Уверете се, че хладилният агент е на правилното ниво, проблемите започват, когато системата заработи без хладилен агент или когато хладилният агент достигне критично ниво, тъй като обикновено това ще доведе до повреда на компресора“, съветва Ричард.

Как изглежда бъдещето? 

Както при всички технологии, eCompressors и A / C системата в хибридни и електрически превозни средства ще се развиват с течение на времето, така че сервизите трябва постоянно да актуализират своите знания, за да могат да ги поддържат. Много от промените ще бъдат свързани с една от най-предизвикателните цели за електрическите превозни средства: разширяването на гамата. Поради високите нива на консумация на енергия, климатичната система има реално въздействие върху пробега и има място за подобрение. Бъдещите системи могат да използват интегриран подход за проектиране, за да пестят компоненти и да оптимизират разположението, спестявайки място и тегло. Според Ричард „бъдещето ще изглежда съвсем различно, защото системата за климатизация ще прилича повече на система за управление на топлината; не само за охлаждане на вътрешната кабина и батерията, но и за отоплителната система и ефективността. Следващите 10-15 години няма да е лесно да се диагностицират проблемите със системите за топлинна енергия поради сложността. Още повече, че трябва да следим промените и развитието”.

Източник: DENSO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!