Законодателната власт на ЕС затвори вратата на емисиите на WLTP

5 април 2019, 9:00

Европейската комисия затегна тестовия режим на Световната процедура за тестване на хармонизираните леки превозни средства (WLTP) за новите автомобили, продадени в блока, след като твърди, че автопроизводителите манипулират тестовете.

Актуализираният регламент, който влезе в сила през февруари, изисква от производителите да включат всички технологии за пестене на емисии, като например функцията стоп-старт, и да използват едни и същи режими, избираеми за водача за всеки тестван модел, например Еко режим вместо Спорт режим.

Комисията откри, че по време на тестовете автопроизводителите са пускали функции, които увеличават емисиите в хода на въвеждането на тестването на WLTP на 1 септември. Някои автомобилни производители са манипулирали тестове, за да изгарят повече гориво и да увеличат емисиите с методи като изключване на функцията старт-стоп в изпитваните коли, коригиране на режимите на смяна на предавките, като се използва режимът Sport вместо Eco. Чрез изкуствено увеличаване на емисиите на въглероден диоксид сега, автопроизводителите се надяваха да облекчат бъдещите си цели за намаляване.

Манипулацията отчасти обяснява защо има огромно несъответствие в средните емисии между различните автомобилни производители.

Емисиите на CO2 са се увеличили, когато хомологационните тестове в Европа преминаха към WLTP от предишния режим на NEDC. Диапазонът на увеличенията е между 1% до 81% в зависимост от автомобилния производител, казват от T&E.

ACEA, органът, представляващ производителите на автомобили в Европа, приветства затягането на правилата. Промените правят процедурата за тестване на WLTP “още по-надеждна и предотвратяваща всякакви манипулации с тестове”, се казва в изявление на ACEA.

Повторни тестове – T&E предупреждава, че автопроизводителите може да се наложи да тестват отново някои модели.

“Остава да се види дали новите изменения в WLTP ще затворят всички вратички. Това е нещо, което ще наблюдаваме внимателно в хода на тази година,” каза Полисканова.

T&E призова правителствата в цяла Европа да престанат да използват CO2 емисиите, за да определят данъците за изпитани автомобили преди февруари тази година. “Данните сочат, че резултатите от WLTP са нестабилни”, се казва в доклада.

Производителите на автомобили са под натиск да намерят вратички в системата за изпитване, тъй като ЕС въвежда по-строги цели за намаляване на емисиите на CO2.

ЕС замени Новият европейски цикъл на шофиране (NEDC) с по-строги тестове за WLTP, за да отразява по-добре икономията на гориво на пътя и емисиите на CO2 от новите автомобили.

При NEDC разликата между данните за емисиите от лабораторните тестове и тези, постигнати при независими тестове в реалния свят, се увеличи до 31% през 2013 г. от 8% през 2001 г.

Източник: Automotive News

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!