Renault търси сливане с Nissan, Fiat Chrysler, според Financial Times

29 март 2019, 9:00

Renault се опитва да възобнови преговорите за сливане с Nissan в рамките на 12 месеца като първа стъпка към създаването на по-голям автомобилен конгломерат, който ще включва оферта от двете компании за Fiat Chrysler Automobiles, съобщава Financial Times .

Създаването на нов борд на алианса, воден от председателя на Renault Жан-Доминик Сенард, даде увереност, че двете страни могат да продължат с плановете за сливане, съобщи вестникът, цитирайки неназовани хора, запознати със замислите на двете страни.

Комбинация от Рено, Нисан, Фиат и Крайслер ще създаде автомобилен производител, който би могъл по-добре да се конкурира с глобалните конкуренти като Volkswagen и Toyota.

Карлос Госн, бивш председател на Renault и Nissan, който бе арестуван в Токио през ноември по обвинения във финансови злоупотреби, проведе разговори за сливане на Renault с Fiat Chrysler преди две-три години, съобщи Financial Times . Предложението на Госн беше спряно от френското правителство, пише вестникът. Госн, който в момента е освободен срещу гаранция в очакване на процеса, отрече обвиненията срещу него.

Самият Fiat Chrysler търси партньорство или сливане, а председателят John Elkann се срещна с други конкуренти, включително PSA Group, за да прецени възможността за сделка, съобщава вестникът.

Говорителите на Renault и Nissan отказаха да коментират доклада. Представители на Fiat Chrysler не отговориха веднага на искане за коментар.

Преди ареста му Госн е планирал да затвърди обединението на Nissan и Renault при пълно сливане. Все пак подобен ход се изправи срещу съпротивата в рамките на Nissan, включително и от главния изпълнителен директор Hiroto Saikawa. Вместо по-дълбоко капиталово обвързване, Nissan се стреми да подобри японската позиция за преговаряне в партньорство, което твърде дълго е предпочитало френската страна.

Алиансът Рено-Нисан често се цитира като пример за успешна комбинация, която не стигна до сливане, но е подкрепена от кръстосано дялово участие и намаляване на разходите. Въпреки това партньорството е обтегнато от скандала около Госн, според вътрешни лица от двете страни, които казват, че доверието между двата отбора е влошено, тъй като бившия изпълнителен директор е отстранен от длъжност от Nissan и Renault.

Все пак, този месец партньорите се съгласиха да се създаде нова структура на управление, предназначена да рационализира оперативните решения, като Senard бе поставен за председател на съюза.

Renault, която притежава 43% от Nissan, има пазарна капитализация от около 16,8 млрд. евро (18,9 млрд. долара). Пазарната стойност на Nissan е около 35 млрд. долара, а пазарната стойност на Fiat Chrysler е около 23 млрд. долара.

Източник: Autonews

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!