По-интелигентният начин за повече сцепление

10 април 2019, 9:00

Електромеханичният заключващ диференциал eLSD помага в екстремни ситуации. Това ново решение носи и много други предимства.

Точно когато забавлението наистина започна, разочарованието открадна шоуто. Шофьорът на джипа е напуснал шосето и се е осмелил да поеме по предизвикателни, стръмни терени, но изглежда, че трансмисията не е в състояние да издържи мощността от двигателя с необходимото сцепление. Намерете сцепление: със сигурност това е чудесен съвет, но как? Проблемът с конвенционалните диференциали на осите е, че ако една гума загуби сцепление, другата вече няма никаква ускоряваща сила по посоката на движение. Силата буквално се разсейва поради въртящото се колело. Както знаем, това може да се случи при офроуд, както и по време на бързи завои или смяна на лентите за движение.

КОНТРОЛИРУЕМ МОМЕНТ НА ЗАКЛЮЧВАНЕ ЗА ВСЯКА СИТУАЦИЯ НА ШОФИРАНЕ

Едно решение на този проблем е електронният заключващ диференциал (eLSD) от ZF. За разлика от чисто механичното диференциално заключване, eLSD се адаптира към всяка реална ситуация на шофиране чрез интелигентната си електроника. „Нашият eLSD реагира на нещо повече от входящи въртящи моменти или разлики в скоростите на колелата. Вместо това е необходимо да се вземат предвид много данни от сензора за динамиката на шофирането, заедно със спирачната система IBC ”, обяснява Себастиан Дендорфер, инженер на ZF. Важен компонент тук е електромеханичният задвижващ механизъм, който работи на мултидисковия пакет. Това позволява непрекъснато и плавно да се променя диференциалният блокиращ момент на задвижващия мост в диапазона от 0 до 3000 Nm. Ако колело губи сцепление, eLSD прехвърля силата на друго колело, което все още има сцепление с изключителна прецизност. Това е забележимо не само при движение извън пътя, но също така и по време на ускорение и шофиране по повърхност, която има различни коефициенти на сцепление, като например път, който е частично заледен. „За ежедневното шофиране eLSD може да се използва и за осигуряване на допълнителна безопасност, за поддържане на движението на превозното средство в стабилна права линия“, заявява Dendorfer.

ИНТЕЛИГЕНТНА МРЕЖА ЗА ПОВЕЧЕ КОМФОРТ

Последното поколение на eLSD е пример за това как ZF произвежда интелигентни механични системни решения чрез цифрова технология. В основата му е разположен току-що разработен контролен модул (ECU), който поддържа най-новите изисквания за бордова електроника като киберсигурност и модерни BUS системи като CAN FD и over-the-air актуализации чрез облак. В сравнение с предшественика си, размерите на хардуера са се свили до половината от предишния си размер, което означава, че инсталирането му в пътническата кабина вече е много по-лесно.

При конвенционален диференциал на осите, мощността в този сценарий ще бъде загубена при въртенето на колелото.

 

Управляващият блок има и допълнителни интерфейси, които позволяват eLSD да бъде свързан с интегрираното управление на спирачките (IBC) от ZF.

„Твърдата взаимовръзка между eLSD и спирачката е повече от сумата на отделните му части“, обяснява Дендорфер. Връзката с електронния заключващ диференциал означава, че управлението на динамиката на автомобила получава важна информация за действителната ситуация на шофиране, която просто не се предлага от традиционните решения.  Освен това се увеличава стабилността по време на смяна на лентата или ако автомобилът дърпа ремарке“, заявява експертът на ZF.

По време на бързи маневри за отклоняване е особено важно всички колела да имат най-доброто сцепление.

 

Така eLSD е голям плюс по отношение на динамиката, стабилността, способността за катерене и комфорта.

Източник: ZF

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!