Демпферна шайба на коляновия вал – монтаж и демонтаж

16 април 2019, 16:00

Демпферните шайби на коляновия вал (TVD) осигуряват жизненоважна защита за двигателя на превозното средство. TVD са изработени от каучукови и метални компоненти. Гумата в металната част абсорбира вибрациите, които се получават от двигателя. Тези вибрации, ако се предадат на съвместно работещите агрегати, причиняват преждевременни повреди. Ако това се случи, може да се причинят значителни щети на двигателя и автомобила.

Corteco  предлага компоненти за контрол на вибрациите и комплекти за ремонт в качеството на OEM за повече от 27 500 вида превозни средства. Всички продукти са проектирани да отговарят на най-високите стандарти за качество и са произведени с помощта на най-новите производствени методи.

Това важи и демпферните шайби и съветваме ако започнете да чувате неестествен шум от двигателя или автомобила вибрира прекомерно, тогава трябва да се вкара колата в сервиз за проверка.

Стъпките по-долу ще ви покажат как успешно да демонтирате и монтирате нова демпферна шайба на коляновия вал

Фиг.1

Стъпка 1 – Прокарването на ремъка може да бъде доста сложно, затова ви съветваме да направите снимка или бърза скица.

Стъпка 2 – След това трябва да премахнете обтегача от ремъка, което лесно може да се направи чрез завъртане на ролката.

Стъпка 3 – За да извадите демпферна шайба от коляновия вал, трябва да разхлабите монтажните болтове, да блокирате маховика и да развиете централния болт. Ако демпферна шайба, която сменяте има централен болт е необходимо да блокирате маховика, както при други ремонти по двигателя. Централният болт се заменя с нов. Ако демпферна шайба, която сменяте няма централен болт, то тя може да се свали, като се блокира и се отстранят монтажните болтове. Както винаги препоръчваме всички болтове да бъдат сменени. Corteco ги предлага в комплектите с демпферната шайба.

Стъпка 4 – Разопаковайте новата демпферна шайба и я поставете на двигателя.

Стъпка 5 – Сега е необходимо да се стегнат монтажните болтове. Ако са няколко, препоръчваме да се стегне един, а след това срещуположните (по метода на звездата). Затегнете монтажните болтове с 1/3 от затягащия момент.

Стъпка 6 – След това препоръчваме да затягате болтовете до 2/3 и след това окончателно да ги затегнете до пълния въртящ момент, както е посочено от производителя на превозното средство в ръководството.

Стъпка 7 – Преди да предадете автомобила на клиента е необходимо да проверите всички части по ремъчната система и аксесоарното задвижване за износване и повреди. Да се заменят повредените елементи при необходимост.

Стъпка 8 – Последната стъпка към процеса на демонтаж и монтаж е да се постави ремъка и обтегача в правилната позиция.

Източник: CORTECO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!