Финална надпревара за титлата „Най-добър млад механик“

12 април 2019, 15:36

Националното състезание за най-добър млад механик приключи. В рамките на 3 дни 28 състезатели от 7 отбора се бориха за победа и правото да представят България в международния финал „Young Car Mechanic“ в Полша, с награден фонд от 25 000€. Националната надпревара се организира от Министерството на образованието и науката и „Интер Карс България“.

Състезанието започна на 11-ти април с теоретичен тест за автомонтьори, подготвен от екип на МОН и онлайн тест за водач на МПС, създаден от ИА „Автомобилна администрация“.

Надпреварата за най-добър автомонтьор стартира в Учебния център на „Интер Карс България“ в с. Лозен. Отбори от Ботевград, Ловеч, Стара Загора, София, Пловдив и Силистра изпълниха по 4 практически задачи, а състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор – по едно допълнително практическо задание. Уменията им оценяваше комисия от български и германски представители на най-големите компании за aвтомобилни компоненти/части и автосервизно оборудване Elring, Bosch, TechnoVectorGroup и Schaeffler.

„Подготовката ни за състезанието започна още от началото на учебната година. Ежедневно учениците ни са или на теоретична подготовка или на практическа подготовка. Това е изключително важно и и ги мотивира да продължат в професията“, разказа инж. Георги Стоянов – ръководител на отбора на Професионалната гимназия по механотехника, гр. Силистра. На база резултатите от теоретичните тестове на регионалния и на националния кръг, нашите състезатели вече са приети за студенти в Русенския университет, в специалността „Автотранспортна техника“, допълни още инж. Стоянов.

„Бизнесът с автомобилни компоненти в България расте с повече от 10% на година. За да сме устойчиви и успешни, имаме нужда да инвестираме в младите хора, които са учили и искат да се развиват в този бранш“, каза Търговският директор на „Интер Карс България“ Стефан Деянов. По думите му по време на състезанието се използват новите технологични решения за ремонт, диагностика и поддръжка на превозни средства и това на практика е първата стъпка към намиране на работа за тези младежи.

Екипът на „Интер Карс“ покани участниците в състезанието в Централния склад на компанията в Гара Елин Пелин, където ги срещна с дългогодишния коментатор на състезанията от Формула 1 Момчил Манчев, видяха презентация на българското подразделение на световното бутиково студио за 3D визуализации Recom Blacksmith и проследиха създаването на рали автомобил от екипа на европейския дрифт шампион Тодор Дунев. След презентациите и многобройните въпроси, ги очакваше голямата изненада – рали автомобилът, за който слушаха в презентацията, бе „паркирал“ в халето – точна реплика на Toyota Corolla WRC от 1997-ма година, с каквато са печелили световноизвестните рали пилоти – Карлос Сайнц и Дидие Ориол.

Утре ще бъдат обявени и тримата млади автомонтьори, които ще участват във финалите на европейското първенство „Young Car Mechanic“ в Полша.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!