Auto Shanghai: Continental продължава да разширява производството на електрически компоненти за мобилност в Китай

19 април 2019, 9:00

  • Continental представя широка гама от решения за електрическа мобилност за китайския пазар
  • Китай е най-големият пазар на електрическа мобилност в света
  • Планирано е рязко разширяване на производствения капацитет за следващите години

Continental продължава да прокарва напредъка на електрическата мобилност в Китай. В Auto Shanghai (от 16 до 25 април, 2019 г.) технологичната компания ще представи набор от утвърдени и готови за производство задвижващи системи и иновативни електронни компоненти, които се простират от 48-волтови меки хибридни приложения и пълно-хибридни решения към високоволтови задвижващи системи. В същото време Continental Powertrain инвестира сериозно в нови китайски производствени площадки в Тянжин и Чанжу.

Експерти от индустрията са съгласни, че Китай е начело на марша към електрическата мобилност. Страната e най-големия и най-бързо растящ пазар за тази технология, особено в областта на високоволтовите решения (изцяло електрически превозни средства). Според Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM), продажбите на нови енергийни превозни средства (включително PHEV, BEV, FCEV) в Китай са се увеличили с 63% през 2018 г. до рекордно ниво от 1,240,000 единици.

„Китайският пазар ще продължи да бъде от основно значение за бъдещото развитие на електрическата мобилност – следователно и за Continental“, казва Андреас Волф, ръководител на Continental Powertrain. “Ние предлагаме решения за всички нива на електрификация и във всички сегменти на превозните средства, които намаляват емисиите особено в градовете, но също така осигуряват модерна и устойчива мобилност за всички.”

Един от основните елементи на стратегията за електрическа мобилност на Continental Powertrain е силно интегрираният електромотор за електрически превозни средства. Този модул е подходящ за използване във всичко – от компактни до луксозни автомобили, с особен акцент върху сегмента на средните продажби. Силно интегрираната система за задвижване на ос – максимална мощност 150 kW – се отличава с първокласно съотношение мощност-тегло и компактен, сравнително лек дизайн. Тази високоволтова задвижваща система интегрира електромотора, трансмисията и силовата електроника в едно устройство.

Интегрирана задвижваща ос

Резултатът е система, която е не само по-лека, но и по-мощна от сравними понятия. Други предимства са високите нива на удоволствие от шофирането и благоприятните разходи, тъй като високата степен на интеграция позволява да се освободят от необходимите в миналото кабели и съединители.  Клиентите на тази система включват както международни, така и китайски производители на автомобили. В отговор на голямото търсене, Continental разширява производствения си капацитет за интегрираната високоволтова задвижваща система и през втората половина на 2019 г. ще започне производство и в Тиендзин, Китай

Друг крайъгълен камък на електрическата мобилност на Continental е силовата електроника.

Производствена силова електроника

Powertrain непрекъснато разширява дейността си в тази област повече от десет години и Continental има амбициозни планове за бъдещето:

След известно време през 2020 г. компонентите на силовата електроника ще влязат в местното производство в Тиендзин. Тези изключително сложни електронни системи могат да се използват в широк спектър от превозни средства. Силовата електроника регулира потоците на енергия в автомобила и също така контролира процеса на възстановяване на енергията. Те гарантират, че пълният потенциал на електрическото задвижване може да се използва, като по този начин се постига максимално удоволствие от шофирането. Основно предимство е, че Continental може да достави електрическия двигател и силовата електроника самостоятелно или в комбинация. В резултат на това компанията може да предложи гъвкави решения, които да са съобразени с индивидуалните нужди на клиента.

Водещи по пътя на 48-волтова технология
48V електрическа машина

Опитът на Continental Powertrain в областта на 48-волтовата технология сега прави своя отпечатък и на китайския пазар. След като е първата компания, която доставя 48-волтова система в Европа, сега Powertrain прави нещата още по-далеч. В Чанжу, Китай, съвместно с китайския си партньор CALB (China Aviation Lithium Battery Technology Co., Ltd.), съвместното предприятие ще разработи и произвежда 48-волтови акумулаторни системи за автомобилната индустрия.

Система за управление на батерии с високо напрежение

Батерийните клетки ще се доставят от CALB, докато системата за управление на батерията, включително основния софтуер, се осигурява от Continental Powertrain. Благодарение на сътрудничеството, Continental ще достави пълна 48-волтова система от един източник, включващ мотора, DC / DC контролера и 48V батерията.

Интелигентното управление на топлината поддържа електрическата мобилност
Термично управление на охлаждащото средство

Интелигентното управление на топлината придобива все по-голямо значение за всички типове превозни средства, поради значителните му последици за ефективността и следователно за ключови цели за развитие, като намаляване на емисиите на CO2 и замърсители. В случая с електрическите превозни средства интелигентното управление на топлината също разширява обхвата на превозното средство – особено при много ниски или високи външни температури. Това се постига чрез интелигентно, енергоспестяващо управление на изискванията за отопление и охлаждане. Към края на тази година, в отговор на първоначална основна поръчка, Continental ще започне масово производство на такава система за електрическо превозно средство в Китай.

Източник: Continental

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!