VW ускорява електрическия натиск с повече модели, повече производство

22 април 2019, 9:00

Volkswagen Group ще увеличи световното производство и продуктовия обхват на предстоящите си напълно електрически автомобили (EV), докато тенденцията за натиска на EV ще доведе до съкращаване на работните места.

Групата с 12 марки, която включва Audi, Porsche и Bentley, заяви, че сега планира да пусне “почти 70 напълно електрически модела до 2028 г.”, което представлява 22 милиона превозни средства, задвижвани от батерии. Преди това Volkswagen обяви, че планира да произведе до 15 милиона батерии за електрически автомобили в световен мащаб до 2025 г. в 50 модела.

Изпълнителният директор на VW Group Херберт Диес ангажира автомобилния производител с “напълно CO2 неутрален баланс” във всички области – от превозните средства до производството и администрацията до 2050 година.

“Фолксваген поема отговорността по отношение на основните тенденции в бъдещето – особено във връзка с опазването на климата. Целите на Парижкото споразумение са нашият критерий”, заяви Дийс в изявление на годишната пресконференция на автомобилостроителите.

За да плати за глобалния преход към електрическа мобилност, VW е поставила агресивни финансови цели за подобряване на ефективността и производителността в цялата компания, каза Дийс.

VW планира да намали средните емисии на CO2 от новите си превозни средства с 30% до 2025 г. и с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2015 г., каза той.

Audi E-tron – Електрически SUV

Марките на VW Group излизат на пазара през тази година. Audi стартира продажбите на своя E-tron електрически SUV в Европа. Porsche ще представи Taycan , първия си електрически модел, през септември. Следват други модели, включително VW марката на Golf с размер ID и електрически кросоувър ID Crozz, които ще бъдат пуснати в продажба следващата година, а също така електромобили от марки Skoda и Seat.

Posche Taycan
VW Golf


Дийс заяви, че времето за дебат в индустрията за бъдещата жизнеспособност на електрическите превозни средства е изтекло и призова останалата част от обществото да се качи на влака. “Според нас няма алтернатива на електрическата мобилност през следващите няколко десетилетия”, каза Дийс.

Политическите и социалните сили трябва да се присъединят, за да се изгради жизненоважната инфраструктура.

За да постигне това, Дийс заяви, че глобалните общества трябва да се откажат от въглищата и да разчитат на енергия без CO2

Намаляване на работни места

Трансформацията на VW ще доведе до съкращения на работни места, каза Дийс.

“Реалността е, че изграждането на електрически автомобил включва около 30% по-малко усилие, отколкото на задвижван от двигател с вътрешно горене. Това означава, че ще трябва да съкратим работата, а постигането на това само чрез колебания и частично пенсиониране ще бъде трудно”. той каза.

Дийс каза, че електрическата трансформация на VW ще включва вътрешен преход към по-бърза, по-икономична, софтуерно интензивна компания. “Софтуерът ще представлява 90% от бъдещите нововъведения в колата”, каза той. “Когато преди това сме мислили и работили в 7-годишните традиционни за автомобилната индустрия цикли, сега трябва да мислим за периоди от седмици или само дни.”

Източник: europe.autonews.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!