OE иновации от DAYCO

1 май 2019, 11:00

Dayco, водещ доставчик на двигателни продукти и задвижващи системи за автомобилната, промишлената и индустрията на следпродажбеното обслужване, е новатор при оригиналното оборудване (OE). Компанията е известна със своите впечатляващи технически възможности за предоставяне на цялостни решения за своите клиенти, поради което Dayco е партньор на много от водещите световни производители на автомобили.

Сред последните му допълнения са двустранните ремъци за работа в маслена среда (BIO) и системата за хибридни двигатели Dayco BSG 48 V start /stop.

Оригиналният Dayco BIO, разработен, за да замени предишната верига, задвижваща помпата за впръскване на гориво за популярния 1.8-литров двигател Ford Lynx през 2007 г., беше инженерен триумф. Оттогава технологията се е развила, за да включи и други видове ремъци, а последната разработка е двустранен BIO ремък.

Освен че е различен от всичко друго на пазара, ремъкът е защитен със специално разработено покритие, което го прави способен да работи, докато е потопен в масло. Зъбите от двете страни на ремъка също позволяват значително спестяване на пространство в задвижващата система, тъй като компонентите могат да бъдат сближени поради факта, че ремъкът може да ги задвижва едновременно и от двете страни.

Ръстът в превозните средства, оборудвани с функция за start/stop – е накарал автомобилните производители да следват различни технологии. Някои предпочитат подобрени стартери за многобройните стартирания на тези превозни средства, докато други са избрали да използват стартер/алтернатор, задвижван от ремък, за да осигури по-бързо и по-тихо стартиране на двигателя. Стартер/алтернаторът съчетава едновременно стартер и алтернатор в един компонент, който може да превключва между всяка функция при поискване.

В един конкретен проект, вариантът стартер/алтернатор беше избраното решение и затова предизвикателството за Dayco беше да създаде спомагателна система от ремъци, със силата да стартира двигателя незабавно, когато превозното средство трябва да потегли. Ремъкът не е по-широк от стандартен спомагателен ремък. Тази цел беше изключително трудна за постигане, тъй като увеличените напрежения, генерирани от стартера, можеха да наложат използването на ремък два пъти по-широк от нормалния. Въпреки това, при приключване на комплексния проект, инженерите на Dayco са разработили ремък с традиционна ширина, съчетан със система за опъване и позволява предаването на мощност в двете посоки, в зависимост от това дали се стартира двигателя или се задвижва алтернатора.За разлика от конвенционалната система, патентованата система за самонатягане Dayco (STS) поддържа балансирано напрежение от двете страни на ремъка по отношение на задвижващата ролка на стартер/алтернатора. Вместо да има опъващо устройство само на едната страна на системата, устройството за опъване свързва двете страни на системата на ремъка на стартер/алтернатора.

Друга иновация е Dayco BSG (генератор на стартов ремък) 48 V, хибридна система за старт/стоп, проектирана така, че да се даде възможност за предаване на въртящия момент от алтернатора в различни посоки. BSG е нетрадиционна алтернаторна система, която чрез Poly-V ремък осигурява стартиране на двигателя, регенерация на спирачната енергия и дори поддържане на ускорението или круиз контрол чрез алтернатора.

Ремъкът за тази система, който има бяло покритие с висока здравина, е проектиран да работи през зимата при температура от -40 градуса и след това веднага да бъде подложен на +90 градуса, когато двигателят работи, защото маслото в него се загрява до +130 градуса и ефективно отделя топлината си от компонентите в непосредствена близост.

Някои от тези патентовани иновации първоначално са изключителни за пазара на OE. Въпреки това, те са само малък пример за необикновеното секторно познание на компанията, те показват как разработването на решения за световните автомобилни производители е вградено в ДНК на Dayco.

Източник: Dayco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!