Демпферни шайби от DAYCO

8 май 2019, 15:00

Новото поколение автомобилни двигатели генерират значителни усукващи вибрации от процесите при изгаряне. В много от случаите, на коляновият вал се монтира демпферна шайба за защита на жизненоважни елементи от тези вибрации и напрежения. Една такава система е FEAD (предно аксесоарно задвижване). Чрез поглъщане на тези вибрации демпферната шайба защитава максимално системите и осигурява дълъг експлоатационен живот.

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Демпферната шайба подобрява работата на всички компоненти на аксесоарното ремъчно задвижване.

Основното предназначение е:

  • Предотвратява евентуални повреди на коляновия вал от напрежения при претоварване
  • Намалява износването на ремъка и предотвратява претоварването да се прехвърля на обтегача и други компоненти на системата
  • Намалява шумовете от вибрации и неравномерна работа на двигателя за подобряване на комфорта на пътниците.

Демферните шайби на DAYCO се влагат при първоначално вграждане в:

Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Ford, Iveco, Jeep, Man, Mercedes, Opel, Peugeot, Renault, Vauxhall, Volkswagen.

Обикновена демпферна шайба

Този тип демпферна шайба може да бъде произведена с многопистова ремъчна шайба, интегрирана в нея или без нея. В случаите, когато ролката не е интегрирана e известнa като непряка демпферна шайба.

КОГА И ЗАЩО ИЗПОЛЗВА:

В повечето приложения със стандартни изисквания за шум и вибрации.

Двойна демпферна шайба

Два различни гумени елемента се монтират с металните части на шайбата. Тези елементи обикновено са с различна коравина и се настройват да гасят различни честоти на вибрациите.

КОГА И ЗАЩО ИЗПОЛЗВА:

Приложения, които генерират висока мощност и голями вибрации на аксесоарното задвижване (обикновено дизелови двигатели).

Разединителна демпферна шайба

Няколко метални елемента са изпълнени с гумен пръстен. Функцията за гасене на вибрациите се осъществява с метални пружини, а не с гума.

КОГА И ЗАЩО ИЗПОЛЗВА:

Ново поколение двигатели с висока мощност: позволяват по-гладка работа на ремъчната системата и осигуряване на дълъг експлоатационен живот. Може да се използва за BSG приложения (ремъчни стартер-генератори).

Смяна на демпферната шайба

С използването през експлоатационния живот неизбежно има условия въздействащи върху състоянието на демпферната шайба. Обикновено гумения елемент ще започне да се напуква в резултат на прехвърлянето на високи усилия и вибрации в системата. За да избегнете тези проблеми, Dayco препоръчва демпферната шайба да се проверява внимателно и предлага също така да се демонтира, за да позволи проверка на задната част

Трябва да се извършва инспекция:

  • При смяна на каналния ремък
  • Най-малко на всеки 60 000 км.Dayco препоръчва смяна на демпферната шайба:
  • когато сменяте ремъка на двигателя
  • на всеки 120 000 км.

Или когато е налице:

  • необичайни шумове
  • неприятни вибрации
  • колебания на волана
Демпферна шайба комплект с болтовете

При смяна на шайбата, болтовете обикновено трябва да се заменят. Болтовете при затягане с подходящия въртящ момент ще се деформират и следователно не трябва да се използват отново. Болтовете са важен елемент за гарантиране на това, шайбата да е здраво и правилно монтирана към коляновия вал. Повторното използване на болтове компрометира монтирането на новия демпфер.Именно поради тази причина, Dayco осигурява няколко комплекта демпферни шайби с болтове (където производителят препоръчва задължително болтовете да се сменят). Накрая, като се използва комплект, съдържащ и шайбата и болтовете, всеки механик може да бъде уверен, че има всички подходящи части за монтаж.

Източник: Dayco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!