Повреди и диагностика на филтрите за кабината

4 май 2019, 8:00

Разчитаме на нашите коли днес повече, отколкото някога сме правили; те се използват за малки задачи и за големи моменти в живота. Всички сме склонни да се грижим за нашите коли, като ги поддържаме чисти и подредени, като ги обслужваме ежегодно, но някои части са приоритетни повече от други. Ако въздушният филтър в кабината не бъде заменен, това може да доведе до неефективен поток на чист въздух и защита на водача и пътниците. Натрупват се външни замърсители, което в крайна сметка напълно блокира процеса на филтриране. За да се избегне това трябва да се извършват редовни проверки и подмяна. Често въздушните филтри в кабината се пренебрегват и не се сменят толкова често, колкото би трябвало. За пълна функционалност всички филтри трябва да се сменят или проверяват на всеки 20 000 километра или след 12 месеца.

Филтърът на купето работи за задържане на всички замърсители и дразнители, отделяни от други превозни средства на пътя.

По време на по-студените месеци филтрите работят, за да размразят прозорците и да ги поддържат сухи и прозрачни по време на нашите пътувания, като ни осигуряват по-добра видимост, която гарантира по-безопасно шофиране . През по-топлите месеци основната работа на филтрите е да предпази шофьора и пътниците от попадане на полени в колата, причинявайки кихане или други вредни замърсители, които влизат в белите дробове.

Въздушните филтри в кабината не се сменят толкова редовно, колкото би трябвало, често това няма да повлияе на управлението на водача, а ползите от промяната не могат да се видят веднага.

По-долу ще подчертаем някои от най-честите причини за неуспех.

Видими признаци на увреждане

При демонтирането на филтъра има видими следи, които могат да сочат към причината за отказа на филтъра. Често те се приписват на неправилен монтаж. Видим знак е скъсване по плисетата; предполагайки, че остър предмет е бил в досег с нетъкания материал.

Важно е всички филтри да се запазят сухи по време на монтажа, като се избягва всичко, което би могло потенциално да се разлее върху материала. Мокрите филтри позволяват на гъбичките и бактериите да се развиват. Влагата може да блокира постъпването на въздух в колата, причинявайки запотяване на прозорците и по-малка ефективност на филтъра.

Неправилното боравене с филтъра може да има сериозни последици, грубо манипулиране може да доведе до деформиране на филтъра или до скъсване на свързващия материал. По време на монтажа е необходимо да се гарантира, че няма да попаднат върху него и най-малките замърсители.

Не всички повреди са причинени от работа по време на монтажа. Както всеки друг филтър, който е обект на замърсяване, той се блокира от листа и прах, намалявайки ефективността му. Това може да бъде избегнато чрез редовно обслужване и подмяна.

Неправилен филтър

Необходимо е да се внимава по време на избора на филтър, като е от решаващо значение да се намери правилния филтър, съответстващ на модела. Ако е инсталиран неправилен филтър, това може да доведе до проблеми като огъване и пролуки. Всички това намалява ефективността на филтъра и води до проникване на замърсители в превозното средство, което уврежда здравето на водача и техните пътници.

Нашата гама се състои от около 750 различни филтъра за купето. Corteco предлага най-голямата гама от поленови и карбонови филтри в Европа. Почти всеки втори нов автомобил е оборудван с филтри за купе micronAir®. Всеки филтър се доставя с индивидуални инструкции за монтаж, което включва препоръчителни времена за монтаж.

Източник: Corteco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!