Водни помпи от DAYCO

12 май 2019, 9:00

Системата за охлаждане на двигателя стабилизира работната температура на двигателя, като ограничава покачването над определени граници. Охлаждащата течност се задвижва от водната помпа, която трябва да гарантира правилния поток при всякавки обороти и натоварване на двигателя.

Неправилната работа на водната помпа може да причини значителни щети на двигателя. Поради тази причина е изключително важно тя да се проверява систематично.

В много приложения, водната помпа се задвижва от ангренажния ремък. Следователно функцията и е важна, и при обслужване и подмяна на ремъка е необходимо да се замени и помпата.

Основните елементи, които характеризират качеството на водните помпи Dayco са:

  • Лагерът поддържа опората на турбинното колело от едната страна и ролката от другата страна. Този елемент трябва да осигурява постоянна плавност на движение и да издържа на натоварванията, генерирани от системата. Той може да бъде двоен сачмен лагер или сачмен лагер (от страна на турбинното колело) и ролков лагер (от страна на ролката). Определянето на геометрията на лагера се извършва от производителя на двигателя в съответствие с натоварванията, генерирани от системата.
  • Турбинното колело е изработено от синтетичен материал, подсилено с фибростъкло, стомана или чугун. Профилът на лопатките е много важен, той трябва да гарантира правилния поток, за да се избегнат кавитационни ефекти. Освен това, комплексният дизайн на турбинното колело позволява постоянен поток на течност при всички скорости на двигателя.
  • Уплътнението е монтирано между работното колело и лагера. При всякакви работни температури и скорости, то трябва да предотврати проникването на охладителната течност в лагера, за да не се компрометират смазочните материали и да се причинят необратими повреди на помпата.

Друг важен елемент е тялото на помпата: обикновено от пластмаса или алуминий в зависимост от избора на производителя. Корпусът на помпата трябва да гарантира правилната твърдост и геометрия на системата.

Източник: DAYCO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!