Автономен автомобил – Къде сме сега? И колко дълго ще го чакаме?

18 май 2019, 9:00

Тъй като колите стават все по-сложни по отношение на технологиите, се появява нов пазарен сегмент – автономният или полуавтономният автомобил. Пътната карта и графика за напълно автономното превозно средство остава неясен. Както и въпросът кой ще контролира бъдещата верига на стойността в градския транспортен пейзаж, трансформиран от модерни технологии, които обещават по-интелигентно и по-устойчиво движение на хора и стоки.

Технологията за превозните средства, които се управляват сами, е тук днес, но на цена, която е далеч от това, което е необходимо, за да стане икономическа реалност. Освен това, ако автономното шофиране стане реалност, ще бъдат необходими огромни инвестиции както на национално, така и на регионално и местно равнище в инфраструктурата и системите, необходими за нейното прилагане.

Дали правителствата и политиците разполагат с необходимите ресурси или политическа воля, за да направят такава инвестиция, и да видят, че този пазар се развива в краткосрочен план, остава да се види. Въпреки това, има ясни признаци, че всички заинтересовани страни опипват ситуацията и се провеждат опити за изпитване на необходимите технологии и системи. В действителност, Google е един от първите, които пускат изпитания на своята технология на самоуправляващ се автомобил в Калифорния, САЩ. Много от производителите на превозни средства провеждат подобни изпитвания в по-голяма или по-малка степен.

Активната безопасност и свързаност – както на превозното средство, така и на индивида – са области на технологичния прогрес, които са много несигурни, особено по отношение на скоростта на иновациите на пазара. Винаги съществува въпросът как тази технология ще се развива, как ще изглежда на пазара. Разширените системи за подпомагане на водача (ADAS), които са тук днес, сочат част от пътя и вече има автомобили на пазара, които позволяват ограничен автономен контрол в определени ситуации (като паралелно паркиране или помощ при задръстване).

Как изглежда технологичната пътна карта? Миналият опит би казал, че ще видим постепенно разширяване на напредналите технологии, скъпи за начало, но с намаляване на разходите за единица продукция с течение на времето, докато те се спускат до масови пазарни сегменти и обемите нарастват.

Двойният контрол е нещо друго, за което започваме да чуваме повече. Автомобилите ще идват със степен на автономно управление заедно с контрола на водача. Това е „степента“ на автономния контрол, която ще се измества постепенно. В определени ситуации ще можете да натиснете бутон и да прочетете вестника си. Но напълно автономната кола, където водачът е излишен – това е много по-далеч от реалното приложение. Както отбелязва Елън Мъск от Тесла, това е последната част, която ви позволява безопасно да премахнете човешкия елемент във всички ситуации, които ще са много трудни за инженерите да се реализират. Човешкият елемент всъщност е доста сложен по отношение на бързото обработване на информация, за да се вземат решения и човешкото око и мозъка може да интерпретират по начин, който технологията не може. По същия начин, за да се постигне напълно безопасна визия за пътната обстановка, ще се наложи време, тъй като паркът ще бъде населен от комбинация от автоматизирани и контролирани от хора превозни средства. За да се върнете към днешния ден, може да имате умна система за избягване на сблъсък на вашия автомобил, но това не спира автомобила.

Източник: www.just-auto.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!