Най-добрите ученици механици се състезават срещу конкуренти от 7 държави

24 май 2019, 9:30

Рано тази сутрин тримата ученици, които ще представят страната ни в международното състезание „Young Car Mechanic“ заминаха за финалната надпревара във Варшава. В рамките на три дни (от 24-ти до 26 май) полската столица ще събере най-добрите млади автомеханици от Полша, България, Литва, Латвия, Естония, Унгария и Украйна. На финала Николай Петаларев от ПГМТ „Цветан Лазаров“ – гр. Пловдив, Ерен Осман от ПГМТ „Владимир Комаров“ – гр. Силистра и Кристиaн Александров от ПГТЕ „Хенри Форд“ – гр. София ще покажат уменията си в диагностиката и ремонта на автомобили.

Финалната им подготовка завърши вчера в Учебно консултативния технически център на „Интер Карс България“ в с. Лозен. Младежите смятат, че са добре подготвени и ще се борят за победа.

„От републиканското състезание мина цял месец и в тези 30 дни, с помощта на моя учител г-н Божиков, успях да разгледам много теми и имам готовност да се справя със задачите, които ни поставят. Заминавам, за да победя и мисля, че съм достоен това да се случи“, каза Кристиан Александров от професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, София. Да сравни знанията и уменията на българските ученици с младите механици от другите страни с нетърпение очаква и ръководителят му Божидар Божиков: „Отиваме с най-добрите и се срещаме с най-добрите. Смятам, че професионалното образование в България е на много високо ниво. Материалната база в нашето училище е добра и непрекъснато се подобрява. Имаме вече въведена и дуална система на обучение, която дава възможност учениците от 11-и и 12-и клас да пребивават на реални работни места 2 или 3 дни в седмицата и да работят наравно с механиците в съответните сервизи“.

За Ерен Осман от ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра състезанието е предизвикателство, но също отива с нагласата за добро представяне на финала. Има основание за самочувствие, след като той и другите две момчета се пребориха с конкуренцията на 192-ма участника в регионалните кръгове и националния шампионат от цялата страна. „Състезанията надграждат знанията на учениците и се надявам те да ползват придобитите професионални и лични умения в бъдеще в професията“, каза ръководителят му Георги Стоянов. След 25 години опит в работата с бъдещи автомонтьори той смята, че изоставаме единствено в закупуването на нова техника в училищата и учебна документация за съвременните автомобили.

„Затова отворихме Учебния технически център на Интер Карс в с. Лозен за учениците. За нас е важно младите автомеханици от България да са равностойни на най-добрите в Европа и да имат шанс да получат пълноценна подготовка за състезанието. Сега заминават със самочувствие за Варшава и вярваме, че това преживяване ще им помогне да намерят реализация в най-добрите сервизи и автомобилни компании“, каза Михаил Недков, ръководител на отдел Обучения в Интер Карс България.

За втора поредна година „Интер Карс България“ осигурява възможността тримата победители в националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ да участват в международния конкурс „Young Car Mechanic“. Николай, Ерен и Кристиан, заедно с всички останали участници в международния етап от състезанието, ще посетят фабриката на „Elring“ – един от най-големите производители на автомобилни компоненти и музея и фабриката на Мерцедес в Щутгарт, Германия.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!