Разход на масло, причинен от неблагоприятни условия на работа на турбокомпресора

Вижда ли се син дим? Турбокомпресорът губи моторно масло през всмукателната или изпускателната система? Това може да се дължи на блокирана, прегъната или запушена с въглеродни отлагания връщаща линия на маслото. Други възможни причини са високи нива на маслото или повишено налягане в картера. Разберете всичко, което трябва да знаете за този проблем тук.

За разлика от други части на двигателя, турбокомпресорите нямат радиални уплътнения от еластомерен материал. Това се дължи на високите температури и обороти (до 330 000 об. / Мин.), на които са подложени.

Зад турбината и работното колело на компресора е разположено лабиринтно уплътнение, което не само предотвратява изтичането на моторно масло, но и навлизането на сгъстен въздух и горещи отработени газове в лагерния корпус. Налягането на газа в работното и турбинното колело на компресора предотвратяват изтичането на маслото. Шайбите на вала на турбокомпресора имат ефект на изтласкване на моторното масло от лагерите и вала чрез центробежна сила. Моторното масло, излизащо от радиалните лагери, които се намират във вътрешността на турбокомпресора, се връща обратно в масления картер чрез връщащата линия.

Ако турбокомпресорът губи моторно масло през всмукателната или изпускателната система, това обикновено означава, че равновесието на налягането е нарушено поради проблеми с връщащата линия на маслото.

Причини за изтичане на масло:

  • Блокирана, прегъната, стеснена или карбонизирана връщаща линия
  • Нивото на маслото в картера е твърде високо
  • Вътрешното налягане в картера е твърде високо поради прекомерното износване на буталата, буталните пръстени и цилиндрите (прекомерно издухване на газове)
  • Вътрешното налягане в картера е твърде високо поради повреда на вентилацията на картера

1 Входящ въздух
2 Работно колело
3 Изходящ въздух (компресиран)
4 Аксиален лагер на вала
5 Входяща маслена линия
6 Радиални лагери на вала
7 Връщаща маслена линия
8 Вал на турбокомпресора
9 Турбинно колело
10 Изходящ отвор за отработените газове
11 Входящ отвор за отработените газове

Източник: MS motorservice

 

 

 

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!