Разход на масло, причинен от неблагоприятни условия на работа на турбокомпресора

,

Вижда ли се син дим? Турбокомпресорът губи моторно масло през всмукателната или изпускателната система? Това може да се дължи на блокирана, прегъната или запушена с въглеродни отлагания връщаща линия на маслото. Други възможни причини са високи нива на маслото или повишено налягане в картера. Разберете всичко, което трябва да знаете за този проблем тук.

За разлика от други части на двигателя, турбокомпресорите нямат радиални уплътнения от еластомерен материал. Това се дължи на високите температури и обороти (до 330 000 об. / Мин.), на които са подложени.

Зад турбината и работното колело на компресора е разположено лабиринтно уплътнение, което не само предотвратява изтичането на моторно масло, но и навлизането на сгъстен въздух и горещи отработени газове в лагерния корпус. Налягането на газа в работното и турбинното колело на компресора предотвратяват изтичането на маслото. Шайбите на вала на турбокомпресора имат ефект на изтласкване на моторното масло от лагерите и вала чрез центробежна сила. Моторното масло, излизащо от радиалните лагери, които се намират във вътрешността на турбокомпресора, се връща обратно в масления картер чрез връщащата линия.

Ако турбокомпресорът губи моторно масло през всмукателната или изпускателната система, това обикновено означава, че равновесието на налягането е нарушено поради проблеми с връщащата линия на маслото.

Причини за изтичане на масло:

  • Блокирана, прегъната, стеснена или карбонизирана връщаща линия
  • Нивото на маслото в картера е твърде високо
  • Вътрешното налягане в картера е твърде високо поради прекомерното износване на буталата, буталните пръстени и цилиндрите (прекомерно издухване на газове)
  • Вътрешното налягане в картера е твърде високо поради повреда на вентилацията на картера

1 Входящ въздух
2 Работно колело
3 Изходящ въздух (компресиран)
4 Аксиален лагер на вала
5 Входяща маслена линия
6 Радиални лагери на вала
7 Връщаща маслена линия
8 Вал на турбокомпресора
9 Турбинно колело
10 Изходящ отвор за отработените газове
11 Входящ отвор за отработените газове

Източник: MS motorservice

 

 

 

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!