Всичко друго, освен тихо: Електрическите автомобили трябва да бъдат „шумни“

4 юни 2019, 13:00

Разбира се, това е малко странно. В продължение на десетилетия хората се оплакват, че пътният трафик е твърде шумен, че причинява огромно напрежение по улиците. И сега, благодарение на електромобилността, когато почти безшумните автомобили пътуват по нашите улици, това също не е добре. Така че планът е да се направят електрическите автомобили по-шумни! Но това, което изглежда като парадокс, произтича от сценарий, който трябва да се приеме сериозно.

Добре известен факт е, че електрическите автомобили се движат тихо. Това може да се превърне в истински проблем в уличния трафик, особено когато тези автомобили пътуват с ниски скорости, тъй като едва се чуват от пешеходци и велосипедисти. Поради тази причина електрическите автомобили в ЕС вече не могат безшумно да се движат от 2019 г. нататък: до 1 юли 2019 г. електрическите автомобили и хибридните превозни средства трябва да излъчват звуков предупредителен сигнал при движение при скорост под 20 км / ч и при заден ход. Това е ново решение, постановено от ЕС. При по-високи скорости шумовите емисии на гумите / шосето им стават толкова силни, че електрическите автомобили могат да бъдат чути, без да е необходим изкуствен сигнал за предупреждение.

ЕС и САЩ искат „шумни“ електрически автомобили
Системите в електрическите автомобили, които излъчват предупредителен сигнал, когато автомобилите пътуват с ниска скорост, се наричат „AVAS“ (система за акустично предупреждение за превозни средства). В съответствие с плановете на Европейския парламент, този предупредителен тон е необходимо да пресъздаде шума на автомобил от същия клас, който се захранва от двигател с вътрешно горене. Пример за този предупредителен звук може да се чуе на уебсайта на Икономическата комисия на ООН за Европа.

Проблемът, свързан с безопасността на движението при безшумни електрически автомобили, е добре познат в целия свят. Въпросът за изкуствените звуци на електрически автомобили в САЩ е разглеждан от 2010 г. Въпреки това отнема осем години, преди Министерството на транспорта на САЩ да успее да приеме ново законодателство през февруари 2018 г .: От септември 2020 г. „тихите“ превозни средства, т.е. автомобили, трябва да излъчват предупредителен звук, когато пътуват със скорост под 30 km / h, за да предотвратят произшествия с пешеходци, велосипедисти и слепи. Но още до септември 2019 г., т.е. една година по-рано, производителите на автомобили ще бъдат задължени да предлагат такива системи в 50% от електрическите си автомобили.

Ето как работят системите „AVAS“.

Хуго Фастл, професор, който е председател на катедрата за комуникация между човека и машината в Техническия университет в Мюнхен (TUM), обяснява как работи : „Преди всичко имаме основен шум, към който можем да разпределим тоналност. За да постигнем това, високоговорителите на колата трябва да са много големи. “ Но тъй като много възрастни хора вече не могат да възприемат високи честоти, системите AVAS работят в средния честотен диапазон.
Според проф. Фастл тоновото поле играе особена роля. Това означава, че чрез регулиране на тоналната височина хората могат да усетят по-интуитивно дали автомобилът ускорява или спира.
И между другото, не е неизбежно предупредителните сигнали, излъчвани от електрическите автомобили, да увеличат нивата на шум от трафика. Проф. Фастл предлага свързването на тези сигнали с най-съвременните системи за подпомагане на водача: „Количеството автомобили, които идват на пазара, оборудвани с автоматично разпознаване на пешеходци, непрекъснато се увеличава. Така че нашата идея е, че шумовете от предупреждение трябва да се излъчват само от електрически превозни средства, когато пешеходецът е регистриран в близост до него. “

Източник: Hella

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!