Може ли системата старт-стоп да повреди двигателя и околните компоненти?

6 юни 2019, 13:00

Все повече нови превозни средства напускат фабриката с инсталирана технология старт-стоп. Технологията все повече се използва за справяне с емисиите и за насърчаване на по-екологично чисти превозни средства, като същевременно осигурява изгоди за крайния потребител. Ползите са доказани за околната среда и собственика на превозното средство, тъй като системата подобрява разхода на гориво от 5 до 7%. До 2022 г. се очаква, че системите за старт-стоп ще бъдат оборудвани стандартно за повече от 82% от продадените превозни средства в Европа.

Въпреки че системата има много предимства за околната среда и за собственика на превозното средство, тя може да има и вредно въздействие върху някои компоненти на двигателя и контрола на вибрациите. Когато автомобилът спре, двигателят се спира и рестартира след кратък период от време. Този процес, въпреки че намалява разхода на гориво, увеличава натоварването на компонентите чрез увеличаване на вибрациите, предавани през спомагателното задвижване, чрез шайбата на коляновия вал и тампоните на двигателя.

Обикновено средно шайбата и тампоните на двигателя трябва да издържат до 50 000 до 70 000 пускания през жизнения цикъл на автомобила. Въпреки това, при системата старт-стоп, шайбата и тампоните на двигателя ще трябва да издържат 500 000 до 700 000 старта. Вибрациите се увеличават десетократно.

Разработването на тампони и шайби на двигателя, които могат да издържат на много стартирания, без да се счупят или повредят, създава огромни предизвикателства. Обширните проучвания, разработки и тестове, извършени от Corteco , позволяват да се доставят тези решения. Фалшивите или имитирани части не могат да отговарят на изискванията на OE.

Инсталирането на фалшиви части или такива от „бели кутии“ в превозно средство със система за старт-стоп може да доведе до риск за други компоненти на спомагателното задвижване. Тъй като частите за контрол на вибрациите се използват за абсорбиране на излишните вибрации и предпазване от увреждане на околните компоненти, е наложително да се инсталират качествени продукти, които могат ефективно да постигнат това. Често възникват вибрации в резултат на стареещи компоненти или лошокачествени вибрационни компоненти. Тези вибрации не засягат само комфорта на шофиране. Нежеланите вибрации могат да се разпространят из целия автомобил и да причинят повреда на двигателя и другите компоненти. Без да се използват качествени части, автомобилът ще бъде върнат в сервиза за няколко ремонта поради преждевременна повреда на околните компоненти.

Имайки предвид това, Corteco притежава над 1410 компонента за контрол на вибрациите, които са проектирани специално за старт-стоп системи и натоварване.

Източник: Corteco

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!