Интервю с инж. Георги Стоянов, ръководител на Ерен Осман, победител в “Най-добър млад механик 2019”.

10 юни 2019, 10:00

Преди 2 седмици Еран Осман от Силистра, стана най-добрият млад механик за 2019, като спечели оспорваната финална надпревара с представители от 7 страни във Варшава. Инж. Георги Стоянов е преподавателят, който подготви Ерен и помогна на ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра за отличното представяне в надпреварата. За MotoFocus, той разказва повече за състезанието, както и подготовката на Ерен до финалите.

Инж. Георги Стоянов, работи от 27 години като учител и автоинсруктор. Основната му специалност е Транспортна техника и технологии, където преподава теория и практика. Неговите интереси са в новите автомобилни технологии, обучението на ученици, новости в диагностиката и ремонта на автомобила.

Участвал е и в други състезания под егидата на МОН, като ръководител на училищни отбори и е дистигал до второ място на националното състезание “Млад фермер” преди години.

През последните три години, е ръководител на училищен отбор в състезанието „Най добър млад автомонтьор и водач на МПС“, започвайки от трето място през 2017г., второ място през 2018г., първо място за 2019г. в регионалните състезания, първо място на националните финали 2019г., а сега и първо място на международното издание 2019г.

Как разбрахте за надпреварата „Най-добър млад механик“ и кое Ви накара да се включите? Какви бяха Вашите очаквания?

Записахме се за участие, съгласно регламентите на състезанието, където се определят гимназиите домакини и сроковете за провеждане на регионалните, националното състезание, а от там и международния кръг в Полша. Регламента и условията за участие ни дават това право, ще е доста некоректно да не се включим в такова състезание, което си е истинско предизвикателство за учениците и учителите, доказвайки кой е най-добър.

Мисля, че вече и с партньорството на Интер Карс, това състезание се превръща в голям стимул и мотивация за учениците и учителите, да участват. Вярвам, че това състезание има сериозно бъдеще. Специални поздрави и адмирации за инициативата на Интер Карс като съорганизатор и партньор на МОН.

Как премина подготовката за състезанието?

Подготовката на състезанието, стартира още в началото на всяка учебна година. Провеждането на училищен кръг. представлява решаване на теоретични тестове, утвърдени от МОН, решаване на изпитни тестове за водачи на МПС и изпълнения на практически задания зададени от мен. След това следва участие в регионален кръг, където училищния отбор завоюва първо място и право на участие в национален кръг. Тук подготовката протича с още по-големи усилия, много работа и огромно желание от страна на учениците, ежедневно решаване на тестове и упражнения в автосервизите (в реална работна среда) и резултатите са налице; завоюване на първо място и на национален кръг. Огромното желание, да се представим  още по-добре и на индивидуалното състезание, даващо право на участие в международния кръг, мотивира още повече учениците, и успеха дойде. Постигайки целите ни, за отлично представяне на националното състезание.

Какви са Вашите впечатления от националния финал, проведен в София и представянето на участниците?

Състезанието в София се отличи с много добра организация от страна на Интер Карс и гимназията домакин. Като се започне с техническата конференция, провеждането на теоретичните тестове, а изпълненията на практическите задания, се проведоха в отлично подготвения учебно-консултативен технически център на Интер Карс в София, оборудван с най-новите технологии в техническото обслужване, диагностиката и ремонта на автомобилите и безпристрастни оценители (съдии). БРАВО на Интер Карс за добре свършената работа!

Участниците в състезанието имаха идеални условия. да покажат придобитите умения и знания в гимназиите. Моите възпитаници изпълниха на максимум указанията и препоръките ми. Това състезание беше пето поредно, като ръководител, посещавал съм и състезания в Пловдив, Хасково и Варна (националното 2018г.), като зрител, поради големия интерес от моя страна. Според мен всички участници се представиха чудесно. Считам, че придобих значителен опит в организацията и провеждането на такова състезание от регионално и национално ниво.

Как протекоха финалите в Полша?

Финалите в Полша протекоха на много високо ниво на организация, от пътуването на участниците, настаняването, провеждането на самото състезание до културно- развлекателната програма (екскурзиите). Участниците не знаеха заданията, по които ще работят и това направи състезанието още по-интересно и позволи реална оценка на състезателите. Поздравления за организаторите от Интер Карс.

Как оценявате подготовката на българските представители, спрямо тази на останалите участници?

Представителите на България се представиха достойно, доказвайки че подготовката е била на високо ниво, пролича че учениците и колегите са се подготвяли доста. За мен и Ерен подготовката бе добре планирана и изпълнена. Класирането, само показва качеството на подготовка на българските състезатели.

Какво помогна на Ерен Осман да спечели първото място? Какво го отличи от останалите участници?

Мотивацията от моя страна и огромното му желание да се представи колкото се може по-добре, свързани с воля, много усилия и работа в екип с него. Той е подготвен много добре технически и практически, благодарение на съветите от мен и редовната му работа в автосервиз. Осигурих му посещения в автосервизи, като Мерцедес във Варна, Фолксваген в Русе, Мото-Пфое и други.

Като негов учител, го стимулирах и мотивирах по различни методи и начини, като Ерен стриктно изпълни на 100% съветите и препоръките, давани от мен. Познавам го от 3 години, като преподавател и заложих на него като водач и капитан на училищния отбор, той изигра също голяма роля за успеха на отбора на регионалния, и на националния кръг. Оправда доверието ми, за което и искрено му казвам, едно голямо: БЛАГОДАРЯ, моето момче!!!

Как виждате бъдещото му развитие и какви съвети бихте му дал?

Той има отлична възможността да се усъвършенства и доразвива, като млад механик. Уверен съм, че ще продължи образованието си и ще работи в семейния сервиз, където той се занимава още от 10-годишен. Съветите ми към него са много, свързани с възпитанието му, обучението му и да продължи да се реализира в професията на автомеханик, но преди всичко да бъде истински и да е такъв, какъвто е сега. Със знанията и опита си, след време няма да има равен на себе си, за мен той ще е номер едно!!!

Как подготвяте бъдещите механици и автомобилни специалисти? Какви предизвикателства срещате във всекидневната си работа?

Това е доста широка тема, по която може да се говори надълго и нашироко.

Моята детска мечта, бе да работя като учител в сферата на обучението на водачи на МПС и ремонта на автомобили. Много обичам професията си и я работя с огромно желание, истинско удоволствие е да работя с ученици, и да предавам опита си на тях. Преди всичко, трябва да се опознае ученикът, да се постигне взаимно доверие и работа в екип до постигане на целите. Както всеки учител/треньор и аз имам стратегия, начини за организиране в подготовката на учениците. Независимо от проблемите и трудностите понякога, аз не се отказвам и продължавам напред, не жаля сили и средства.

Истинско удоволствие изпитвам, когато видя учениците да работят в автосервизите по време на учебната практика и след това споделят какво са научили. Моята ежедневна работа е с учениците в гимназията, с обучението по теоретични часове и работа с ученици в реална работна среда в автосервизите. Възможност според мен е, че на учениците им се дава възможност да покажат теоретичните си знания придобити от гимназията, в автосервизите.

Интервюто е предоставено със съдействието на Интер Карс.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!