Проблеми в системата за рециркулация на отработените газове на бензинови и дизелови двигатели

11 юни 2019, 7:00

Неравномерен празен ход? Придърпва ли двигателят при стартиране на автомобила или при шофиране? Липса на мощност? Мръсен EGR клапан? Диагностичен код за неизправност P0102, P0103, P0401 или P0402 в паметта?
Проблемът може да е в системата EGR.
Обясняваме възможните причини и как да ги отстраним.

Най-честата причина за неизправности в системата EGR са залепнали или карбонизирани клапани EGR. Освен газообразните замърсители, рециркулираният отработен газ съдържа и частици от сажди, по-специално в случая на дизелови превозни средства.
Благодарение на маслото във всмуквания въздух се причиняват отлагания на въглерод или замърсявания, с които в крайна сметка не може да се справи вентила – EGR клапанът по-късно вече не се отваря или остава в отворено положение. Това води до тресене, неправилна работа на празен ход или недостатъчна мощност на двигателя.

Причините за голяма част от маслото във всмуквания или нагнетен въздух могат да бъдат неизправности във вентилацията на картера, износени лагери или запушена връщаща линия за маслото на турбокомпресора, износени уплътнения или водачи на стеблото на клапаните, използването на неподходящи двигателни масла или прекомерно ниво на маслото в двигателя.
Извънредно интензивните отлагания могат да бъдат причинени и от повреди в инжекционната система.

Въпреки, че клапаните за рециркулиране на отработените газове са предназначени за високите температури в системата на отработените газове, понякога могат да настъпят топлинни увреждания на вентила. Такива повреди могат да бъдат причинени от неправилно задействане, прекомерно високо налягане на отработените газове или повреда на клапана за разтоварване на турбокомпресора, който не се отваря. Може дори да има някаква манипулация (“тунинговане”), за да се увеличи налягането на турбокомпресора.

При пневматичните EGR клапани, една потенциална причина за неизправности може да се намери в цялата секция за управление на вакуума (вакуумна помпа, вакуумни линии, електромагнитни клапани).

Електрическите клапани за рециркулация на емисиите на отработилите газове и електромагнитните вентили могат да се задействат най-вече чрез диагностичен тестер. Превключването на функциониращ вентил може лесно да се чуе, когато двигателят е спрял.

Силно препоръчваме да не почиствате компонентите на EGR! Ако компонент наистина вече е дефектен, няма  да се постигне подобрение чрез почистването му. И ако функционалните компоненти се третират по този начин, те могат да се повредят в резултат на почистване.
Дефектният компонент винаги трябва да бъде заменен с нов.

Източник: Pierburg

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!