Как се прави проверка за компресия?

14 юни 2019, 7:00

Тестът за компресия ще разкрие състоянието на частите на вашия двигател и потенциално може да ви спести пари при закупуване на резервен двигател.

Докато днешните двигатели с вътрешно горене са натоварени повече от всякога, в крайна сметка компонентите вътре могат и ще се износят. Както знаят повечето собственици на автомобили, двигателят работи като компресира изпареното гориво в горивната камера.  Когато основните части, включително буталните пръстени или компонентите на цилиндровата глава се износят с времето, се намалява компресията, необходима за ефективно изгаряне на гориво и въздух. Ако това се случи, важно е да се разбере как да се извърши тест за компресиране, защото това е първата стъпка за правилна диагностика и ремонт на двигателя.

Тестът за компресия е предназначен да разкрие състоянието на клапаните на двигателя и буталните пръстени. Конкретно, части като всмукателни и изпускателни клапани, леглата на клапаните, уплътнения на главата и бутални пръстени са частите, които могат да се износят и да доведат до намалена компресия. Докато всеки двигател и производител са уникални и имат различни нива на препоръчана компресия psi, общо казано, компресия над 100 psi, с по-малко от 10-процентно отклонение между цилиндрите се счита за приемливо.

Изпитването на компресия включва използването на уред за компресия, който се монтира вътре в отвора на свещта. Тъй като двигателят е завъртян, манометърът ще покаже компресията, генерирана във всеки цилиндър.

При нормални обстоятелства се препоръчва тест за компресия, когато автомобилът показва следните симптоми:

  • Забелязвате дим, излизащ от вашата изпускателна система, когато ускорявате или намалявате скоростта.
  • Вашата кола не се ускорява нормално или няма достатъчно мощност.
  • Забелязвате вибрации, идващи от двигателя,.
  • Икономията на гориво е по-лоша от нормалната.
  • Вие добавяте масло по-често от нормалното.
  • Двигателят на колата има склонност към прегряване.

Ако мислите за извършване на тест за компресиране, има 5 важни стъпки, за да се гарантира, че е възможно най-точен.

  1. Загрейте двигателя до работна температура. Буталните пръстени, леглата на клапаните и други важни компоненти са проектирани да се разширяват, тъй като те се нагряват, което създава желаното съотношение на компресия вътре в двигателя. Ако изпълните тест за компресия на студен двигател, показанията ще бъдат неточни.
  2. Напълно изключете двигателя. За да завършите изпитването за компресия, двигателят трябва да бъде изключен. Трябва също да прекъснете превключвателя на релето на горивната помпа и електрическото свързване към бобината. Това блокира системата за запалване и системата за подаване на гориво, което гарантира, че двигателят няма да се запали по време на изпитването.
  3. Изключете кабелите на свещите. Уверете се, че сте ги изключили от всички куплунзи, след това свалете всички свещи.
  4. Монтирайте уреда за компресия на двигателя в първия отвор на свещта. Най-добре е да започнете с най-близкия до вас цилиндър и да се придвижите към задната част, докато не завършите всички цилиндри.
  5. Завъртете двигателя за кратко време. Завъртете със стартера няколко пъти за период от 3 до 5 секунди. Това трябва да позволи максималното отчитане на компресията да се появи на манометъра. Запишете резултата за всеки цилиндър като повтаряте тази стъпка.

Можете да направите справка с ръководството за обслужване на автомобила Ви за годината, марката и модела, за да определите как трябва да изглеждат стойностите. Важното, което трябва да се разгледа, е разликата между всеки цилиндър. Ако някой е повече от 10% по-малък от други, вероятно съществува проблем със компресия.

Тестът за компресиране винаги е добър начин да се определи дали симптомите, които изпитвате, са свързани с вътрешни повреди на двигателя. Въпреки това, ако се установи, че компресията е ниска в двигателя, ще бъдат необходими значителни ремонти или в някои случаи пълна смяна на двигателя, само когато има финансов смисъл.

Източник: yourmechanic.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!