BMW: Дизеловите двигатели ще оцелеят най-малко 20 години, а бензиновите двигатели 30

28 юни 2019, 12:40

Но малките дизели и големите бензинови двигатели вероятно ще бъдат изоставени

Въпреки че е в челните редици на електрификацията, BMW ще продължи да инвестира в двигатели с вътрешно горене в обозримо бъдеще.

“Най-доброто предположение за 30% от електрифицираните продажби (батерии и електрически автомобили и plug-in хибриди) до 2025 г. означава, че най-малко 80% от нашите превозни средства ще имат двигател с вътрешно горене,” Клаус Фройлих, член на борда на BMW Group за развитие, заяви в кулоарите на събитието NextGen на компанията в Мюнхен тази седмица.

BMW очаква дизелите да оцелеят поне още 20 години и бензиновите двигатели поне 30 години, каза Фройлих.

“Виждаме райони без инфраструктура за зареждане като Русия, Близкия изток и западната вътрешна част на Китай, така че те ще разчитат на бензинови двигатели за още 10 до 15 години”, каза Фроелич.

Крайната част на Китай и големите градове като Пекин и Шанхай ще бъдат електрически само след около 10 години, а Европа ще бъде по-възприемчива към хибридните автомобили, прогнозира изпълнителният директор. В САЩ електрическите превозни средства с батерии ще се продават предимно на Западния бряг и на част от Източното крайбрежие, но няма да станат преобладаващи. САЩ биха могли да получат по-мощни хибриди от спортния M бранд на BMW, за да генерират кредити за емисии.

Преминаването към електрификация е надценено – каза Фройлих. „Електрическите автомобили с батерии струват по-скъпо поради суровините за производство на батерии. Това ще продължи и може в крайна сметка да се влоши, тъй като търсенето на тези суровини ще се увеличава.”

Докато двигателите с вътрешно горене ще останат в BMW за известно време, портфолиото им ще се свие драстично.

От страна на дизела, автомобилостроителят ще изостави 1,5-литровия трицилиндров агрегат. Той ще отпадне, защото е твърде скъпо да се преработи в съответствие с по-строгите стандарти за емисии в Европа. Двигателят се предлага само в Европа.

Освен това, шестцилиндровият дизелов двигател на BMW с мощност от 400 к.с., който се предлага в премиум автомобила 750d, ще отпадне, защото е твърде скъп и сложен за изграждане, каза Фройлих и добави, че двигателят има четири турбокомпресора.

BMW ще продължи да развива четири и шестцилиндрови дизелови двигатели, но те ще имат не повече от три турбокомпресора.

От страна на бензина дните на двигателя V-12 са преброени.

“Всяка година трябва да инвестираме, за да актуализираме V-12 до нови емисионни разпоредби, особено в Китай,” каза Фроелич. “А когато V-12 осигурява около 5 000 продажби годишно в световен мащаб, това включва и продажбите на Rolls-Royce, цената на тези актуализации е няколко хиляди евро за единица.”

Изненадващо, изпълнителният директор на BMW заяви също, че компанията работи за да запази бензиновия си двигател V-8.

„Шестцилиндровите агрегати в комбинация с хибридните приложения вече предлагат повече от 500 kW (680 к.с.) мощност и достатъчен въртящ момент, за да унищожат всяка трансмисия”, каза Фройлих.

Електрифицираните V-8 са необходими, защото стандартните, неелектрифицирани единици са засегнати от тежки данъци на пазари като Великобритания и Франция заради високите емисии на въглероден диоксид. V-8 в купето BMW 850i отделя повече от 220 грама CO2 на километър.

Източник: europe.autonews

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!