Automotive News обяви списъка на най-големите доставчици на автомобилната индустрия. BOSCH продължава да е лидер.

1 юли 2019, 15:30

Automotive News публикува годишната си класация “Най-големите доставчици на автомобилната индустрия 2019”. В световен мащаб доставчиците на автомобилната индустрия се впускат в нови технологии, за да постигнат голямата визия на автомобилната индустрия – широко разпространени електрифицирани двигатели и съвременни технологии за безопасност и удобство, които ще позволят на превозните средства да управляват, ускоряват и сами да се справят с пътните условия.

Bosch, Denso, Magna, Continental и ZF остават петте най-големи световни доставчици по същия ред в списъка на Automotive News от миналата година. Само две от топ 10 – Valeo и Faurecia – промениха мястото си в класацията спрямо миналата година. Те смениха позициите си в списъка; Faurecia No. 9 и Valeo No. 10.

Основната причина доставчиците, в по-голямата си част, да запазват своите места като най-големите? Богатството.

Цената на играта се е повиши през последните няколко години и само най-големите и най-богатите могат да си позволят нарастващите разходи за придобиване на технологии, които ще направят визията на индустрията реалност.

 

ТОП 10 в света:

  1. Bosch
  2. Denso
  3. Magna
  4. Continental
  5. ZF Friedrichshafen
  6. Aisin Seiki
  7. Hyundai Mobis
  8. Lear Corp.
  9. Faurecia
  10.  Valeo

 

TОП 10 в Европа:

  1. Bosch
  2. Continental
  3. ZF Friedrichshafen
  4. Magna
  5. Faurecia
  6. Thyssenkrupp
  7. Valeo
  8. Lear Corp.
  9. Mahle
  10.  Gestamp

 

Къде са резултатите?


Компаниите поставят под въпрос своите традиционни бизнес сегменти и се позиционират за нови роли чрез сливания, инвестиции, продажби и корпоративни преструктурирания – дори ако технологичната революция още не е започнала. Очакваният приход от това голямо бъдеще е все още като капка в морето, в сравнение с все още силното търсене на добрите старомодни спирачни педали, бутала, резервоари за гориво, оловно-киселинни батерии, трансмисии и втулки.

Но промяната все пак се случва и познатите имена изчезват от списъка на гиганти, тъй като доставчиците извличат нови визии за бъдещето си. Delphi Automotive, компания, която някога беше най-големият доставчик в индустрията под различни корпоративни имена и различни продукти като климатици, спирачки и радио, сега се появява в списъка на гиганти като Aptiv на номер 20. Aptiv планира да се съсредоточи върху електронните архитектури и разширена безопасност. Превърнатата част на стария Delphi – сега на име Delphi Technologies – ще се конкурира в ъгъла на силовите задвижвания на индустрията. Тя се нарежда на 62-то място.

Johnson Controls, някога звезден доставчик на седалки, интериор и батерии, е разделен на отделни компании – № 13 Adient, с поглед върху местата за сядане в автономната ера; и Clarios, фокусирани изключително върху бъдещето на батериите.

Производителят на оси и трансмисии ZF, номер 5 в списъка, нарасна силно миналата година в резултат на придобиването на американски доставчик на системи за безопасност TRW през 2015 година.

Японската Panasonic Corp., класирана на 12-то място, отчете 33% ръст на приходите си миналата година, благодарение отчасти на придобиването на мажоритарния дял на Ficosa, бързо развиващия се испански доставчик на кабели, огледала и други части.

Кога ще дойде възвращаемостта?

Въпросът, надвиснал над ръководителите на доставчиците: Кога новият ред на електрификация, свързаност и автономното шофиране ще започне да осигурява приходи и печалба заедно с цената на преструктурирането, придобиванията и инвестициите за развитие?

Значителна финансова възврашаемост може да бъде още едно десетилетие напред, според няколко прогнози.

Въпреки, че автомобилостроителите, вариращи от Volkswagen до Toyota, бързо разработват портфейли с електрифицирани превозни средства, повечето прогнози заключават, че това ще отнеме време, поне до края на следващото десетилетие, преди електрифицираните превозни средства да са равни на тези с двигатели с вътрешно горене по отношение на глобалните продажби.

Автомобилните производителите правят малка разлика между големите доставчици и малките. Въпреки това, голям доставчик може да бъде от полза, може би в състояние да намали собствените си разходи или възможността да въвежда иновации в бизнеса си.

Източник: Automotive News

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!