DAYCO – демпферни шайби

1 юли 2019, 21:45

Какво е демпферната шайба и защо е необходима?

Dayco, водещ доставчик на компоненти за двигатели и задвижващи системи за автомобилната, индустриалната и следпродажбена промишленост, е основен играч в производството на OE демпферни шайби, които произвежда за много известни производители на автомобили, както леки, така и товарни.

Модерните двигатели са проектирани да осигурят оптимална комбинация от мощност и въртящ момент, заедно с горивната ефективност и минимални емисии на отработени газове. Тази цел често се постига за сметка на високите нива на вибрации на двигателя, които обикновено се засилват от значителните налягания в горивните камери на двигателя, което е особено разпространено при дизеловите агрегати.

Тази вибрация се предава през коляновия вал и следователно има значително въздействие върху трансмисионните системи. За да се намали този проблем, инженерите на Dayco са разработили демпферни шайби или DPV.

Обикновено инсталирана директно към коляновия вал, демпферната шайба намалява торсионните вибрации, които са основния проблем, намалявайки износването на много от компонентите на двигателя. Естествено, системата за спомагателно ремъчно задвижване (FEAD) е основен бенефициент, което увеличава издръжливостта на целия двигател и подобрява комфорта на пътниците в автомобила.

Има три вида демпферни шайби, които, в зависимост от приложението са : обикновени, двойни и разделителни.

Нормално свързани директно към коляновия вал, обикновената демпферна шайба е интегрирана в системата на спомагателното ремъчно задвижване, и така осигурява достатъчно намаляване на вибрациите за приложения със стандартни изисквания за шумове и вибрации.

Двойните демпферни шайби включват два гумени елемента в своите метални части, които са проектирани да поглъщат вибрациите при различни честоти и се използват в приложения, които генерират висока мощност и повишени вибрации, като например съвременните дизелови двигатели.

Въпреки че разделителната демпферна шайба все още включва гумен пръстен, функцията за затихване се осъществява чрез метални пружини, вместо да се разчита единствено на гумения и елемент. Използва се за двигатели от последно поколение с по-голяма мощност и дава възможност на системата FEAD да се справи с висок пробег и неблагоприятни условия, особено за приложения, които имат функция BSG (стартер-генератор).

Замяна на демпфера

Естествено, както при всяка носеща част, с течение на времето и с увеличаване на пробега на автомобила, могат да възникнат проблеми и демферната шайба да загуби своята ефективност или понякога дори да се счупи, което само по себе си увеличава риска от повреда в други части на двигателя.

За да се избегнат тези проблеми, демферната шайба трябва да се проверява за признаци на износване, като например необичайни шумове, неприятни вибрации или дори колебания на волана, на всеки интервал от 60 000 километра или при смяна на аксесоарния ремък. Въпреки това, независимо от индикациите, Dayco предлага тя да се сменя всеки път, когато се подменя ангренажния ремък.

Механиците обаче трябва да са наясно, че за да се провери правилно демферната шайба, тя трябва да бъде отстранена от двигателя, защото гърбът, както и предната част, трябва да бъдат разгледани, за да се оцени напълно състоянието и. Освен това, независимо дали тя трябва да бъде подменена или не, болтовете трябва да се сменят, тъй като те са проектирани да се разтеглят при първоначално монтиране и вече няма да отговарят на техните проектни допустими отклонения, ако се използват повторно.

Решения за следпродажбено обслужване

Както всички продукти на Dayco, демферните шайби се произвеждат в еднакви съоръжения и на еднакви стандарти, така че независимо дали те са предназначени за доставка на ОЕ или за резервни части, са  с най-високо качество, което осигурява спокойствие както за сервиза, така и за неговия клиент.

За максимално удобство и за гарантиране на поддържането на най-високите стандарти по време на нейната инсталация, всяка демпферна шайба в гамата от “160 плюс” Dayco, която технически изисква болтовете да бъдат подменени, се доставя в комплект с правилните болтове. Тази гаранция и 95% покритие на автомобилите, което програмата предвижда, прави Dayco най-добрия избор за взискателните професионалисти.

За повече информация продуктите с качество на първоначално вграждане за силово предаване от гамата на Dayco, посетете: www.dayco.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!