VW, Ford, Volvo и други ускоряват преминаването към онлайн продажби в Европа

3 юли 2019, 13:00

Технологичният напредък и прилагането на нови начини за „притежаване“ на автомобил ускоряват преминаването към онлайн продажби на автомобили.

Онлайн продажбите драматично са променили начина, по който харчим парите си, независимо дали става въпрос за доставка на храна, таксита, телевизионни предавания или ваканции. Но докато проучванията за закупуване на автомобили категорично се преместват онлайн, действителната покупка на автомобила остава упорито свързана с физически дилъри.

Преминаването към онлайн продажби, казват автопроизводителите, е в отговор на търсенето на клиентите. „Ние трябва да предложим на клиентите си и друг начин.“ каза Роелант де Ваард, генерален мениджър за леки автомобили на Ford Europe .

Трамплинът за внедряването на онлайн система за поръчки на Ford ще бъде следващата година с пускането на първия си самостоятелен електрически автомобил – така нареченият „вдъхновен от Мустанг“ SUV с батерия. Това е важен етап. С нова система за задвижване идва нова нагласа за закупуването му.

Присъединява се и Volkswagen, който разработва нова информационна система, която съвпада с пускането на новото семейство електромобили, което включва онлайн продажбите като част от по-широка връзка с дилърите и клиентите.

Главният изпълнителен директор на PSA Group Карлос Таварес заяви пред инвеститорите през февруари, че иска онлайн продажбите в групата да се увеличат от 6 000 през 2018 г. до 100 000 до 2021 година.

В цяла Европа производителите на автомобили като Hyundai, Volvo, Alpine, Jaguar Land Rover, Mitsubishi, BMW, Dacia, Mini работят по онлайн програми за продажби или пилотни схеми на избрани пазари.

От друга страна, дъщерното дружество на Zhejiang Geely Lynk & CO обещава да стартира следващата година в Европа със стратегия, която се основава предимно на онлайн продажбите.

„Това ще бъде нормален начин на продажба след 10 или 20 години, без съмнение“, казва Марион Дейвид, продуктовия директор на марката DS Automobiles на PSA.

Купувачите на автомобили вече са онлайн. Изследванията на Ford в Европа показват, че клиентите й посещават дилъри само 1,2 пъти по време на процеса на покупка, като голяма част от вземането на решения се извършва от проучвания, извършени в интернет.

Автопроизводителите отдавна улесняват това чрез разработване на все по-сложни онлайн конфигуратори, където клиентите могат да създадат виртуална версия на своя идеален автомобил, като същевременно виждат как всяка промяна ще повлияе на цената.

Новата система, предложена от VW, дава на клиента идентификационен номер, за да е известен на цялата дилърска мрежа на VW и на самия VW. Това не само ще даде възможност за онлайн покупка, но означава и взаимодействие с клиентът, независимо дали става въпрос за напомняне за обслужване или оплакване по електронната поща на дилъра, ще бъде записано в този клиентски идентификационен номер.

Дилърът обаче остава ключов елемент. Преминаването към онлайн продажби не е същото като преместване към директни продажби.

„Те са лицето на марката за клиента. Те помагат, когато нещата се объркат. Не можем да се преструваме, че всичко, което правим, е перфектно“, каза Stackmann.

Моделът за онлайн продажби, който автопроизводителите до голяма степен приемат, изисква интернет поръчката да бъде изпълнена от избрания от клиента дилър, най-вероятно най-близкият магазин.

Toyota има пилотна програма за онлайн продажби в Обединеното кралство и Норвегия, преди да отвори онлайн продажби „в ​​редица пазари“ в рамките на следващите няколко години. Но в момента те все още събират информация. „Научихме, че това не е толкова просто, колкото да сложите платежна форма под уебсайта си“, каза Харисън.

Volvo пусна своята онлайн платформа за продажби в Обединеното кралство през април, описвайки Volvo Online като по-изчерпателна от подобни услуги във Великобритания, управлявани от Peugeot, Hyundai, BMW и Mitsubishi.

Списък с онлайн характеристики, предлагани от Volvo, включва възможността текущата ви кола да бъде оценена преди покупката, три различни вида финансиране и онлайн процес на проверка на кредита, който се сключва чрез използване на електронен подпис.

Volvo Online изисква от купувачите да изберат дилър и след това да приемат офертата на дилъра за финансови пакети. За разлика от стандартните конфигуратори, купувачите могат да видят как допълнителните опции или подобренията на двигателя ще повлияят на месечната им стойност, а не само на общата цена.

Tesla работи по този начин, а моделът на директните продажби вече изисква клиентите да купуват онлайн, дори когато действителната сделка се извършва в някой от нейните магазини.

Източник: Automotive News

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!