Ръководство за подмяна на кормилната помпа – Ford Focus

5 юли 2019, 13:00

TRW Aftermarket показва процедурата за подмяна на EPHS помпата на Ford Focus II (2004-2012).


Хидравличното управление с електрическо задвижване (EPHS) на TRW съчетава предимствата на електрическо управление, основано на нуждата, с мощно хидравлично задействане. Състои се от компактен агрегат с моторна помпа и конвенционално кормилно управление с рейка, системата работи независимо от двигателя с вътрешно горене, което спомага за намаляване на разхода на гориво на автомобила.

По-долу, Брайън Нюел, технически мениджър продажби в ZF Aftermarket, описва опростена процедура в 10 стъпки за подмяна на EPHS помпата на Ford Focus II. Номерът на детайла за заместващата помпа от гамата TRW е JER113.

Ръководство стъпка по стъпка

Свалете предното колело на автомобила и пластмасовия подкалник (виж по-долу).

Свалете предната пластмасова кора на бронята, за да подобрите достъпа до помпата за управление и нейните маркучи / кабели. Преди да продължите, сравнете новата помпа с монтираната към автомобила (виж по-долу), като проверите дали всички връзки и монтажни части са еднакви.

В зависимост от годината на производство на превозното средство може да е необходим джъмпер кабел, за да се адаптират конекторите на новата помпа към тези на окабеляването на автомобила на по-късните превозни средства. Той се доставя с резервната помпа – номер на част 1 466 590 (баркод 5M5T-14B271-AC).

Отстранете възможно най-много хидравлична течност от резервоара на помпата. Развийте изхода на тръбата за високо налягане и издърпайте тръбата от помпата (виж по-долу), като съберете всяка освободена течност върху бяла кърпа или хартия за проверка. Ако течността съдържа замърсявания или метални стружки, системата трябва да бъде напълно промита.

Свалете скобата от обратната линия с помощта на подходящи клещи и издърпайте тръбата от резервоара на помпата. Развийте трите монтажни болта (виж по-долу), извадете помпата от скобата и изключете електрическите контакти.

Сега помпата може да бъде извадена от превозното средство (виж по-долу). Проверете съединителя на кабелния сноп на превозното средство, за да се уверите, че няма признаци на корозия поради проникване на вода.

Махнете предния фар, за да получите по-добър достъп за инсталиране на новата помпа (виж по-долу).

Сравнете електрическия контакт на новата помпа с щепсела на кабелния възел на автомобила (виж по-долу).

Ако съвпадат, свържете щепсела директно към контакта на помпата. По-късните модели имат различна конфигурация на куплунга и в този случай трябва да бъде монтиран джъмпер за окабеляване (виж по-долу), доставен с помпата.

Свържете джъмпера между гнездото на помпата и щепсела на кабела на автомобила и закрепете кабела му към заземяващата точка в близост до инсталацията на помпата. Отстранете всяка корозия от точката на заземяване и използвайте нов винт, за да осигурите здрав електрически контакт.

Инсталирайте новата помпа в нейната скоба (виж по-долу) и я закрепете с оригиналните монтажни болтове, като ги затегнете в съответно със спецификацията на производителя на превозното средство.

Свържете отново маркуча за връщане към резервоара на помпата и го фиксирайте на място, след което свържете изходната тръба за високо налягане и затегнете съединителната гайка със зададената стойност (виж по-долу).

При това положение на помпата и всички направени връзки, системата може да се презарежда и да се обезвъздушава. Свалете капачката на резервоара на помпата и я напълнете до знака за ниво „MAX“ с препоръчаната от производителя течност (виж по-долу).

Повдигнете превозното средство, докато предните колела не се освободят от земята. Стартирайте двигателя и незабавно проверете отново нивото на течността в резервоара, тъй като то може да падне бързо. Когато двигателят работи на празен ход, бавно завъртете волана 10-15 пъти от ляво на дясно, без да достигнете ограничението за управление. Проверявайте нивото на течността през цялото време, след това долейте до маркировката „MAX“ и поставете капачката на резервоара, когато обезвъздушаването е завършено.

Поставете отново фаровете, подкалника, пластмасовата кора под бронята (виж по-долу) и всички други предмети, които са отстранени за достъп. Проверете и регулирайте положението на фаровете, ако е необходимо.

Изчистете всички диагностични кодове за грешки, преди да кодирате новата помпа към превозното средство (виж по-долу).

В случай на помпа JER113, специфични данни трябва да бъдат заредени в паметта на ECU на помпата за управление с помощта на подходящо диагностично оборудване. От диагностичното меню заредете и активирайте картата, съответстваща на автомобила.

И накрая направете тест драйв с автомобила.

При условие, че старата помпа е в задоволително състояние, допълнителния депозит, включен в цената на закупената помпа, може да бъде възстановен. Проверете дали няма повреда на корпуса на помпата, точките на монтиране, резбите на тръбите или кабелните гнезда, и че резервоарът е непокътнат, с капак и неповреден. Затворете съединенията на хидравличните тръбопроводи и гнездата с помощта на щекерите и капачките на конекторите, доставени с новата помпа, след това прикрепете червения етикет към помпата и я върнете на доставчика си за кредит.

Източник: pmmonline

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!