Защо технологичният бос на BorgWarner очаква големи печалби от хибридни промени в Европа

8 юли 2019, 13:00

Главният технологичен директор на BorgWarner Хакан Йълмаз заяви, че специалистът по задвижване е готов да спечели от бързото преминаване на Европа към електрифицирани двигатели, което е движено от по-строгите стандарти на ЕС за емисиите, които започват да влизат в сила през следващата година.

Йълмаз, който се присъедини към BorgWarner през 2018 г. след повече от 15 години с Роберт Бош, казва, че продуктите на доставчика ще помогнат на производителите да постигнат и тези краткосрочни и средносрочни цели за CO2. Той обяснява защо в интервю за Automotive News Europe.

Какви продукти в портфолиото ви дават най-голяма надежда за бъдещето?

Ако говорим за непосредствено въздействие, виждаме масово изместване на обемите към 48-волтови и високоволтови хибриди, движени от по-строгото законодателство за въглеродните емисии [което започва да влиза в сила в Европа през следващата година]. Там основната ни цел е 48-волтовата страна. Второ, виждаме голямо търсене на нашия задвижващ модул P2 On-Axis [който преобразува превозно средство с гориво в хибрид, без да сменя двигателя или трансмисията]. Това е лесен начин за постигане на хибридизация, защото всичко, което трябва да направите, е да отворите пространство от около 6 инча (около 150 мм) между двигателя и трансмисията и да го монтирате.

Решението може ли да се разширява?

Да. Можете да започнете с 48-волтов хибриден P2 On-Axis за периода 2020-22 и на същата архитектура през 2025 г. можете да го надстроите до високо напрежение. За 2030 г. [когато влизат в сила още по-строги правила на ЕС за CO2], можете да надстроите тази система чрез добавяне на някои батерии и намаляване на трансмисията, за да излезе с вграден хибрид. Това означава, че ако добавите P2-архитектурата към вашата задвижваща система сега, тя ще остане там поне за едно десетилетие. Ето защо виждаме такъв силен растеж.

Можете ли да го определите?

Осемнадесет клиенти са поръчали или са в процес на разработване с нас на части от Р2, които те ще интегрират. Двама от тези клиенти са закупили пълния модул P2. Първото ни представяне е в Китай в края на следващата година. И ние не говорим за няколко хиляди единици. Става дума за множество стотици хиляди единици.

Колко решаващо е закупуването през 2015 г. на алтернаторния и стартерен доставчик Remy International, за да стигнете до това ниво с хибридите?

В рамките на четири до пет години въвеждаме на пазара краен продукт, който е напълно интегриран и много сложен. Мисля, че има само още един доставчик, който може да направи това.

Как се позиционирате, когато става въпрос за предоставяне на компоненти на напълно електрически превозни средства?

С добавянето на нашето планирано партньорство с доставчика Romeo Power Technology ще разполагаме с цялата система по целия път от щепсела да колелото. За всяка област, през която преминават електромобилите, имаме продукт.

Как решавате какво да добавите и изрежете от портфолиото от части?

Имаме много структуриран и систематичен екип за управление на портфейла, който разглежда пазарния потенциал и пазарния растеж. След това си задаваме въпроса: можем ли да запазим водещата позиция на пазара? Нараства ли пазарът? Инвестираме сериозно в области, в които смятаме, че можем да растеме с пазара или да поведем пазара. И ние имаме някои продукти, които се движат надолу, завършвайки техния жизнен цикъл, подобно на нашия термостатен бизнес, и решихме да се откажем. Като публично търгувана компания не можем да бъдем емоционално свързани с нашите продукти. Трябва да сме много прагматични. Ако не видим растежа и не съвпада с нашето бъдещо портфолио, ние намираме по-добър собственик за този бизнес. Ние сме много успешни при сливания и придобивания.

Какви пространства трябва да попълните?

Основната ни цел е да изградим нашия мащаб и възможности в силовата електроника. Това включва инвертори, вградени зарядни устройства в цялата система на силовата електроника. Всеки ден разглеждаме органични и неорганични продукти.

Как вашите турбокомпресори се вписват в това електрифицирано бъдеще?

Днес виждаме масивен ход към хибридизация с голям обем. Това е страхотно за нас, защото нарастваме около два пъти по-бързо от самия пазар. И хибридните архитектури с най-голям растеж са синергични с турбокомпресорите. Затова в Европа турбокомпресорите изглежда ще продължат да растат с хибридния пазар.

Дали това е вярно дори и при plug-in хибридите и електрическите автомобили?

Може да се нуждаете от по-малък турбокомпресор, но въпреки това повечето от автомобилопроизводителите обявяват, че ще запазят турбо двигателите си дори с plug-in хибриди, защото европейските клиенти са свикнали с мощността, която получават с турбо. Можете да намалите размера на двигателя си и да увеличите електрическата енергия, за да компенсирате, и това ви дава допълнителна полза за икономия на гориво.

Кои пазари ще водят пътя?

Това ще бъде Европа и Китай. Те са много сходни. Видяхме Китай като водещ фактор за електрификацията до миналия декември, когато европейските законодатели решиха да настояват за подобни цели за CO2, които влизат в сила през 2030 г., както в Китай. Така че, когато правим симулации на автопарка, виждаме подобни хибридни и електрически прониквания в Китай и Европа през следващите 10 години, водени от нуждата за намаляване на CO2.

Всичките тези промени изискват от вас да намерите нови доставчици на ниво 2 и ниво 3?

Продуктите, които имаме днес, са много различни от продукта, който имахме преди пет години. А продуктите, които ще имаме през следващите пет години, ще бъдат много различни от това, което имаме сега. Ето защо, ние трябва непрекъснато да адаптираме базата на доставчици, в противен случай ще бъдем зад себе си. На пазара на електрификацията, ако не сте един от първите трима преди консолидирането на пазара, вие сте навън. Той е много конкурентен. Преживяваме това с турбокомпресорите. В момента пазарът на турбокомпресорите е доминиран от шепа доставчици и ние сме един от тях, защото бяхме толкова бързи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!