Bosch удължава срока на експлоатация на акумулаторите на електромобили

10 юли 2019, 7:00

Интелигентните облачни технологии, помагат на батериите да поддържат производителността си по-дълго

  • Маркус Хейн: „Бош свързва акумулатори на електрически превозни средства с облака и значително подобрява работата и експлоатационния живот.”
  • Интелигентните алгоритми разпознават стресовите фактори на батерията и оптимизират процеса на зареждане.
  • Доставчикът на мобилни услуги DiDi е първата компания, която използва услугите на Bosch за батерии.

Стресът причинява бързо остаряване на клетките. Нещо, което генетиците отдавна са демонстрирали за човешкото тяло, е вярно и за акумулаторните клетки на електрическо превозно средство. Колкото по-стари са батериите, толкова по-ниска е тяхната производителност и капацитет, и по-кратък пробега на превозното средство. За да удължат живота на батериите, Bosch разработва нови услуги в облака, които допълват системите за управление на батериите на отделните автомобили. Бош свързва акумулатори на електрически превозни средства с облака. Неговите бази данни за услуги означават, че можем значително да подобрим производителността на батериите и да удължим живота им, ”казва д-р Маркус Хейн, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Функциите на интелигентния софтуер в облака непрекъснато анализират състоянието на батерията и предприемат подходящи действия за предотвратяване или забавяне на стареенето на клетките. Тези мерки могат да намалят износването на батерията, най-скъпият компонент на електрическото превозно средство, с до 20%. Данните в реално време, събрани от превозното средство и неговото обкръжение, играе ключова роля. Облачните услуги използват тези данни, за да оптимизират всеки един процес на презареждане и да осигурят на водачите съвети за управление на батерията чрез дисплея на таблото. Bosch нарича новата услуга “Батерия в облака”, а първият й клиент е ДиДи, водещият доставчик на мобилни услуги в Китай.

Точен анализ в реално време

Според експерти средният експлоатационен срок на днешните литиево-йонни батерии е 8-10 години или между 500 и 1000 цикъла на зареждане. Производителите на батерии обикновено гарантират пробег между 100 000 и 160 000 километра. Но бързо зареждане на батерията, голям брой цикли на зареждане, прекалено спортен стил на шофиране и изключително високи или ниски температури на околната среда са източник на стрес за батериите, което ги амортизира по-бързо. Услугите, базирани на облак на Bosch, са предназначени да разпознават – и да противодействат на тези стрес-ситуации. Всички данни, свързани с батерията – например текущата температура на околната среда и начините на зареждане – се предават първо в реално време на облака, където алгоритмите оценяват данните. С тези услуги Bosch не само предлага поглед за текущото състояние на батерията по всяко време, но дава възможност за надеждна прогноза за оставащия експлоатационен живот на батерията. Преди това не беше възможно да се направи точна прогноза за това колко бързо ще се изчерпи акумулаторът на електрическите превозни средства. „Мощните батерии с дълъг живот ще направят електромобилността по-жизнеспособна“, казва Хайн. Друга особеност на функциите на интелигентния софтуер е използването на принципа на множеството: алгоритмите, използвани за анализ, оценяват данните, събрани от цял автопарк, а не само от отделни превозни средства. Интелигентността на множеството е ключът към идентифицирането на повече фактори за стреса за акумулаторите на превозните средства и за по-бързото им отстраняване.

Защита на клетките от стареене

Новите данни, придобити за текущото състояние на батерията, позволяват на Bosch също така активно да ги предпазват от стареене. Да дадем един пример: напълно заредените батерии остаряват по-бързо при особено високи или ниски температури на околната среда. Така облачните услуги на Bosch гарантират, че батериите не се зареждат до 100%, когато условията са твърде горещи или твърде студени. Чрез намаляване на зареждането на батерията само с няколко процентни пункта, батерията е защитена срещу износване и прекъсване. Данните в облака също ще помогнат за подобряване на поддръжката и ремонта на батериите. Веднага щом се открие неизправност на батерията или дефект, например, водачът или операторът на автопарка могат да бъдат уведомени. Това увеличава шансовете батерията да може да бъде поправена, преди да стане необратимо повредена или да престане да работи напълно. И накрая, облачните услуги също така оптимизират процеса на презареждане. Процесът на презареждане – който между другото е и една от най-големите пречки пред създаването на масов пазар за електромобилност – крие опасността батерийните клетки да загубят част от своята производителност и капацитет. Интелигентният софтуер в облака може да изчисли индивидуална крива за всеки процес на презареждане, независимо дали се извършва у дома или другаде. Това означава, че батерията се зарежда до оптимално ниво, като помага за запазването на клетките. Докато съществуващите приложения с таймери за зареждане позволяват на водачите да удължават процеса на презареждане, така че да се извършва, когато търсенето на електроенергия е ниско, решението на Bosch отива много по-далеч, предлагайки специално разработен процес на презареждане като част от новите услуги на компанията за батерии.

Въпроси и отговори
Каква е разликата между облачните услуги на Bosch и конвенционалните системи за управление на батериите? 

Системите за управление на батериите, които понастоящем са интегрирани в електрическите превозни средства, контролират и управляват батерийните клетки и осигуряват както надеждни операции, така и равномерното им презареждане. Но производителността и експлоатационният живот на батерията зависят от много фактори, като честотата, с която се зарежда и разрежда, вида на използвания процес на зареждане, стила на шофиране и външните фактори като температурата на околната среда. Ето защо Bosch разработи облачни услуги, които допълват конвенционалните системи за управление на батериите, монтирани в електрическите превозни средства.

Защо Bosch разработва свои собствени стратегии за презареждане? 

Досега са били програмирани различни процеси на презареждане в електрически превозни средства. В бъдеще Bosch ще предложи на производителите на автомобили иновативни стратегии за презареждане, които допълват наличните процеси. Когато например водачите искат да презаредят батериите по-бързо, процесът на бързо презареждане автоматично съкращава необходимото време, без да повреди батерията. Друга стратегия оптимизира по-спокойния стандартен процес на презареждане, който може да отнеме няколко часа. Процесът на Bosch е особено нежен към акумулатора, подобрявайки неговия капацитет и експлоатационен живот.

Източник: Robert Bosch GmbH

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!