Предпазните колани спасяват животи вече 60 години

13 юли 2019, 9:00

През 1959 г. за пръв път шофьори на Volvo ползват триточков колан, изобретен от Нилс Болин. Днес, 60 години след своето изобретение, предпазният колан все още се счита за най-важната иновация в областта на пътната безопасност. Смята се, че досега той е спасил повече от един милион живота. Въпреки това, за съжаление много шофьори на камиони не използват това просто устройство. “Те ненужно рискуват живота си”, казва Анна Уриг Берлинг, нова ръководителка на трафика и безопасността на продуктите на Volvo Trucks. “Статистиката за пътнотранспортните произшествия показва, че смъртните случаи ще бъдат значително по-малко, ако всички шофьори носят предпазен колан.”

През 1959 г. работещия за Volvo инженер Нилс Болин разработва модерния триточков предпазен колан. Въпреки че компанията е патентовала изобретението, тя решава, че патентът трябва да остане отворен, така че всички производители на автомобили да могат да го използват безплатно. Това по-скоро необичайно решение трябва да е от полза за безопасността на всички участници в пътното движение, независимо дали те управляват техни или превозни средства на други производители. Оказа се, че това е решение, което е от полза за хората по целия свят.

“Няма друга система за безопасност, чийто спасителен ефект дори да се доближава до предпазния колан. При пътнотранспортни произшествия 3-точковият ремък е спасил повече хора от по-значителни травми от всяко друго защитно устройство, ”казва Анна Уридж Берлинг.

Спасително изобретение – за съжаление не винаги се използва

В много части на света за съжаление все още има пътници и водачи на товарни превозни средства, които не носят предпазни колани.

“Според доклада за безопасността на Volvo Truck 2017, повече от половината от всички шофьори на камиони, загинали в пътнотранспортни произшествия, биха оцелели, ако са били с колани”, обяснява Ана Уриг Берлинг.

Една от причините, поради която някои шофьори на камиони не ги прилагат, е широко разпространеното погрешно схващане, че размерът на превозното средство прави ненужно поставянето на предпазния колан.

„Фактите са ясни: Използването на предпазни колани също играе важна роля в камионите. Например, коланът може да попречи на водача да бъде изхвърлен от превозното средство, ако камионът се преобърне в случай на злополука, ”продължава Анна Уридж Берлинг.

Източник: PresseBox

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!