ZF създава летящ килим: системите за управление осигуряват плавно пътуване

16 юли 2019, 13:00

  • ZF съчетава активни системи за затихване, спиране и управление, за да създаде Flying Carpet 2.0 (Летящ килим)
  • Предсказващо шаси с широка гама сензори и интелигентни алгоритми за управление
  • ZF подобрява комфорта при каране и безопасността – решаващи фактори за автоматизираното шофиране

ZF съчетава цялостното портфолио на Vehicle Motion Control, за да създаде новаторска концепция за шаси. Предсказващото шаси допринася комфорта на пътниците: Flying Carpet 2.0 ги освобождава от неприятни движения на автомобила и предсказуемо помага да се изгладят завои, пропадания по пътя и дупки. Тази интегрирана система обединява усъвършенствани сензори, интелигентно управление и задвижващи механизми, които поставят основите на автоматизираните превозни средства на бъдещето.

Концентрирането върху работа, четене или гледане на филм в колата може да е било технически възможно, но все пак е немислимо за много хора. Нежелани са много движения на автомобила, причинени от дупки, пропадания или завои. Ако хората не обръщат внимание на пътните условия, всяко движение на шасито е потенциално разрушителен фактор за комфорта. Една от решаващите ползи от напълно автономни превозни средства е, че хората могат да използват времето, което прекарват в тях, продуктивно на лаптопа си или да се отпуснат. “При разработването на концепции за напълно автоматизирано и автономно шофиране, шасито играе ключова роля”, обяснява д-р Кристоф Елбърс, вицепрезидент за развитие на технологиите на автомобилните шаси в ZF.

Пълен контрол над всички движения на автомобила

Техническата основа на тази система е интелигентна комбинация от различни активни и полуактивни системи, които прогнозират нежеланото движение на каросерията на автомобила по предсказуем начин. В центъра на системата е напълно активна амортисьорна система sMOTION, която използва четири задвижващи механизми за адаптиране на движенията на окачването към движенията на всяко от четирите колела, в зависимост от пътната ситуация и характеристиките на пътното платно.

За разлика от конвенционалните амортисьори, задвижването sMOTION реагира на външни въздействия, като правят нещо повече от просто контролиране на нивата на хидравлично съпротивление. Вместо това, те имат много компактен външен електродвигател и помпа с интегрирана електроника, която работи като двупосочен задвижващ механизъм. Тези устройства могат индивидуално и активно да повдигат или спускат колелата. Например, в завои, двете вътрешни колела могат да бъдат повдигнати, а двете външни колела да са спуснати така, че колата да остане в хоризонтално положение. sMOTION противодейства на движенията в т.ч. при ускорението, спирането, движението на волана и преминаванията през неравностите на пътя. За да се постигне максимален комфорт при пътуване на пътниците, концепцията Flying Carpet 2.0 включва и активно управление на задния мост AKC (Active Kinematics Control) за повишаване на безопасността, динамиката и маневреността. При ниски скорости на автомобила, това улеснява маневрирането чрез задвижване на задния мост в противоположната посока към предните колела. Ако автомобилът се движи по-бързо, системата управлява предните и задните колела в същата посока, за да осигури по-голяма стабилност на посоката. Например, когато се използва в съчетание със sMOTION, AKC предотвратява недозавиването в остри завои. Допълнена от системата за управление на волана на ZF и активната спирачна система IBC (интегриран контрол на спирачките), комбинацията от тези четири вградени компоненти на шасито позволява да се оптимизира почти всяка ситуация на шофиране.

Управляващото устройство получава данните от набор от сензори на всяко колело. Този комплект се състои от акселерометър на оста над задвижването и сензор за височина. Във връзка със системите за камерите, превозно средство, оборудвано с Flying Carpet 2.0, може предварително да открие препятствия и предмети като пътни знаци. Съответно изпълнителните механизми могат също да се подготвят за предстоящи движения. А при напускане на градските зони, автомобилът автоматично превключва на спортна работа или комфортен режим в зависимост от предпочитанията на водача.

Източник: ZF

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!