Точно навреме за летните ваканции: ZF провежда изследвания, за да противодейства на морската болест

19 юли 2019, 7:00

  • Профилактика и реакция: в сътрудничество с невротехнолози, ZF работи за предотвратяване и противодействие на морската болест при движение на автомобила.
  • Изкуственият интелект прилага динамика на шофиране и физиологичните маркери на морска болест, за да развият шофьорски умения, които могат да помогнат за предотвратяване и.

Лятото носи не само най-горещото време на годината, но и началото на ваканционния сезон. За семейства с малки деца това често означава дълги пътни пътувания. Въпреки това, тези пътувания с кола могат да причинят замаяност, главоболие и гадене. Децата са особено предразположени към морска болест. ZF работи съвместно с невро-технолози от германския регион Саарланд, за да проучи как да се открие болестта на ранен етап. Това може да помогне за разработването на интелигентни шофьорски функции за ранно откриване на симптомите. По този начин ZF се фокусира върху комфорта на пътниците като решаващ фактор за мобилността от следващо поколение.

При дълги пътувания с кола малко хора са имунизирани от морска болест, когато седят с гръб към движението или на предната пътническа седалка. Около една трета от пътниците страдат от чувство на замаяност, което прави всеки опит да се наслаждава на пътуването или да работи по време на път, трудно или почти невъзможно. В началото на летния ваканционен сезон това става болезнено очевидно за семействата с малки деца. За да помогне за решаването на този проблем, ZF търси подхода, основан на управлението на превозното средство: „Ние сме сред първите компании в този сектор, които поставят пътниците и тяхната индивидуална чувстителност при пътуване на важно място“, заявява Флориан Даут, отговорен за дейностите в управление на движението на превозни средства, насочено към човека, в модерното технологично развитие на ZF.

Научната основа за тази концепция е получена от изследвания на кандидати за тестовете, проведени съвместно от Звеното за невронауки и невротехнологии (SNNU) в университета в Саарланд. В тези проучвания физиологичните реакции на изследваните кандидати бяха изследвани в различни ситуации на шофиране. „Нашите пионерски изследвания включват областите на невротехнологиите, психофизиологията, изкуствения интелект и динамиката на шофирането”, каза проф. Д-р Даниел Й. Щраус, директор на SNNU. “Съответните умения на партньорите се допълват перфектно в контекста на този съвместен проект. Получените досега научни резултати са много добре приети от международната специализирана общност. ”

Научните данни дават представа за физиологичните процеси
Болестта на движението се причинява от несъответствие във възприятието: органът за баланс във вътрешното ухо усеща движение, което не се потвърждава от други сетивни органи като очите. Това най-вероятно ще се случи, когато пътникът се концентрира върху екран или книга. В тази ситуация, човешкото тяло реагира с реакция, която в много отношения е подобна на реакцията при отравяне. Симптомите варират от леко усещане за безпокойство до остра морска болест.

В няколко проучвания изследователите от ZF и SNNU анализираха физиологичните маркери, които показват най-висока корелация със субективното възприемане на движението от различни индивиди. Те също така проучиха как това е свързано с динамиката на превозното средство. Физиологичните показатели са сред другите промени в организма, като температура и галваничен отговор на кожата. „Нашето превозно средство за изследване на морската болест ни позволява, с помощта на високопроизводителна изчислителна платформа, да записваме голям брой физиологични данни и данни от камерата, свързани с динамиката на шофирането. В същото време автомобилът служи като платформа за разработване и валидиране на алгоритми ”, обяснява Даут.

В продължение на повече от десет хиляди километра екипът от изследователи събра повече от петдесет хиляди гигабайта физиологични маркери от централната и автономната нервна система под формата на термографични изображения и динамични данни. В този сектор това е уникален и мултимодален ресурс за данни по темата за морската болест.

Хората на фокус
Изследванията в момента използват набор от сензори вътре в превозното средство за неинвазивно измерване. „Предизвикателството е да се разработи система, съвместима с автомобилите, която чрез редица еволюционни стъпки позволява да се открие болестта без физически контакт. Ние гледаме на това като на важна информация, за да придобием твърдо схващане за много индивидуалния феномен, който е известен като болест на движението ”, заявява Даут. С това водачът – или в някакъв бъдещ момент, системата за управление на автоматизирано превозно средство – може да идентифицира на ранен етап, ако, например, дете на задната седалка започне да се чувства зле и може да адаптира характеристиките на шофиране.

Автомобилът научава превантивен стил на шофиране
Всеки реагира по различен начин на движенията на превозното средство и притежава индивидуално усещане за комфорт при пътуване. В ZF този факт е представен в алгоритъм, базиран на методите на изкуствения интелект (AI), които придобиват знания за физическите реакции на всеки пътник, позволявайки да се създаде персонализиран профил. В резултат на това се получават индивидуални данни за всеки пътник в превозно средство, което означава, че автоматизираните превозни средства действително биха могли да съхранят предпочитания от всеки пътник стил на шофиране.

Източник: ZF

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!