Новият мощен модул от Continental комбинира електрическата мобилност с изключителното шофиране

23 юли 2019, 13:00

  • Трето поколение на силовата електроника осигурява изключителнo шофиране
  • Новата технология за микрочипове позволява токове до 650 ампера
  • Задвижващият модул се използва непроменен дори в състезателните автомобили

Continental се придвижва към предстоящите промени в технологиите за шофиране на автомобили с енергичност и увереност. Технологичната компания разчита на нарастващото търсене на високоефективни и ниско емисионни технологии за двигатели с вътрешно горене, както и на електрифицирани и напълно електрически задвижващи системи. Една от силните страни и основните компетенции на компанията е експертизата на електрониката. „Когато става въпрос за електрически превозни средства, фокусът е основно върху електрическия двигател и батерията. Има обаче друг жизнено важен ключов компонент, а именно силовата електроника – мини компютър, който управлява взаимодействието между двигателя и акумулатора или, с други думи, „мозъка“ на електрическата задвижваща система. Неговият централен компонент е силовия модул, който позволява токове до 650 ампера. „В продължение на десетилетия Continental е изградил електрония опит като една от основните компетенции на компанията. Сега това дава резултати, защото огромното мнозинство от иновациите в областта на мобилността се основават на електронни компоненти, които днес вече съставляват около 70% от текущите ни входящи поръчки. Затова експертната система на Continental е безценно предимство.” каза Андреас Волф, главен изпълнителен директор на бизнеса със задвижвания на Continental.

Новото, трето поколение на силовата електроника от Continental се използва например в електрически SUV на европейски производител в конфигурация, която обработва тези високи токове, осигурявайки изключителни характеристики на шофиране. „Новият модул на силовата електроника от Continental е първият на пазара за електрически автомобил от серийно производство в този клас на производителност и с тази иновативна технология“, казва Томас Стиръл, който оглавява бизнес звено Hybrid Electric Vehicle на Powertrain.

Висока системна експертиза, непрекъсната оптимизация и най-новите технологии

Новата силова електроника може да се използва в широка гама от електрически превозни средства. От първото поколение, което достигна до пътищата в различни електрически превозни средства през 2011 г., производителността, размерите и теглото са оптимизирани от поколение на поколение. Сегашното, трето поколение, например, доставя шест пъти по-висока производителност от първото, докато теглото му е намалено от това, което беше 12 килограма до само 8 килограма.

Технологичният връх на силовата електроника е специалният производствен процес на необходимите микрочипове. С тях, конвенционалните, споени кабелни връзки се заменят с технологията на синтероване. По-просто казано, контактите са усложнени. Предимството е по отношение на експлоатационния живот, надеждността и топлинната мощност. Подразделението Powertrain използва тази технология за първи път в автомобилната електроника.

Надеждността, която осигурява, е от жизненоважно значение, защото захранващият модул трябва да направи пълния ток достъпен за част от секундата. Този компонент също така регулира дали е възможно да се използва пълният потенциал на електрическото задвижване. Новият електронен модул не само доставя ток на електродвигателя, но и контролира възстановяването на енергия.

Серийната технология от Continental се използва дори при състезания

В допълнение към експертния опит в областта на производството и на хардуер в силовата електроника, Continental притежава необходимите софтуерни познания, за да адаптира компонента според изискванията. Например, системата е пригодена за максимална спортна производителност и максимална динамика на електрическия SUV. Ако водачът не изисква цялата налична производителност, софтуерът за управление ще осигури спокоен стил на пътуване – в края на краищата, високопроизводителният SUV също принадлежи към класа на луксозните семейни автомобили.

Иновативната силова електроника осигурява по-добро преживяване и по-малко емисии

За Continental това е ключово послание, тъй като компонентите на електрическата система за задвижване и по-специално електрониката вече са достигнали достатъчен етап на развитие за подобен широк обхват от приложения към компонентите на конвенционалната технология за пренос на енергия. Независимо дали фокусът е върху комфорта или шофирането, тези изисквания могат да бъдат задоволени по много по-екологичен начин, отколкото преди, благодарение на напредъка на електрическата мобилност. Независимо от специфичния дизайн на електрическото задвижване, което се определя от електрониката, шофирането ще бъде свързано с далеч по-малко емисии в бъдеще – без компромис за забавлението при шофиране.

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!