Първи в света: Bosch и Daimler получават одобрение за паркиране без шофьор и без човешки надзор

27 юли 2019, 9:00

  • Автоматизираният паркинг е първия в света с напълно автоматизирана функция за паркиране без шофьор (SAE Ниво 4), която трябва да бъде одобрена от властите.
  • Системата ще бъде в ежедневна употреба в гаража на музея Mercedes-Benz в Щутгарт.
  • Автоматизираната система за паркиране поема и връща автомобила напълно независимо.
  • Bosch доставя инфраструктурата; Daimler технологията на автомобила.
  • Специалното разрешително е издадено от регионалния административен орган на Щутгарт в тясно сътрудничество с държавното транспортно министерство на Баден-Вюртемберг след оценка от TÜV Rheinland.

Bosch и Daimler достигнаха крайъгълен камък по пътя към автоматизираното шофиране: двете компании вече получиха одобрение от съответните власти в Баден-Вюртемберг за автоматизираната си система за паркиране в паркинга на Mercedes-Benz Museum в Щутгарт. Достъпът до автоматизираната услуга за паркиране на автомобилите на коли се осъществява чрез приложение за смартфон и не изисква водач. Това го прави първата напълно автоматизирана функция за паркиране SAE Level 4, която е официално одобрена за ежедневна употреба.

„Това решение на властите показва, че иновациите, като автоматизираното паркиране на автомобили, са възможни на първо място в Германия. “ – Д-р Маркус Хейн, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH

”Това одобрение от властите в Баден-Вюртемберг създава прецедент за получаване на одобрение в бъдеще за паркингите по света ”, казва д-р Майкъл Хафнер, ръководител на технологиите за управление и автоматизираното шофиране в Daimler AG. „Като пионер в автоматизираното шофиране, нашият проект проправя път за автоматизираното паркиране на автомобили, за да влезе в масово употреба в бъдеще.“

„Шофирането и паркирането без шофьор са важни градивни елементи за утрешната мобилност. Автоматизираната система за паркиране показва колко далеч вече сме напреднали по този път на развитие.“ – Д-р Маркус Хейн, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH 
Да го направим безопасно: двама партньори с обща цел

От самото начало, най-важният приоритет на Bosch и Daimler за паркирането без шофьор беше безопасността. Тъй като все още няма официален процес на одобрение за автоматизирани функции за шофиране, които не изискват водач, местните власти – областният административен орган на Щутгарт и държавата в лицето на транспортното министерство на Баден-Вюртемберг – контролират проекта заедно с експерти от германската техническа инспекция  TÜV Rheinland от самото начало. Тяхната цел беше да се оцени експлоатационната безопасност на автомобилната и паркинг-гаражна технология.

Резултатът е цялостна концепция за безопасност с подходящи критерии за изпитване и одобрение, които могат да бъдат приложени извън този пилотен проект. В концепцията разработчиците определиха как превозното средство без водач разпознава пешеходците и другите коли по пътя си и надеждно спира, когато срещне препятствие. Те също така създават сигурна комуникация между всички компоненти на системата и предприемат стъпки, за да гарантират надеждното активиране на маневра за паркиране.

Технологията на паркирането без шофьор

Влезте в паркинга, излезте от колата и я изпратете на място за паркиране, само като докоснете екрана на смартфона – автоматизираното паркиране не се нуждае от шофьор. След като шофьорът напусне паркинга, за да се занимава с бизнеса си, автомобилът се придвижва самостоятелно до определено паркомясто. По-късно колата се връща в точката на получаване по същия начин. Този процес зависи от взаимодействието между интелигентната инфраструктура на паркинга, предоставена от Bosch и автомобилната технология на Mercedes-Benz. Сензорите на Bosch в паркинга контролират коридора за движение и околностите му и предоставят необходимата информация за насочване на автомобила. Технологията в автомобила превръща командите от инфраструктурата в маневри за шофиране. По този начин автомобилите могат дори да се качат нагоре и надолу по рампите, за да се движат между етажите в паркинга. Ако сензорите на инфраструктурата открият препятствие, автомобилът спира веднага.

Етапи на проекта

Bosch и Daimler започнаха да разработват напълно автоматизиран паркинг без шофьор през 2015 г., а през лятото на 2017 г. пилотното им решение в паркинга на Mercedes-Benz Museum в Щутгарт достигна до важен етап: автоматизираното паркиране на коли в реални условия, с и без водачи за първи път беше представен на обществеността. Тази премиера беше последвана от интензивно тестване и стартова фаза. От 2018 г. посетителите на музея биха могли да ползват паркинга на живо, придружени от обучен персонал за безопасност, и да споделят своя опит. Един от аспектите на пилотния проект включваше тестване на концепции за осветление на превозните средства. Тюркоазното осветление показва, че превозното средство е в автоматичен режим на шофиране и информира минувачите и другите участници в движението, че автомобилът се управлява. Резултатите от тези тестове са отразени в наскоро издадения SAE стандарт 3134. Получаването на окончателно одобрение от властите е по-нататъшно важно събитие за Bosch и Daimler: скоро заинтересованите страни ще могат да изпитат иновативната услуга за паркиране на автомобилите, която да функционира ежедневно в паркинга на музея на Mercedes-Benz без допълнителен надзор от шофьор.

Източник: Bosch

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!