Brembo обяснява защо да бъдеш малък помага в бързо променящата се индустрия

31 юли 2019, 7:00

Матео Тирабоши: “Като по-малката компания, ние сме по-бързи и по-фокусирани.”

Малко доставчици са успели постоянно да развиват бизнеса си като Brembo.  Автомобилният бизнес представлява малко по-малко от три четвърти от тези приходи; останалите 30 процента са разпределени повече или по-малко равномерно между мотоциклети, афтърмаркет и товарни превозни средства. Въпреки че е един от лидерите в своята област, Brembo все още е сравнително малък в сравнение с гиганти като Робърт Бош или Continental. Изпълнителният заместник-председател на Brembo Матео Тирабоши обясни защо това може да бъде предимство. Освен това той знае, че Брембо трябва да расте, заяви той пред Automotive News.

Кои компании са най-големите конкуренти на Brembo?

Ние сме един от малкото цялостни доставчици на спирачни системи в света. Що се отнася до дисковете, ние имаме предимно местни конкуренти. Никой не работи по целия свят, както ние. Някои от конкурентите, като Continental и TRW, не предлагат само спирачки. Понякога те са насочени към нашите клиенти като маркетингова цел и са готови да предложат спирачки на много ниски цени, за да получат достъп до други видове бизнес. Поради това трябва да покажем на клиента, че наистина предлагаме нещо различно.

Brembo е хиперспециализирана компания, която често се бори, както казахте, срещу мултидивизионни гиганти. Чувствате ли се в неизгодно положение?

Разбира се, разнообразното им портфолио е предимство. Но като по-малката компания, ние сме по-бързи и по-фокусирани.

Необходимо ли е Brembo да расте?

Трябва да растеме. В световен мащаб ние сме малки. Ще трябва да удвоим продажбите си до 5 милиарда евро годишно.

Известно е, че семейните компании като Brembo смятат в по-дългосрочен план. Колко далеч в бъдещето изглежда Брембо?

Имаме структуриран тригодишен план, който проектира резултати до пет години. Отвъд петте години имаме само насоки. Но е трудно да навлезем в прекалено много подробности, не на последно място, защото нашите клиенти трудно прогнозират бизнеса си през този период от време.

Европа все още представлява повече от половината от приходите ви. Прекалено ли е?

Това е така, защото повечето производители на премиум автомобили, на които доставяме, са в Европа. Не е необходимо да се прави баланс. Ако погледнем крайните пазари за автомобилите, за които доставяме компоненти, продажбите са доста равномерно разпределени между Америка, Европа и Азия.

Колко струва най-големият ви клиент?

Имаме политика да не позволяваме на всеки клиент да генерира повече от 10 процента от приходите ни. Имаме редица клиенти около този процент, но никой на 40 процента. Това е ключово за запазването на нашата независимост и за да не се обвързваме с големи автомобилни платформи. Ако загубите една от тези големи платформи, рискувате голям спад в приходите.

Ще има ли смисъл Brembo да диверсифицира продуктовото си портфолио?

Купихме производителя на предпазни колани Sabelt преди 10 години, но световната финансова криза отмени повечето възможности за растеж, затова решихме да се съсредоточим върху основния си бизнес. [Brembo продаде Sabelt през 2015 г.]

Едно от най-големите предизвикателства на индустрията ще бъде електрификацията на автомобила. Как Брембо ще се справи с този труден преход?

Спирачките е ключов елемент от комфорта на пътниците. Ако автомобилът е електрифициран, той ще се нуждае от електрическа спирачка вместо сегашната хидравлична. Ще трябва да разберем кои автомобили ще бъдат електрифицирани и до кой момент автомобилите ще бъдат електрифицирани. Най-общо казано, автомобилите ще бъдат по-тежки и се нуждаят от по-добре работещи спирачки. Представете си да спрете при спешни случаи в 3-тонен SUV.

Дали настоящата тенденция към SUV автомобилите е благодат за Brembo, тъй като по-големите превозни средства изискват по-големи дискове?

Колкото по-тежка е колата, толкова по-добре за нас по две причини: Първо, както казахте, по-тежкото превозно средство се нуждае от по-силна и по-ефективна спирачка. Второ, производителите на автомобили търсят начини за намаляване на теглото и ние можем да им помогнем да направят това.

Jaguar I-Pace има спирачна система с един педал, която при нормални условия забавя колата, като активира електродвигател веднага след отпускане на педала на газта. Но при спешност спирачният педал задейства четирите дискови спирачки. Това означава ли, че все още ще ни трябват четири дискови спирачки?

Разбира се. И леко електрифицираните автомобили [със системи от 48 волта] нямат достатъчно спирачна сила, за да спрат колата при аварийни случаи.

Как Brembo работи върху регенеративното спиране?

Вече произвеждаме някои части и разработваме интегрирана система. Крайното решение ще бъде кутия [нещо като централен процесор] с интегрирано управление на спирачките.

Има ли превозни средства на пътя с такива системи, направени от Brembo?

Все още не е в производство. Когато работите продукт, който засяга безопасността, трябва да бъдете внимателни. Никой не иска да прави грешки, но след като някой започне, всички други ще го последват.

Кои са основните предимства?

По-малък разход на гориво, защото нямате хидравлична верига, която трябва да поддържа налягане и няма отработено масло, от което да се отървете.

Каква е вашата бизнес прогноза за 2019 г. в Европа, САЩ и Китай?

Очаквам, че ще успеем да развием глобалния си бизнес през 2019 г., въпреки спада на цялостния пазар на автомобили. Предвиждам леко понижение в САЩ, леко подобрение в Азия, което ще бъде значително в абсолютен обем и задържане в Европа. Нашето премиум позициониране ни прави по-малко чувствителни към свиването на обема.

Brembo имаше рекордни 360,7 милиона евро (413 милиона долара) инвестиции през 2017 г. Ще продължи ли на това ниво?

Имахме голям инвестиционен цикъл, тъй като отваряме три завода в Полша, Мексико и Китай. Очаквам 2018 г. да има по-ниско ниво и леко понижение през следващите години.

Brembo доставя американския завод на BMW. Да предположим, че BMW премества половината от производството си в Европа, за да избегне европейските тарифи за продукти, произведени от САЩ. Как замествате загубения бизнес в САЩ?

Нашите търговци в САЩ ще трябва да се събуждат всяка сутрин с идея за намиране на нови клиенти. Всъщност бихме могли да управляваме тези процеси с нашата гъвкавост на производството.

Какво ще кажете за вашия карбокерамичен спирачен бизнес? Колко произвеждате годишно?

Бизнесът върви добре, във важна фаза сме от развитието на технологиите. Близо сме до откриването на новия завод в Курно, Италия,. Клиентите, които купуват автомобили с карбокерамични спирачки като опция, избират тази опция по-често. Porsche, например, го предлага като стандарт само в много високия клас на своята гама, но клиентите го искат, когато е опция.

Какво е съотношението между цената на карбокерамичен диск и стоманен?

Индустриалната цена е около 1000 евро срещу 150 евро за стандартен. Производственият процес все още е много сложен и скъп, а обемите са много ниски: 250 000 диска годишно срещу милиони традиционни дискове.

Източник: Automotive News

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!