Повишена безопасност благодарение на предвиждащата технология: Системите eHorizon и PreviewESC на Continental

3 август 2019, 8:30

eHorizon от Continental разпознава маршрута и повърхностните условия на пътя и взаимодейства със системата за управление
PreviewESC е допълнителен елемент за постигане на шофиране без произшествия

Маршрутът е непознат, а времето променливо, оставяйки пътната повърхност суха, а след това отново мокра. За водачите непредвидимите пътни условия като тези изискват максимална концентрация. За да увеличат безопасността и комфорта в бъдеще, шофьорите ще получат още по-ефективна поддръжка от своите превозни средства. Технологичната компания Continental е разработила функция, която позволява на автомобилите да предприемат превантивни действия срещу потенциални рискове. Благодарение на свързани сензори, обработка на данни и системи за подпомагане, автомобилът знае точно колко бързо да пътува, за да гарантира пътуване, което е едновременно бързо и безопасно, тъй като предвижда какво да очаквате от завоите и условията на пътната настилка, които предстоят.

PreviewESC осигурява поддръжка в ситуации, в които водачът се приближава твърде бързо до завоя, като внимателно спира, за да регулира скоростта на автомобила автоматично.
Continental eHorizon функционира като предсказващ, виртуален сензор

За да постигне ново ниво на безопасност по пътя към Vision Zero, визията за шофиране без произшествия, Continental вече изгражда няколко добре утвърдени технологии. Наблюдателят на състоянието на пътя например използва системите, които вече са налични в превозното средство, като електронния контрол на стабилността (ESC) и системите за камери, за да класифицира пътните условия като сухи, мокри, много мокри (риск от аквапланинг), покрити със сняг  или заледени. Използвайки изчислен коефициент на сцепление въз основа на тази класификация, е възможно да се предвиди доколко добре гумите ще контактуват със съответния участък от пътя. Наблюдателят на състоянието на пътя непрекъснато предава данните за коефициента на триене в реално време до Continental.cloud, където също се събира информация за коефициентите на триене на други превозни средства, както и данни за времето, като температура и валежи. Също така в облака eHorizon обработва данните, събрани от целия автомобилен парк с помощта на изкуствен интелект и други технологии, което отново повишава надеждността на прогнозите. Continental използва например изкуствен интелект, за да създаде модели, които са в състояние да откриват пътни обекти и да прогнозират възникващи опасни ситуации. Тези модели могат да реагират на променящите се условия и да използват входни и изходни данни за настройка на функциите чрез учебни задачи. Освен това, сензорни мрежи се използват за обработка на изображения и откриване на обекти

След това подходящите пакети данни с цялата необходима информация се предават обратно на превозните средства, които в момента пътуват по съответния участък от пътя. В автомобила от своя страна eHorizon получава и обработва тези данни. „Мислете за eHorizon като за допълнителен, виртуален сензор, който използва от данни от различни източници, оценява ги интелигентно и ги препраща към други превозни средства. По този начин ние извеждаме пътната безопасност на ново ниво при всякакви условия “, казва Антон Кльостер, продуктов мениджър на eHorizon в Continental. Днес eHorizon вече се предлага в товарните превозни средства, като успешно подкрепя шофьорите на камиони за постигане на по-добра икономия на гориво и позволява автоматизирани функции на шофиране. Оценката на пътните условия обаче е напълно нова. В бъдеще, веднага щом е възможно да използвате данните от наблюдателя на състоянието на пътя, за да създадете динамични карти на коефициента на триене, eHorizon ще включи тази нова информация в своите изчисления за по-голяма пътна безопасност и комфорт.

Ако завоят е мокър или заледен, спирачната намеса ще се задейства значително по-рано, отколкото при сухи пътни условия.
PreviewESC адаптира скоростта на автомобила към ситуацията в реално време

Тази информация от eHorizon е от основно значение за PreviewESC, допълнителна ESC функция, разработена от Continental. Веднага след като eHorizon предоставя данните относно коефициента на триене и радиуса на кривата на пътя напред, PreviewESC сравнява това с действителната скорост на превозното средство, за да определи дали превозното средство пътува прекалено бързо, за да го направи безопасно за следващия завой. В такива случаи PreviewESC – в зависимост от конфигурацията на производителя на превозното средство – ще предупреди водача и, ако е необходимо, автоматично леко ще намали, за да регулира скоростта на автомобила. Това е от голяма полза от гледна точка на безопасността в зависимост от реалните пътни условия. Ако завоят е мокър или леден например, такава спирачна намеса ще се случи значително по-рано, отколкото при условия на сух път. Тази специфична ситуация, предвиждащата функция не само представлява още една стъпка по пътя към Vision Zero, визията за шофиране с нулеви произшествия, но и ще бъде изискване за автоматизираното и автономно управление на бъдещето. Това е така, защото за да се избере съответната оптимална стратегия за шофиране при всякакви условия, такива автомобили трябва да знаят не само точния маршрут напред, но и количеството на наличното сцепление на пътя. Благодарение на предстоящото регулиране на скоростта, eHorizon може да намали вероятността от аварийна маневра, правейки пътуването като цяло по-спокойно и приятно.

PreviewESC е елемент за постигане на шофиране без произшествия: Предвиждащото се регулиране на скоростта намалява вероятността от аварийна маневра.
eHorizon дава възможност за множество нови функции

В допълнение към PreviewESC, в бъдеще ще бъдат възможни нови функции с помощта на eHorizon. Системата може например да регулира оптималното време за аварийно спиране, тъй като такива спирачни маневри трябва да се инициират в различно време в зависимост от текущия коефициент на триене на пътя, за да се избегне безопасно сблъсък с препятствие. Дори опашката при задръстване, която все още не се вижда от превозното средство, може например да бъде точно предвидена с помощта на eHorizon. еHorizon е един изграждащ елемент на комуникацията между превозно средство и разширява и поддържа комуникация между превозните средства, като осигурява по-добро покритие и пълна функционалност за повишаване на безопасността. Технологиите за тази цел са готови и налични, със системни познания, вариращи от сензорна технология и обработка на данни, до тяхното внедряване в шофьорските функции, всички налични в Continental.

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!