Пионерни тестове за гуми на Continental с тестови превозни средства без водач

22 декември 2018, 9:30

 

  • Всяка писта за изпитване на гуми позволява изпитанията да бъдат без водач
  • Автоматизацията позволява подобряване на процесите и по-убедителни резултати
  • Изпитвания на гуми без водачи на базата на прототипи на автоматизирания Cruising Chauffeur на Continental
  • Член на Изпълнителния съвет на Continental Николай Сейцер: „Проектът гарантира първокласно качество“

Технологичната компания Continental пусна на тестовете в Увалде, Тексас, САЩ, първото тестово превозно средство за гуми без водач за широка гама от типове пътни настилки. Целта е резултатите от тестовете за гуми за леки и лекотоварни автомобили на Continental да станат по-убедителни и да намалят въздействието на тестовата процедура върху резултатите. Новото тестово превозно средство се основава на автоматизирания Cruising Chauffeur на Continental, който е разработен за магистрали.

Изпитваното превозно средство се контролира посредством сателитна навигационна система. Оборудвана с камери и радарни сензори, колата ще може да реагира незабавно на хора, животни или други неочаквани обекти на пистата, дори и без шофьор. Екипът за развитие от Увалде по този начин допринася за постигането на реалност в стратегията на Vision Zero на Continental за шофиране без инциденти.

„В критични ситуации нивото на технологиите в гумите е решаващ фактор за това дали автомобилът ще спре навреме“, обяснява Николай Сейцер, член на изпълнителен борд на Continental и ръководител на отдела за гуми. „С тестовете за гуми, които използват автоматизиран автомобил, постигаме изключително убедителни резултати и по този начин гарантираме първокласното качество на нашите гуми“.

Новоразработените модели гуми трябва да бъдат тествани при реални условия

Една от предизвикателните задачи при производството на гуми е да се проведат качествени тестове, докато гумите се използват. Новоразработените каучукови съединения и модели гуми трябва да бъдат тествани в реални условия на живот, показващи колко добре те се държат на „черни“ пътища, например. Шофирането на изпитваните превозни средства поставя огромни изисквания към шофьорите, тъй като дори най-малките отклонения могат да окажат огромно влияние върху качеството и сравнимостта на резултатите от изпитванията.

От 2016 г. екипът, воден от Томас Сих, ръководител на тестовете за гуми в Continental, работи по тестовете на бъдещето в Увалде. „Ние искаме да автоматизираме и по този начин да стандартизираме тестовете за гуми до такава степен, че да можем да идентифицираме дори най-малките разлики в гумите“, обяснява Сих. „Автоматизираното превозно средство ни позволява точно да възпроизвеждаме процесите, което означава, че всяка гума в изпитването се тества точно в същите условия. По този начин можем да сме сигурни, че разликите в теста всъщност са причинени от гумите, а не от тестовата процедура. “

Томас Сих и неговият екип от инженери и студенти работят по прототипа за автоматизирано превозно средство за тестване на гуми.

По същите причини инженерите на Continental вече са разработили електронно контролирана кола за автоматизиране на тестовете за гуми преди 50 години. Тогава превозното средство се е управлявало по кабел, който е бил залепен към пистата, което ограничава използването му за асфалтови тестове. Днешният прототип може безопасно да се движи по черни пътища без шофьор.

В допълнение към значително подобрената съпоставимост на резултатите при тестването на гумите, използвайки автоматизирани превозни средства, също ще намали необходимите разходи за поддръжката на тестовите писти. Тъй като превозното средство се изпраща по маршрут, който се променя само с няколко сантиметра всеки път, тестовата писта се подлага на по-малко износване, което изисква значително по-малко поддръжка.

„Благодарение на тясното сътрудничество с колеги от много различни области на Continental, постигнахме голям напредък с нашия прототип за тест на гуми. Нашият фокус сега е върху по-нататъшното разработване на необходимите камери и радарни системи за изпитания на офроуд маршрути, така че превозното средство да реагира правилно, когато хора, животни или други превозни средства неочаквано се появяват по маршрута „, обяснява Сих. „Ние знаем от нашите собствени проучвания, че доверието е изключително важно за мобилността на бъдещето. Напълно сме наясно с тази отговорност при разработването на тези нови технологии. “

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!