Continental подобрява интелигентното управление на стъклата

10 август 2019, 7:00

  • Интелигентното управление на стъклото свързва прозорците на автомобила с бордовия компютър
  • Безпрецедентно качество на стъклото и автоматично затъмняване благодарение на новата технология за покритие с „течни кристали“
  • Прозорецът на автомобила се превръща в цифров интерфейс за редица функции

Модерната кола съдържа средно около пет квадратни метра стъкло – почти два пъти повече от преди 30 години. Докато много компоненти – от вътрешното огледало с вграден сензор за умора до 3D скоростомер – вече функционират като високо-технологични, цифрово свързани компоненти, прозорците на автомобилите са големи повърхности, които обикновено не съдържат някакъв вид цифрово оборудване, въпреки че имат огромен потенциал – потенциал, който Continental все повече търси да използва. Технологичната компания подобрява и усъвършенства своето решение за интелигентно управление на стъклото, като отваря изцяло нови възможности за по-голям комфорт, безопасност и енергийна ефективност.

Благодарение на новите технологии за покритие, панорамните покриви могат да бъдат затъмнени по команда по-ефективно от всякога, частите на предното стъкло могат да бъдат тонирани, когато слънцето е ниско в небето и задните прозорци могат да бъдат затъмнени, за да осигурят повече поверителност на задните седалки. Прозорецът също може да се нагрява автоматично без нагревателни проводници – и дори да се използва като повърхност на дисплея. „Прозорецът се превръща във все по-активен и интелигентен компонент на превозното средство“, казва Йохан Хиебл, ръководител на бизнес звената „Body & Security“ и „Entertainment & Connectivity“ в Continental. „Интелигентното управление на стъклата е иновативно решение, което в момента разработваме, така че прозорците да бъдат интегрирани още по-ефективно в потребителския интерфейс на автомобила. Това ще направи шофирането по-удобно и по-безопасно – и благодарение на новите функции за затъмняване и отопление, те също така ще позволят значителни икономии на енергия. Тази разработка представлява важна стъпка по пътя към електромобилност и автономно шофиране.“

 

Задните стъкла могат да бъдат затъмнени, за да осигурят повече уединение на задните седалки. Интелигентното управление на стъклата използва специални тънки филми, които са интегрирани в стъклото и променят степента си на полупрозрачност въз основа на електрически сигнали. За целта са налични редица технологии, въпреки че те имат предимства и недостатъци по отношение на визуалното качество и скоростта, с която може да бъде затъмнен стъклопакета. Умните прозорци традиционно се използват за панорамни покриви. Но сега Continental използва – наред с други неща – иновативна технология, която е подходяща за всички прозорци на автомобила и значително увеличава потенциала на упавление върху стъклото: LC (течен кристал) технологията предлага безпрецедентно качество за променящи се стъкла в превозните средства.

По-голяма неприкосновеност на личния живот и по-малко CO 2 емисии

Във форма на прозорец за кола LC течните кристали се смесват с малки частици боя в специална суспензия, която от своя страна е интегрирана във фин филм между две тънки стъкла. Под въздействието на ниско променливо напрежение течните кристали и частиците на боята затъмняват или осветляват прозорците. „Тази технология, базирана на LC, има потенциала да осигури най-доброто в съвременните, интелигентни системи за стъклопакет“, казва Тобиас Фришмут, ръководител на техническия проект в Intelligent Glass Control в Continental. „Прозрачността или непрозрачността на прозореца може да се регулира в рамките на милисекунди. Важно е прозорците да не показват видима остатъчна мътност, когато са прозрачни. Тази технология се предлага и в различни цветове.“

Общите предимства на технологиите за промяна на стъклата са забележителни – например всеки отделен прозорец на автомобила може да бъде затъмнен отделно по команда. Нормативните разпоредби указват, че това понастоящем не е разрешено за всички прозорци на превозните средства. Ако например задните прозорци са затъмнени, за да осигурят по-голяма поверителност в задната част, това също ще има осезаемо положително въздействие върху климата в интериора. Това означава, че климатичната инсталация няма да се използва толкова много и CO2 емисиите могат да бъдат намалени. Ако функцията за тониране в предното стъкло е свързана с бордовото захранване и връзката в облака, конкретни участъци от прозорци могат да бъдат затъмнени или осветени автоматично предварително, в зависимост от метеорологичните условия или положението на слънцето. Тази технология не само ще означава, че шофьорите вече няма да трябва да посягат към сенника – само по себе си рискован ход – в крайна сметка ще направят механичните сенници напълно излишни.

Технологията предлага и редица предимства, що се отнася до термичното управление: Когато са свързани със заключващата система, прозорците могат да бъдат размразявани през зимата веднага щом водачът се приближи до автомобила.

Непрекъснатото развитие на Intelligent Glass Control върви ръка за ръка с общата тенденция в автомобилната индустрия към все по-големи стъклени повърхности. Малко други синтетични материали се радват на толкова дълга история като стъклото – и привлекателността му изглежда ще продължи и в бъдеще. Това, което започна преди 2500 години със здравата стъклена чаша на древноегипетски фараон, днес се превърна във важен фокус на изследванията и развитието в областта на високо-технологичните хибридни материали. Стъклото – в комбинация с течни разтвори, специални кристали, наночастици, частици боя и най-вече интелигентна и свързана технология за управление – в бъдеще ще бъде един от основните двигатели на иновациите в автомобилната индустрия.

Източник: Continental

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!