Ново измерение: Bosch проправя пътя за 3D дисплеи в превозните средства

14 август 2019, 7:00

Следващ етап в цифровите дисплеи

  • Д-р Стефан Бернс, президент на Bosch Car Multimedia: „Дисплеите стават все по-интерактивни системи.“
  • По-безопасно: 3D ефектът означава, че визуалната информация може да бъде разбрана по-бързо.
  • По-ефективно: Bosch комбинира всички контролни функции в централен процесор.

По-големите, по-привлекателно визуално и с все повече и повече функции, цифровите дисплеи се превръщат в ключова характеристика на кабините на превозните средства. Нито шофьорите, нито пътниците не искат да бъдат без дисплея и контролните функции, на които сега се наслаждават на устройства като смартфони и телевизори. Но има и нещо повече от това: в кокпита на бъдещето цифровите дисплеи ще играят ключова роля във взаимодействието между водачите и техните превозни средства. С новите си продукти за 3D дисплей Bosch реагира на тази тенденция. Продуктите използват пасивна 3D технология, за да генерират реалистичен триизмерен ефект, който позволява визуална информация да се схваща по-бързо, отколкото когато се показва на конвенционални екрани. „Дисплеите все повече се превръщат в интерактивни системи, които могат по-добре да предвидят индивидуалните нужди на водачите“, казва д-р Стефан Бернс, президент на Bosch Car Multimedia. „Тук има огромен бизнес потенциал за Bosch.“ Прогнозите предвиждат, че глобалният пазар на дисплеи на автомобили ще се удвои от 15 милиарда долара (13,4 милиарда евро) до 30 милиарда долара (26,7 милиарда евро) до 2025 г. (източник: Global Market Insights). Независимо дали са извити, оборудвани с органични светодиоди (OLED) или свободно конфигурируеми – Bosch редовно задава показателите за дисплеите на автомобила.

3D ефект в кабината на водача

3D дисплеите са най-новата тенденция за кабините на превозни средства. За  филмите 3D ефектът служи предимно за повишаване на забавната стойност. Но в превозно средство е различен случай. „Дълбочината на полето на дисплея означава, че водачите могат да разберат важна визуална информация по-бързо, независимо дали от асистиращите системи или сигнал за задръстване“, казва Бернс. „Сигналите, които сякаш изскачат от дисплея, са много по-очевидни и спешни.“ При паркирането освен това изображението на камерата за обратно виждане е по-реалистично, което позволява да се открият възможни препятствия по-рано. И шофьорите могат да получат още по-добра представа колко място са оставили между задния калник и, да речем, стена на гараж. При навигация по граски улици този 3D ефект също играе решаваща роля, тъй като пространствената дълбочина на дисплея на картата прави по-ясно коя сграда бележи следващия завой.

Иновативни и интерактивни

Очите са отговорни за 90 процента от цялото човешко сетивно възприятие. Просто показването на информация на таблото на автомобил е вече отживелица. Бъдещето е свързано с взаимодействието между потребителите и дисплеите. И Bosch е готов за това. Неговото портфолио включва приложения от всякакъв вид – от малки и плоски до големи и извити, а понякога и с необичайни форми като кръгли или с подрязани ъгли. На всичкото отгоре взаимодействието може да бъде под формата на гласов или touch контрол. „Bosch разработва информационно развлечение, за да удовлетвори всеки клиент“, казва Бернс. И особено когато бъдещите шофьори оставят своя автопилот да шофира, интерфейсът човек-машина (HMI) ще бъде изключително важен за взаимодействието между автомобила и неговия водач.

Тъй като дисплеите се увеличават, стават по-многоцелеви и интелигентни и разполагат с гласово и сензорно управление, необходима е все повече изчислителна мощност. Това може да означава много повече управляващи единици. Дори и сега, още 15 процесора контролират дисплея и операционните системи. Bosch използва само един компютър в кабината на водача, за да координира целия HMI и делегира всички контролни функции на един централен контролен блок. „Влагаме интелект в пилотската кабина“, казва Бернс. По-малко контролни устройства също означава по-малко тегло, а времето за разработка на превозното средство също се намалява. Благодарение на актуализациите в ефир, информационно-развлекателната система може да бъде актуализирана също толкова просто като смартфон.

Безопасността на първо място

Дисплеите за превозни средства са предмет на строги стандарти за безопасност. Особено когато става дума за температурни колебания и вибрации, тези стандарти са далеч по-високи, отколкото за потребителската електроника. Например дисплеите на автомобилите трябва да работят перфектно независимо дали температурата е минус 40 или плюс 120 градуса по Целзий, и това през целия експлоатационен живот на автомобила. Дори в случай на частичен отказ, водачите трябва да могат да разчитат на минимално количество жизненоважна информация по всяко време. Операционните системи на Bosch са тествани щателно, за да ги пригодят за използване на превозни средства.

От 80-те години на миналия век компанията многократно поставя основни етапи за информационните табла на превозни средства, като първият в света цифров дисплей е включен в пилотската кабина на Audi Quattro. Благодарение на Bosch първият свободно програмируем дисплей влезе в производство в Audi TT преди около пет години. А Bosch също застава зад първото света извито табло в пилотската кабина Innovision на най-новия VW Touareg. Компанията прилага и своите дигитални иновации за табла за мотоциклети и електрически велосипеди.

Източник: BOSCH

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!